Proskjekt i naturfag Februar 2009 av Vilde, Karoline, Malene, Sudjan, Mats og Hugo
Norge har vært så heldig at undergrunnen vår er full av olje og gass rikdommer. Historien om hvordan olje og gass kom til Norge er en spennende historie, men like spennende er det hvordan vi finner disse rikdommene. I denne artikkelen skal vi vise metodene og ideene bak olje og gass-leting og forklare litt om hvordan de blir utført i praksis og hvilke resultater de gir.
Det første steget man tar når man skal lete etter olje er å få tak i en geologisk modell som forklarer hvorfor geologene tror det kan være olje der (kildebergart, reservoarbergart, osv). Det neste steget som må gjøres er seimetiske grovundersøkelser hvor det blir ‘skutt seismikk’ over et stort område. Videre blir det skutt mere detaljert seismikk for å studere detaljene i undergrunnen på de aktuelle områdene.
Når dette er gjort må det fremdeles bores(leteboring) for å kunne fastslå om det faktisk er olje og gass i området. Dette tar opp til ett år og kostnaddene er dyre for å starte en letebrønn. Dette utføres ved at det bores et hull i bakken som ingeniørene kan skaffe seg både loggresultater og kanskje også en oljetest om de er heldige.