Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Erfaring gir høyere lønn

Erfaring gir høyere lønn

Artikkel om advokatyrket.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.04.2010

I denne artikkelen skal jeg ta for meg advokatyrket, deretter drøfte de positive og negative begrunnelsene ved yrket.

 

Først og fremst er advokat et yrke som er respektert, og innebærer veldig mye arbeid.

 

I Norge er advokatyrket noe av de mest krevende yrkene å lære seg. Fordi hvis man har tenkt å bli advokat, må man studere juss videre etter ungdomskulen og videregående. Ikke alle studenter orker å jobbe med skole i så mange år. Fordi utdanningskravene er høye, kreves det mye arbeid og kunnskap lagt ned i jobben.

 

Jeg vil nå ta for meg de positive sidene med advokat yrket. Først og fremst vil familien til ny - advokaten bli veldig imponert, fordi at advokater vokser ikke på trær. Når man er blitt ferdig utdannet advokat, vil ikke mange angre på valget sitt. Fordi, dersom lønnen til den ferdig utdannete advokaten gikk fra 300 000 til over en halv million, kan man ikke være misfornøyd med lønnsutviklingen.

 

For det andre arbeider advokater stort sett på sitt kontor, og jobber for å forsvare en tiltalt mot anklager. Altså oppgaven til advokater er å sørge for at straffen den tiltalte får, blir lavest mulig. Klarer advokaten dette, ja da har han gjort en god jobb.

 

For det tredje spiller erfaring en større rolle hos advokatene, enn i andre yrker. Siden advokater får mer erfaring med ulike saker knyttet til rettssalen, vil de også få mer kunnskap om hvordan forsvare en tiltalt. På den måten kan advokatene sikre seg en høyere lønn videre i karrieren sin.

 

Nå skal jeg ta for meg de negative sidene ved advokat yrket. Det mest vanlige problemet ved advokat utdannelsen, er at det tar altfor lang tid. Studenter blir lei av skolen, fordi det er mye kunnskap å lære i utdannelsen med tanke på hva studenter har studert før. Vi kan vise til det flertallet av studenter mener av skolegang videre etter ungdomskolen: "Det er bedre å komme i arbeidslivet tidligere enn sent". Dette fører da til at flere elever dropper ut av skolen i videregående, fordi de vil jobbe i arbeidslivet tidligere.

 

Det er ikke bare å hoppe i advokat yrket heller. Siden jobben kreves en viktig kompetanse når det gjelder å samarbeide med de tiltalte. Klarer ikke advokaten å få den tiltalte på talefot etter advokatens retning, blir jobben en del vanskeligere. Siden en advokat må skaffe seg et større overblikk over saken den tiltalte har fra før.

 

Men det er ikke bare samarbeidet mellom advokaten og den tiltalte som er problemet. Ettersom en advokat må tåle like mye ros som kritikk, kan eventuelle trusler fra motparten av saken, være tøffe å takle. Å gjøre en god jobb for den tiltalte er selvfølgelig det viktigste, imidlertid skal man være forsiktige i visse uttalelser. Vi kan vise til noen ulovlige episoder i USA, der advokater enten har vært utsatt for korrupsjon, eller blitt fjernet på mystisk vis.

 

Dersom Norske myndigheter klarer å gjøre advokat yrket mer attraktivt for studenter, vil veksten av juss studenter forhåpentligvis vokse. Siden advokat er et yrke som er ofte i media, og blir regnet som et av de mest betalte yrkene ettersom advokatene får erfaring.

 

Som jeg har poengtert tidligere i oppgaven er det både positive og negative begrunnelser ved å velge advokat som yrke. Selv mener jeg at advokatyrket må gjøres mer belønnende i utdannelsen, slik at ikke studenter dropper ut av utdanningen. "Eller hva mener dere"?

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil