Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kræsj!

Kræsj!

Tentamen i norsk 2009.

Karakter: 5+

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.05.2010


”Han er bare så døds kjekk! Du er bare så utrolig heldig!” sier Madde mens hun ser på meg.

”Ja, jeg vet det,” sier jeg glad.

”Men hva sier mora di til at du er sammen med en som er tre år eldre enn deg?” spør hun nysgjerrig.

”Det vet jeg ikke enda,” svarer jeg med et skuldertrekk.

”Og dessuten har hun ikke noe og si, for pappa er sju år eldre enn henne,” smiler jeg. Jeg vil ikke tenke mer på mamma og pappa. Det er begynnelsen av juni, solen skinner og jeg har fått meg kjæreste. Det er min første, men det må ingen få vite! Jeg strekker meg i solen, drar av meg t-skjorta, og legger meg ned i det grønne gresset. Madde gjør det samme. Litt unna kan vi høre en hel haug av unger som skriker. De har vannkrig.

”Men når skal du møte han da?” spør hun etter en liten stund.

”Senere i dag,” svarer jeg kort, mens jeg lukker igjen øynene.

”Tenk om han vil at dere skal gjøre det,” sier hun lavt.


”Ja, og hva så? Det er ikke verdens undergang!” svarer jeg surt. Men det er det. Den samme tanken har slått meg også, men han kommer sikkert ikke til og ville det. I alle fall ikke enda. Vi har jo bare vært sammen i to dager! Og jeg er ikke gammel nok heller! Jeg er bare femten, og det er jo ulovelig!

”Hva tenker du på?” jeg åpner øynene, og ser bort på Madde. Hun sitter og ser på meg.

”Nei, ingenting egentlig. Du da? Hva tenker du på?” hun himler med øynene til svar.

”Slapp av! Tentamen din gikk sikkert bra! Du får nok en sekser som vanlig!” sier jeg vennlig. Det får hun alltid. Og alle andre vet det. Hver gang de får igjen en prøve, løper hun rundt og spør alle hva de har fått, og når de har fått dårligere enn henne, som alle alltid får, passer hun på at de får høre det!

”Du, jeg må stikke, jeg skal hjem og dusje før Martin kommer og henter meg,” sier jeg, mens jeg stapper t-skjorta i sekken.

”Ses!” skriker jeg til henne, mens jeg går vekk. Inni meg er det hundre tusen sommerfugler. Det kribler i magen, når jeg tenker på Martin.

 

 

Dusj strålen blir sakte svakere, helt til den sakte dør ut. Jeg går ut av dusjen, tar opp håndkle mitt og surrer det rundt meg. Jeg låser opp døra, og går inn på rommet mitt. Jeg etterlater meg våte fottrinn på gulvet. Jeg knepper igjen låsen på døra, og tørker meg ferdig. Når jeg er helt tørr, finner jeg frem en ny truse, og tar på meg den nye push-up bhen. Den har svarte og rosa striper. Så åpner jeg klesskapet, og drar ut en haug med klær. Jeg roter rundt i den store haugen, før jeg finner det jeg leter etter. En mørkeblå jeans bukse. Jeg drar den på meg. Den passer perfekt. Så finner jeg en svarte, enkel tube singlet. På skap døra henger det svarte naglebeltet. Kronen på verket blir et par svarte pumps. Jeg tar et skritt tilbake, og ser på meg selv i helfigurspeilet. Jeg er fornøyd. Jeg ser bra ut, og jeg kan si det uten og skryte. Jeg har en timeglassform, så buksa sitter perfekt over hofta, og singleten følger linjene på kroppen min. jeg går bort til sminke kommoden, og finner den svarte eyelineren, og maskaraen.

 

 

”Så fin du er!” smiler Martin når jeg kommer ut i bilen hans. Jeg smiler til takk, å vurdere om jeg skal ha på bilbelte eller ikke. Jeg titter bort på Martin. Han har den på. Jeg tar den på, jeg også.

”Hvor skal vi?” spør jeg etter en stund.

”Vel, jeg er sulten, så jeg tenkte vi kunne dra og spise på peppes,” svarer han, mens han ser på veien. Jeg ser stjålent bort på han, og kjenner varmen bre seg inne i meg. Han er kjekk, det har Madde rett i. Han har skulderlangt, krøllete, mørkebrunt hår, og fine, brune mystiske øyne. Han er et halvt hode høyere enn meg.

”Hva er det du ser på?” spør han, mens han smiler med sine perfekte hvite tenner.

”Hva? Ehh ingenting,” kvekker jeg. Han ler, mens jeg smiler flaut. Han svinger inn på parkeringsplassen, og stopper bilen.

”Skal vi gå ut?” spør han. Jeg nikker smilende, åpner døra, og reiser meg opp. Jeg detter ned igjen med en gang. Jeg løser opp selen, flau over å ha glemt det. Martin prøver og ikke le, men han greier det ikke. Jeg ser først surt bort på han, men så ser jeg det komiske i det hele, og bryter ut i latter.

”Kom nå, din lille raring!” sier han, mens han plasserer armen sin rundt skuldra mi, og drar meg inn mot døra.

 

Inne er det masse folk, overalt! Vi blir henvist til et lite bord, ved blues hjørnet. Ei jente, som bare er et par eldre en meg, kommer med menyene, før hun haster av sted til neste bord.

”Hva vil du ha?” spør han.

”Den,” sier jeg, og peker på et nummer. Det står at det er marinert kyllingkjøtt, bacon, biffkjøtt og ferske tomatskiver på den.

”Ja, den er god. Hva slags drikke vil du ha?”

”Fanta,” svarer jeg. Etter en stund kommer maten. Vi spiser i stillhet.

”Du, blir du med hjem til meg etterpå?” spør han. Jeg skal til å svare, men så kommer jeg på at jeg har munnen full av mat, så jeg nikker.

”Fint,” jeg kan se at han mener det.

 

Leiligheten hans er enkel. Det er ingen bilder på veggene, det er ingen tepper, ingen blomster. Det er ingen pynt i det hele tatt. Sofaen og lenestolen er slitt, og salongbordet har diverse brennmerker. Han har et bittelite kjøleskap, og det er de eneste møblene. Jeg slenger jakka på gulvet, og setter meg i sofaen.

”Jeg er så utrolig glad i deg!” sier han, mens han legger seg over meg. Jeg legger armene rundt nakken hans. Leppene våre berører hverandre. Vi ligger sånn en stund.

”Du, hvor mye er klokka?” spør jeg. Han sukker, men viser meg klokka si.

”Shit! Jeg må ringe mamma! Jeg skulle ha vært hjemme for en halvtime siden!”

”Du, kan du ikke sove her da? Jeg kan kjøre deg til skolen i morra tidlig,”

”Ja, ok da,” smiler jeg. Jeg kan se at han blir glad.

”Hei mamma. Mobilen min var strøm tom, men nå har jeg fått lada den opp,” sier jeg med smiske stemmen min. mamma kjefter. Det er den samme gamle leksa. Hun gar vært så bekymret og hun var så redd for meg og bla, bla, bla.

”Men du, kan jeg sove hos Madde i natt? Jeg har alle bøkene jeg trenger på skolen, og jeg får låne klær av henne,” jeg må anstrenge meg for å ikke le, da jeg ser ansiktsuttrykket til Martin.

”Ja, ok. Glad i deg også. Hade,” jeg legger på.

”Det passer det,” sier jeg med et smil.

”Nei, det gjør ikke de. For du skal jo sove ho Madde, ikke meg, men hvis du kaller meg Madde i hele kveld, så passer det,” sier han, mens han prøver og være alvorlig.

”Ja, ok. Men, Madde, hvor var det vi var?” sier jeg, mens jeg legger ekstra trykk på Madde.

”Jeg tror jeg husker det,” svarer han.

 

 

”Kule klær,” sier Madde når første timen er over.

”Ja, jeg vet det. Det er Martin sine,” jeg kjapper meg ned gangen, før hun skjønner det. Det tar ikke lange tiden.

”Hege, hvor var du i natt? Eller, hva gjorde du i natt?” spør hun, akkurat høyt nok til at alle som er rundt henne hører det.

”Vi tar det i pausen,” sier jeg sint. Det er sånne ting som er plagsomt med Madde. Hun skriker ut alt mulig, uten å tenke på hvem som hører det. Jeg går inn i klasserommet med bestemte skritt, og overser alle nysgjerrige blikk.

”Nå må du fortelle det!” sier Madde da det ringer ut til matfri.

”Vel, jeg sov over hos Martin i natt, og i natt sov jeg, i hvert fall litt,” sier jeg i en likegyldig tone.

”Har du..” jeg skjønner hva hun mener. Jeg smiler til henne, og går videre.

”Du, seriøst! Dere har jo bare vært sammen i tre dager! Du er ikke en gang gammel nok!”


”Madde, slapp av, det er ikke farlig! Vi brukte beskyttelse!”

”Åh,” sier hun paff.

”Men.. hvordan var det?” fortsetter hun.

”Nei.. du veit,” sier jeg med et skuldertrekk.

”Det var vel ok,” fortsetter jeg da hun ser spørrende på meg.

”Jeg skjønner ikke at du fikk lov av mora di og sove hos han,” sier hun.

”Jeg fikk ikke det, jeg fikk lov til å sove hos deg,” sier jeg, mens jeg ler.

”Men, blir du med til stranda etterpå? Jeg skal møte Martin,” sier jeg.

”Etterpå som i?”

”Etterpå som i gym timen,” hun er håpløs! Hun tør ikke å gjøre noe som kan gi henne problemer.

”Ja, ok da,” jeg stirrer på henne.

”Hva? Det er turn i gym!”

 

 

”Hei!” jeg løper mot han, og kaster meg i armene hans. Han løfter meg i været, og snurrer meg rundt. Jeg ler, og lar han holde på.

”Hei, hvem er du?” spør han da han setter meg ned.

”Jeg er Madde, venninna til Hege,” sier Madde.

”Åja, jeg er Martin, typen til Hege,” smiler han.

”Det er så varmt i dag! Jeg må si at turn ikke frister noe særlig akkurat nå!” sier jeg, mens jeg setter meg ned på bakken.

”Turn? ”

”Ja, vi har egentlig turn nå, i gym,” sier jeg, mens jeg ser opp på han.

”Du, jeg er bare så flink i turn da! Vil du se?” sier han entusiastisk.

”Ja, ok,” svarer jeg. Jeg legger handa over øynene sånn at de skjermer mot sola.

Han rekker armene i været, setter det ene beinet foran det andre, og slår hjul. Vel, han prøver i alle fall. Han detter ned i bakken med et lite ”dunk” så bryter latteren ut. Han ligger og rister i det myke gresset.

”Skal vi bade?” spør han når han slutter og le.

”Ja, ok,” sier jeg, og vrenger av meg t-skjorta. Jeg ser bort på Madde som bare står der.

”Jeg har ikke på meg bade tøy,” sier hun.

”Bad i truse og bh da vel, det skal jeg!” sier jeg, og vrenger av meg buksa. Jeg reiser meg opp, og løper ut i det kalde vannet. Martin kommer etter. Madde blir stående igjen oppe på land. Hun ser seg rundt, men da hun ser at ingen er der, kommer hun snart etter hun også. Vi driver og tuller rundt i vannet, da Martin plutselig kommer bak meg. Han tar tak oppå skuldrene mine, og trykker meg under vann. Jeg får panikk, og sparker og slår rundt meg. Vannet slakker bevegelsene mine, men når jeg treffer Martin i skrittet, kjenner han det allikevel. Han løfter meg fort opp igjen.

”Hege! Hva driver du med?” sier han sint. Jeg hoster opp vann, og prøver og holde tårene tilbake.

”Unnskyld! Det var ikke meningen, men jeg fikk panikk! Jeg ble redd og visste ikke hva jeg skulle gjøre,” sier jeg, mens tårene renner.

”Du, det var ikke meningen og skremme deg,” sier han mykt. Han tørker forsiktig bort tårene mine.

”Hei, hva skjer?” spør Madde idet hun kommer bort.

”Nei, ikke noe,” svarer jeg fraværende.

 

 

Jeg hører det går i døra, mens jeg kler på meg. Jeg trekker genseren fort over hodet, og går ut av badet. Martin står og prater med ei jente.

”Hei, jeg er Hege,” sier jeg til jenta.

Jenta ser stygt på meg, og svarer ikke.

”Martin, hvem er det?” spør hun. Hun ser ikke på meg, hun bare nikker i retning mot meg.

”Jeg er kjæresten hans, hvem er du?” sier jeg surt.

Det blir stille. Martin ser seg rundt, men møter ikke blikket til noen av oss.

”Det er morsomt, for jeg trodde virkelig at det var vi som var sammen,” sier hun etter ei stund.

”Men hvis du heller vil ha sånne småunger, så er det helt greit for meg!” fortsetter hun. Hun snur seg rundt, og marsjerer ut.

”Er det sant?” spør jeg med tynn stemme.

”Ehh, jeg hadde tenkt til og slå opp med henne, men jeg glemte det,” sier han, mens han stirrer i gulvet.

”Du, jeg mente det ikke!” han ser meg rett i øynene når han sier det.

Jeg greier ikke å holde tårene tilbake lenger. Synet blir slørete, mens jeg går inn og henter tingene mine på rommet hans.

”Hege! Kan du tilgi meg?” spør han, mens han følger etter meg. Han tar tak i armen min, men jeg river meg løs.

Jeg går inn på badet og pakker sminka mi ned i veska. Når jeg skal ut fra badet, står han i døråpningen.

”Du,” sier han, mens han løfter opp hodet mitt.

”Jeg og Sara er ikke sammen lengre, og det var aldri noe sånn seriøst! Ikke sånn som oss!” sier han.

”Pass deg!” sier jeg lavt.

Når jeg kommer ut i stua, og bøyer meg for å ta opp jakka mi, begynner han og gråte. Han hulker høyt og hjerteskjærende. Jeg prøver og overse det, men jeg greier det ikke. Jeg går bort til ham, og stryker han på ryggen.

”Unnskyld Hege! Kan du tilgi meg? Vær så snill?” bønnfaller han meg. Jeg puster tungt ett par ganger.

”Kan du kjøre meg? Jeg må tenke på det,” sier han. Han nikker, tørker seg med håndbaken, og åpner døra for meg.

Sammen går vi ned til parkeringsplassen.

 

Bilen kommer fort. Jenta som het Sara kjører. Hun kjører rett inn i førersiden på bilen. Jeg ser at hun slår hodet i rattet og svimer av. Jeg ser bort på Martin. Han blør. Masse. Hodet hans henger slapt ned mot brystet, og den ene armen er borte under den sammenskvisa sida på bilen. Beina hans ser jeg ikke. Beina mine hamrer. De sitter fast, og det er blod på dem. Jeg tar høyre hånda hans, og holder den stramt i min.

”Du, jeg hadde tenkt og si at jeg tilgir deg!” sier jeg mens tårene strømmer.

I det fjerne kan jeg høre sirener.

 

Slutt


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil