Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Årsaker til 2. verdenskrig

Årsaker til 2. verdenskrig

Gjennomgang av ulike årsaker til 2. verdenskrig.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.04.2010


Den grusomme krigen mellom 1939 og 1945 ødela livet til millioner av mennesker. Hvordan kunne det skje? Jeg vil her se på noen av de viktigste årsakene.

 

Historiske årsaker

Tyskland tapte 1. verdenskrig og følte seg ydmyket. De var en stor stolt kulturnasjon men nå følte de seg tråkket på. Det ble veldig tung å godta at de var, bokstavelig talt, tapere. Av den grunn kan man kanskje forstå at de trengte å reise seg og igjen å bli den betydningsfulle nasjonen de en gang var. Versaillesfreden var et veldig ømt punkt for tyskerne. De mistet landeområder og måtte betale store erstatninger. De fikk heller ikke lov til å bygge opp igjen hæren sin med en gang. Mange andre land var også misfornøyd med Versaillesfreden. Italia og Japan hadde vært med på å vinne 1. verdenskrig men syntes ikke de fikk nok igjen for dette. Disse to landene og Tyskland ”ble venner”. Det skulle komme til å bli fatalt.

 


Økonomiske årsaker

Verdensøkonomien var katastrofal på 30-tallet. Det startet med det store børskrakket i New York i 1929 og utover på 30-tallet ble millioner av mennesker arbeidsløse verden over. I Tyskland var økonomien ekstra dårlig på grunn av de store summene som ble brukt på 1. verdenskrig. Da Hitler kom til makten i 1933, begynte han å bygge opp igjen økonomien. Den militære industrien ble kjempeviktig. Millioner av mennesker fikk arbeid med å lage kuler og krutt og familiene deres fikk det mye bedre enn før. Dette er en veldig viktig grunn til at mange tyskere støttet Hitler. I dag, når vi vet hvordan det gikk, er det lett å være etterpåklok og kritisere tyskerne fordi de ikke så ”skriften på veggen”. Men når man har en stor familie og ikke har penger til å kjøpe mat, blir dømmekraften svekket. Det aller viktigste er å få penger til mat og husly og de store perspektivene forsvinner lett.

 

Var Hitler en årsak i seg selv?

Mange vil sikkert si ja, men jeg mener det blir for enkelt. Han var en stor folkeforfører, en glimrende taler som hadde noen aldeles nifse evner til å få folk med seg. Sammen med sin propagandaminister Joseph Goebbels laget han filmer, plakater og arrangere sceneshow som verden aldri hadde sett maken til. Jo da, han var nok farlig genial, men jeg tror aldri han hadde fått det tyske folk med seg hvis de var mette og fornøyde i utgangspunktet. Nei, Hitler forårsaket ikke 2. verdenskrig helt på egen hånd. Han var nok først og fremst rett mann på rett sted til rett tid, eller tvert imot, feil mann på feil sted til feil tid. Alt etter hvordan du ser det.

 

Nazismen

Nazismen var en politisk ideologi, altså en måte å tenke på, som vokste fram i Tyskland på 30-tallet og fikk en voldsom støtte i folket. Den var bygget på en tanke om den ariske rase som overmennesker. I det nasjonalsosialismen samfunnet skulle denne rasen dyrkes fram. De foraktet svakhet. Midt oppi alt dette passet jødehatet kjempegodt. Jødene ble et bilde på alt som var farlig, vondt og mindreverdig. Selv om jeg skjønner at folk i Tyskland hadde det vanskelig, syns jeg det er helt ubegripelig at så mange kan godta og støtte en slik ideologi. Det at de faktisk gjorde det, er nok en viktig grunn til at krigen brøt ut. Herrefolket, den ariske rase, skulle vokse og bli uovervinnelige.

 

En naiv verden

Jeg syns det er veldig rart at så mange land ikke gjorde noe for å stoppe denne utviklingen. De må da ha sett hva som holdt på å skje i Tyskland. Men land som Storbritannia, Frankrike og USA var livredde for å gripe inn og ville nok helst ikke se. Den britiske statsministeren Neville Chamberlain forhandlet med Hitler og reiste hjem å skrøt av Munchen-avtalen som skulle skape ”fred i vår tid”. Så feil kan man ta. Igjen, det er lett å være etterpåklok, men jeg synes det virker så utrolig naivt. Men hva kunne de andre landene ha gjort? Jeg må dessverre si at jeg ikke har noe godt forslag, men det er da heller ikke min jobb. Mitt poeng er bare at den sørgelig lille motstanden må ha vært en årsak til at det ble så ille som det ble.

 

Alt henger sammen

Var en årsak viktigere en de andre? Jeg vet ikke. Årsakene er liksom flettet inn i hverandre. Skulle jeg likevel trekke frem en årsak, må det væreframveksten av nazismen. Hadde ikke så mange mennesker blitt gale samtidig, tror jeg verden hadde sett annerledes ut.

 

 

Kilder

Det store norske leksikon

Lærerboka

Pax Leksikon


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil