Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den kalde krigen

Den kalde krigen

En lang oppgave skrevet som tentamen.

Karakter: 5- (9. klasse)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.05.2010


Begrepet en kald krig ble sannsynligvis brukt for første gang i 1947 av Bernard Brauch som var rådgiver for president Traum. Han brukte dette uttrykket i en tale om atomvåpen for å beskrive de store spenningene mellom USA og Sovjetunionen. Dette forholdet forverret seg over tid og det tok ikke lang tid før den kalde krigen var et faktum.

 

Etter andre verdenskrig så det ut som om verden skulle forbli fredlig. Grunnen til dette var at både Storbritannia, USA og Sovjetunionen var i en allianse, men det nesten alle glemte å tenke på var at alliansen var blitt tvunget frem av Tysklands krigføring. Alliansen kunne ikke vare lenge på grunn av USAs og Sovjets store frykt for hverandre. Da alliansen kollapset, førte det til at denne frykten ble til mistenksomhet og den kalde krigen. Jeg vil si at denne alliansen ble tvunget farm av et behov for en sterk allianse og arme som kunne ta Hitler en gang for alle.

 

Etter som årene gikk forverret dette dårlig forholdet seg veldig mange ganger blant annet da Sovjet etablerte de såkalte vasallstatene. Disse statene var land der Sovjet hjalp kommunister med å ta makta fra regjeringene som styrte og etablere kommunistisk styreform. Land som for eksempel Polen, Romania, Ungarn og Bulgaria ble hardt rammet av dette. USA svarte med å opprette Nato. Nato er den dag i dag en allianse mellom vestlige land, men under den kalde krigens kulde ble denne alliansen en gruppe med nordvestlige antikommunistiske land. På dette tidspunktet (slutten av 40-tallet og starten av 50-tallet) var verden blitt delt i to. På den ene siden var vestblokken som besto av blant andre USA, Canada, Norge, Frankrike, Danmark og Storbritannia. På den andre siden var østblokken som besto av Sovjet, Romania, Ukraina, Kasakhstan og Bulgaria. Etter at USA og Sovjet hadde kjempet for å få mest mulig allierte, begynte de å konkurrere om andre ting som for eksempel våpen.  

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil