Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kashmir-konflikten

Kashmir-konflikten

Framføring i samfunnsfag om konflikter som preger verden i dag. Den utvalgte konflikten er Kashmir-konflikten mellom Pakistan og India.

Karakter: 5

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.03.2010


I denne artiklen har jeg valgt å ta for meg om Kashmir konflikten som har vart helt siden Pakistan-India delingen 1947. Konflikten går ut på hvem som skal få makten over den nordlige delen Kashmir. Opprinnelig er Kashmir i den indiske delen, men borgerne i Kashmir er muslimer og vil slutte seg med Pakistan. Det er en liten del av befolkningen som vil danne en egen selvstendig stat. Dette fornektes avbegge partene. Begge av landene er interesserte i Kashmir, og grunnen til det er fordi Kashmir er rikt på naturressurser som korn, mais, bomull, frukt og te osv.. I tillegg er Kashmir et fjellområde som er rikt på snø, og vann. Begge landene kan utnytte vann og produsere elektrisitet, som begge landene mangler. De fleste trodde at delingen på dagens India ville få slutt på alle konfliktene og at disse landene kunne endelig leve i endeløs fred med hverandre.

 

Bakgrunn

India som ble kalt Hindustan før i tiden besto av dagens Pakistan og India. Hindustan var en britisk koloni. Britene var stolt av å ha Hindustan som en koloni, fordi landet var stort, og var rikt på naturressurser. Derfor ga britene Hindustan tilnavnet ”Juvelen i kronen”. Den verdenskjente fredskjemperen Mohandas Ghandi kjempet med ikke volds metoder for å befri landet fra Britene. Ghandi fikk tilnavnet ”Mahatma” som betyr stor sjel. Han fikk tinavnet fordi han kjempet med ikke volds metoder. Ghandi samarbeidet med den muslimske lederen Muhammad Ali Jinnah. Mohammed Ali Jinnah fikk tilnavnet Quaid-E-Azam som betyr stor leder etter at han lykktes å danne en muslimsk stat. Under britisk herredømme klarte begge landene å samarbeide for å befri landet. Ghandi ville at muslimene og hinduene skulle leve sammen. Han foreslo at muslimene kunne styre landet. Dette likte ikke mange av hinduene. De ville at hinduene skulle få lov til å styre over muslimene. De fleste muslimene ville ha ett eget land, fordi de var lei av å bli undertrykket av Hinduene. Muslimene ble undertrykket som for eksempel at  ikke kunne nå de høyeste stillingene selv om de hadde den rette udanningen. I 1940 måtte britene gi seg. Når de trakk seg ut av landet, ble det mange uenigheter. Det store spørsmålet var: Hvordan skulle Hindustan se ut?


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil