Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den kalde krigen - Cuba-krisen

Den kalde krigen - Cuba-krisen

Cuba-krisen i 1962 var et anspent høydepunkt under den kalde krigen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.04.2010


Innledning:

Cuba-krisen, den kalde krigens høydepunkt. Da verden var nærmere 3. verdenskrig enn noen gang, en stor, totalutslettende atomkrig som vi aldri har sett før eller senere. Denne delen av den kalde krigen blir reknet som en av de alvorligste konfliktene mellom supermaktene. Cuba-krisen handlet om at Sovjetunionen bygget rakettetbaser på Cuba. 

 

USA sin verste fiende var Sovjetunionen, og sovjetunionen sin styringsform var kommunismen. USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg. Men etterhvert skjedde det endringer på Cuba, og handelsavtalen mellom USA og Cuba ble brutt. Cuba måtte finne seg ny aliansepartner, og Cuba ble alierte med Sovjetunionen. Sovjetunionen bygget etterhvert rakettbaser på Cuba, og det var farlig for USA.

 

Cuba-krisen

Cuba-krisen var en konflikt mellom Sovjetunionen og USA. Sovjetunionen var verdens største stat, den dekket 1/6 av jordens overflate. Cuba-krisen er det nærmeste befolkningen har vært 3. verdenskrig. Det var bare en liten gnist som skulle til før 3. verdenskrig brøt løs. Hadde 3. verdenskrig brutt løs hadde ikke Europa sett ut som nå, Europa hadde vært ganske ødelagt.


 

USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg fordi USA ville ha demokrati, og Kommunismen var styringsformen til Sovjetunionen. I den kalde krigen skulle Sovjetunionen angripe USA visst USA angrep Sovjetunionen først, og omvendt. Men i 1959 brøt styret i Cuba sammen, og da kom Fidel Castro til makten i Cuba og ble president. USA var egentlig veldig positiv til dette, men etterhvert skjedde det endringer i maktstyringen, og dette begynte USA å reagere på. Da Fidel Castro kom til makten, ble det nye styret kalt «Castro-styret».

 

 

Kart over hvor Sovjetunionen var størst. Alt det røde er Sovjetunionen:

 

<bilde>

 

Cuba sin økonomi var avhengig av sukkereksport, men det største sukkermarkedet var i USA, og Cuba og USA hadde en handelsavtale som gjorde at Cuba drev med sukkereksport fra USA. Men etter at Castro-styret innførte disse nye reformene ble handelsforbindelsen mellom Cuba og USA brutt. Dette gjorde at Cuba måtte se etter en ny aliansepartner. Det var dette som gjorde at Sovjetunionen og Cuba kom i alianse med hverandre. Sovjetunionen hadde aldri hatt en aliansepartner i den vestlige delen av verden, og siden Sovjetunionen og USA var fiender kunne dette være en fordel for Sovjetunionen, fordi Sovjetunionen er størst i Russland, og når de er i alianse med Cuba kommer de nærmere USA.

 

Fidel Castro hadde egentlig aldri vært kommunistisk, men på grunn av krisen med økonomien etter at handelsavtalen med USA ble brutt, så ble Castro på en måte tvunget til å jobbe på lag med Sovjetunionen. Det var akkurat dette USA var livredde for. Nå har USA sin verste fiende aliert seg med Cuba som er like under USA på kartet.

 

Sovjetunionen var klart underlegen når det gjaldt raketter, så å komme i alianse med Cuba kunne skape bedre balanse for Sovjetunionen. Statsministeren i Sovjetunionen, Nikita Khrusjtsjov og Fidel Castro som var president på Cuba samarbeidet om å bygge rakettbaser på Cuba. Det er ikke sikkert om vi vet akkurat når de begynte å bygge rakettbasene på Cuba, men allerede i Juli hadde Amerikanerene merket en økning i skipstrafikken rundt Cuba.

 

Det var Tirsdag 16. oktober 1962 selve krisen begynte. Denne morningen fikk John F. Kennedy bekjed om at et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba. Dette var et stort sjokk for Kennedy, vanligvis pleide det å være et helt verdenshav mellom USA og deres verste fiende, Sovjetunionen. Det kom etterhvert flere sovjetiske lasteskip til Cuba med flere raketter. At Sovjetunionen hadde bygget rakettbaser på Cuba var krise for USA, rakettene var i stand til å ødelegge enorme deler av Amerika.

 

Kennedy måtte gjøre noe med dette, han hadde fem alternativ å velge mellom:

1.    Han kunne velge å ikke gjøre noe

2.    Han kunne angripe basene på Cuba med fly.

3.    Han kunne gjøre invasjon på Cuba.

4.    Han kunne lage en flåtesperring rundt Cuba.

5.    Han kunne velge å angripe Cuba med kjernefysiske våpen.

 

 

Kennedy valgte å lage en flåtesperring rundt Cuba, han hadde ikke så mye tid til å planlegge noe annet, for da kunne Khrusjtsjov få tid til å avfyre rakettene mot USA. Kennedy satt opp amerikanske kriggskip rundt Cuba 22. oktober for å lage flåtesperringen. Etter dette valgte Khrusjtsjov å stanse lasteskipene som kom med raketter til Cuba. Men det kunne ikke bare ende med at de sto fast på den måten, så Kenendy sendte brev til Khrusjtsjov og krevde at han skulle demontere rakettbasene på Cuba og frakte de tilbake til Russland.

 

Khrusjtsjov sendte to brev til Kennedy, i det første brevet sto det at han skulle fjerne rakettbasene på Cuba visst han lovet å ikke gjøre innvasjon på Cuba. I det andre brevet sto det at Khrusjtsjov krevde at Kennedy trakk tilbake rakettbasene han hadde i Tyrkia.

 

Kennedy svarte bare på det ene brevet om å ikke gjøre invasjon på Cuba. Han latet som han ikke hadde fått det andre brevet fra Khrusjtsjov, og Kennedy holdt det han lovet og Khrusjtsjov tok rakettbasene med seg tilbake til Russland. Og Sovjetunionen fikk vite at Kennedy ville fjerne rakettbasene fra Tyrkia uansett, de var umoderne.

 

Dette kunne endt med en stor atomkrig mellom disse supermaktene, og det hadde ført til en 3. verdenskrig. Hadde det skjedd hadde mest sannsynlig ikke verden sett like fin ut som den gjør nå i dag.

<bilde>

Her er USA og Cuba merket med to blå ringer.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil