Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Adolf Hitlers vei til makten

Adolf Hitlers vei til makten

Et stil om Hitlers liv.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.05.2010


Jeg har valgt å skrive om Adolf Hitler og hans liv før og under 2. verdenskrig. Å da vil jeg skrive om hvordan det var mulig for han å få den makten han hadde, hvordan han klarte å få folk til å bli tilhengere av han.

 

Adolf Hitler ble født den 20. april 1889 i Gusthof Zum Pommer, et lite vertshus i byen Braunau i Østerike. Adolfs foreldre het Alois Hitler og Klara Hitler. Å han var det fjerde barne i en barneflokk på seks. I tilleg hadde han en halvsøster og en halvbror fra sin fars tidligere kone. Faren til Adolf, Alois Hitler var en tollbetjent, så familien hans måtte flytte ofte. De flyttet fra Braunau til Passau, så til Lambach og så tilslutt til Leonding. Dette medførte at Adolf måtte gå på mange forskjellige skoler. Men uansett var Adolf en flink elev på alle de skolene han gikk på. Og han drømte om å bli maler eller kunstner når han ble eldre.

 

3. januar 1903 døde Alois Hitler av en blodpropp i lungene, da var Adolf bare fjorten år gammel. I 1905 sluttet Adolf sin skolegang på grunn av dårlige karaktere og latskap som 16 åring og uten avgangseksamen. Bare fire år senere i 1907 døde Adolfs mor Klara Hitler av brystkreft. Adolf var da 18 år gammel og flyttet til Wien, der han prøvde å komme inn på kunstakademiet. Men Adolf ble ikke tatt inn fordi de mente han var alt for dårlig i å tegne og hadde mangel på talent. Han fikk penger av staten fordi han var foreldreløs. Disse pengene hjalp han med å leve ganske godt. Han solgte også egne håndmalte postkort og bilder som han tjente noe på, men etter hvert begynte pengene å ta slutt. Og i 1909 havnet han på et asyl for hjemmeløse, og tidlig i 1910 på et hjem for fattige menn. På denne tiden møtte han mange nye venner. En han likte spesielt godt var Richard Wagners. Han var en kilde for Adolf å han begynt tankene å tenke på at det arisk folkeslaget var mest verdifullt og "det tredje riket" (Tyskland) skulle bli samlet igjen og bli det sterkest landet.


 

I mai 1913, flyttet han fra Wien til Munchen. Der leste og ble Adolf innspirert av den rasistiske forfatteren Houston Stewart Chamberlains bøker.

 

Den 16. august 1914, starten av første verdenskrig, meldte Adolf seg som frivillig inn i krigen. Adolf fikk sin tyske militær medalje (jernkorset). Og var veldig godt likte av offiserene.I 1918 fikk han Jernkorset av første klasse. Adolf var en lydig og veldig dyktig soldat, men ble blant de andre soldatene mislikt på grunn av sitt gode forhold til offiserene.

 

Den 15. oktober 1918, kort tid før krigen sluttet, ble Adolf sendt til byen Pasewalk Vorpommern for å hjelpe til med et gassangrep. Der ble han utsatt for gassangrep og ble midlertidige blind. Adolf ble psykiatrisk behandlet av en militærlege som mente at han var blitt psykisk syk og fullstendig uegnet til krig.

 

Etter krigen ble Adolf veldig interessert i politikk. Han hadde lagd en plan for sin framtid, å med hjelp av sine nære nazist venner, ble han et medlem av nazistpartiet (NSDAP).

 

Høsten 1923 ble det fullstendig krise på Tysklands økonomi. Tyskere betalte da seks milliarder mark for noe som for noen år siden bare kostet en mark. Pengene ble mindre verdt, Ikke bare fra dag til dag, men fra time til time. Adolf så sin sjanse. Å tok den, han lovet å rydde opp i økonomi krisen hvis han bare kunne få støtte fra tyskerne. Folk hadde lite håp på noe annet, så de fleste melde seg inn i nazipartiet partiet.

 

Adolf hadde klart å sammle sine tilhengere til et frivilig militær. Og denne gruppen ble brukt til å spre frykt blandt Adolfs motstandere ved hjelp av vold og terror.

 

En kvelden den 8. november 1923 skulle Adolf og hans bevæpnede tilhengere gjøre et kuppforsøkav i Munchens. Da de braste inn hold akkurat en vikitig mann med navn Kahr en tale. Neste morgen gikk politiet å fanget både Adolf og hans tilhengere. Rettssaken mot dem begynte den 26. februar 1924. Han ble dømt til en fengselsstraff. Han ble i fengslet i litt over et år. Mens Adolf var i fengslet. skrev han boka "Mein Kampf" (Min kamp)

 

Etter at Adolf ble løslatt fra Landshut-fengselet, tenkte han ut en plan om å skaffe seg alenekontrollen over NSDAP. Han reiset rundt for å tale på politiske møter. Fordi han var en veldig dyktig taler og klarte å overbevise folk gangske lett, gikk mange folk med han, å Adolf fikk bare flere og flere tilhengere.

 

Det neste som hjalp Adolf til det store gjennombrudd med plan hans var krisen i verdensøkonomien som brøt ut i slutten av 1929. Denne økonomikrisen rammet Tyskland veldig. Finanskrisen førte til at regjeringen som het "Weimarkoalisjonen" brøt ut den 27. mars 1930.

 

Ved valgene den 14. september 1930 økte NSDAP sin andel stemmer veldig. Fra 2,6 til 18,3 prosent. Før hadde NSDAP bare tolv representanter, nå kunne det være rundt 107 representanter i stortinget (bland annet Adolf). De andre partiene hadde ikke så mange represententer som dem.

 

Langsomt men sikkert ble det NSDAP som styrte med diktatur i Tyskland. Og med Adolf som leder. Det ble forbudt å handle i jødiske butikker, å det var forbudt at en ikke jøde giftet seg med en jøde. Å jødene ble kalt "undermennesker" å hadde mindre verdi, jødene ble også veldig trakassert. Og i 1933 ble den første konsentrasjonsleiren åpnet.

 

Selv om Adolf var veldig opptatt med å styre, hadde han en kone som het Eva Anna Paula Hitler. Hun var sekretæren til Adolfs fotograf. Å det var sånn de to møtte hverandre. Natten mellom 28. og 29. april 1945 giftet de to seg i førerbunkeren i Berlin. Da ble hun i halvannen dag kjent som fru Hitler. Det varte ikke lengre enn det fordi den 30. april 1945 begikk både Eva og Adolf selvmord sammen i Førerbunkeren.

 

Det er ennå ikke noen som vet et helt riktig svar på hvorfor Adolf Hitler ville utslette disse folkegruppene for godt. Å heller ikke hvorfor han mente at de var "mindreverdie". Det er noen grunner som mange tror kan være årsaken for hans hat mot dem. Men uansett hvilken gunn det var, så måtte han ha vært psykisk syk. Man har kunnet regne at rundt seks milioner jøder, 2,7 milioner polakkere, 3 milion kristne, sigøynere og tatere ca 220 000, pluss russiske krigsfanger, handikappede, homofile og folk med mørk hud ble drept i denne perioden og i konsentrasjonsleir.

 

Selv om det er en stund siden det var andre verdenskrig, er det dessvere fortsatt folk som er nazister idag. De vet selv hva slags forferdelige ting Adolf Hitler og nazistene gjore mot de menneskene, å hvor galt det er med å dømme folk ut ifra hvor man kommer fra eller hvilken religion man har.

 

 

Mine kilder er:

www.wikipedia.org/wiki/Hitler

www.wikipedia.org/wiki/Eva_Braun

og historieboka: Historie 9 - Makt og Menneske.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil