Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Livssynshumanismen

Livssynshumanismen

Her er en lite stiloppgave om livssynshumanisme hvor jeg drøfter deres tro. Drøft hva det vil si å være livssynshumanister i forhold til å være religiøst.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2010
Tema
Humanisme


Det å være en livssynshumanist går inn for å ikke ha noen oppfatningen av livet, døden og en annen verden, men å bare legge vekt på mennesker. De grunnleggende tingene innenfor humanismen er blant annet menneskenes frihet, rettferdigheter og muligheter. Slik legges mennesket i sentrum for at alle mennesker skal bli behandlet på en måte med tanke på likeverd og respekt, og dette finner ikke plass dersom man ikke gir menneske en så stot plass. I de fleste religionser er Gud verdt mye mer enn bare et menneske, og gud blir verdsatt på en annerledes måte. Men humanister unngår denne forskjellsbehandlingen av kjønn, rase, hudfarge osv. ved å tenke at alle mennesker er like og bør bli behandlet og verdsatt likt.

 

Jeg synes det er moralsk og jeg er enig i at humanister har valgt seg tre ting som settes i sentrum, nemlig gjensidighet, likeverd og toleranse. For meg er det jo svært positivt at de tenker på at man skal gjøre mot andre det man selv vil at andre skal gjøre mot deg selv, fordi det får folk til å tenke igjennom før de tar egne valg både når det gjelder små ting eller avgjørende ting. Jeg er også enig i at man skal tolerere hverandres oppfatninger, levemåte, tanker og meninger, og det som er bra med det er at det får folk til å virke både tålmodige og samtidig motstandsfull det det kreves. Man kan f. eks. ikke la andre mennesker tvinge deg til å bli en kristen, muslim, hindu osv. og du må selv akseptere at andre mennesker er hindu, kristen eller muslim i motsetning til deg selv. En annet positiv ting ved å være en livssynshumanist er at man velger å sette menneske i sentrum, og det er jeg enig i fordi det er mennesket som er det vikitgste vesenet på jorda, og vi mennesker er i stand til å utvikle språk, tenke, snakke og forske på ting.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil