Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Shantaram" av Gregogry David Roberts

"Shantaram" av Gregogry David Roberts

Handlingsreferat og anmeldelse av "Shantaram", en langt på vei selvbiografisk roman skrevet av Gregogry David Roberts.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.03.2010
Tema
Shantaram


Er dere på jakt etter noe som er litt mer spennende? Noe som thriller en hver person, en sann historie om livet? Den australske forfatteren Gregory David Roberts har skrevet en historie om sitt eget liv. Han skriver om et liv på rømmen, jakten på kjærligheten og gangsterhistorier fra hjertet. Han ble Australias mest ettersøkte mann i 1978 etter han rømte fra et høyrisikofengsel midt på dagen. Etter det blir livet hans til en kjærlighetsroman, en røverfortelling og et skjebnedrama.

 

Etter to år i fengsel, gikk han lei. Rømte til nabolandet New Zealand, og levde på rømmen der i to år. Han fikk skaffet seg et falsk pass med navnet Lindsay, litt penger og med hjelp fra gode venner en flybillett til India, Bombay/Mombay der hans første dag i hans historie begynner.  Han begynner å notere daglig i dagboken, som ender opp med å bli til boken Shantaram.

 

Jeg siterer Roberts fra boken ”… starter med min første dag i Bombay. Det var skjebne som førte meg inn i spiller som foregikk der, og det var flaksen som delt ut korthånden som ledet meg til Karla Saaranen. Og den hånden begynte jeg å spille med i det øyeblikket jeg for første gang møtte det grønne blikket hennes. Ja, min historie, som alt annet, begynner med en kvinne, en by og litt flaks.”


 

Roberts historie er ikke bare fantastisk, men han har sin egen måte å skrive på. Beskrivelsene av hans egne følelser, beskrivelse av det han lukter, og det han ser er utrolige. Han lukter Bombay på sin egen måte, beskriver det som lukten av hjertesorg, håp, grådighet, lukten av guder, imperier. Han sier at det er lukten som ønsker han velkommen og forteller han at han er hjemme. Historien hans er som en film, etter hvert som en leser blir det laget en film oppi hodet. Vi kan se for oss de ti tusen restaurantene, templer, kirker og moskeer, vi kan kjenner varmen. Den varmen som klistrer seg til huden, og luften som er så fuktig at det en nesten blir kvelt av å puste. Vi kan se menneskene, det er en stor blanding av alt. Assamesere, jater, hinduer, Tamil Nadu, lys hus, mørk gud, dypgrønne øyne, det er et mangfold av forskjelligheter, og det er det som skaper sjarmen av India, Bombay.

 

I boken møter vi ekte mennesker. Den første spennendes karakteren vi møter en Prabaker, han blir etter dag en i India, Roberts guide igjennom Bombay. Prabaker er beskrevet som en liten mann, med et stor strålende smil om traff Roberts mitt i hjertet. Prabaker viser han rundt Bombay, forteller hvordan det fungerer, hvordan få penger og litt makt. Noe som Roberts bekrefter tidlig i boken er; for å overlever Bombays pulserendes gater, smug og slummer må en elske Bombay. En må like lukten, varmen og de øyeblikkene Bombay gir en på godt og vondt. Hans livs kjærlighet Karla Saaranen, er en annen mystisk karakter. Hun er vanskelig å skjønne, hun har so oftest rett, og meningene er sterke og det er alltid gjemt følelser bak hver ord hun sier. Siterer Karla fra boken ”Kjærlighet er det motsatte av makt. Det er derfor vi frykter den.”

 

Roberts og Karla diskuterer mye meninger og synspunkt, og som leser må jeg si meg veldig enig i mye som blir sagt og gjort. Når en leser meningene og synspunktene, samt tar med fortiden deres, skjønner en hvorfor.

 

Sitere Roberts fra boken Jeg måtte bruke lang tid og reise nesten verden rundt for å forstå det jeg nå vet om kjærlighet og skjebne og de valg vi gjør, men kjernen i det kom til meg i et glimt, mens jeg sto lenket til en mur og ble torturert. Der gikk det på en eller annen måte opp for meg, gjennom skriket inni meg, at midt i min bundne, blodige hjelpeløshet var jeg fortsatt fri. Fri til å hate de som torturerte meg – eller tilgi dem. Det høres kanskje ikke ut som all verdens, jeg forstår det. Men når lenkene og jernene skjærer og river i deg og du ikke har annet, så innebærer den friheten et helt univers av muligheter. Og valget du gjør, mellom hat og tilgivelse, kan bli til historien om ditt liv.”

 

Roberts, Karla og deres venner sitter på sin faste Cafe, Leopolds's. Det er deres faste plass, en felles plass hvor de møtes, snakker, sladrer, diskuterer og drikker. Under et samtaleemne hvor - hva som er det beste i verden blir temaet, svarer Roberts at frihet er det beste i verden, frihet til si nei. De som sitter rundt og lytter skjønner ikke hvorfor, men tar vi med hans livserfaring med frihet skjønne vi det.

 

I boken tar Roberts oss med inn i slummen, tar oss med på de ulike jobbene han har, doktor for de 25.000 slumbeboere, våpenpusher, smugler og forfalsker. Vi får også være kriger under geriljakrigen i Afghanistan. Denne boken burde egentlig være livshistorier fra flere mennesker, og livserfaringer fra flere tusen. Shantaram er ikke bare en bare en lang kjærlighetserklæring til Bombay, men det handler om et liv og en reise gjennom livet, en tankevekker på hvor langt mennesker kan gå for å nå friheten, og hvor mye de må tåle for å nå den.

 

Denne boken må faktisk være en av de mest lærerike bøkene jeg har lest. Til tross for alt som skjer i boken er den lettlest og enkelt å henge med på. Det står kommentert fra en kritiker i Dagbladet; ”Klarte knapt å legge den fra meg før alle de nesten 1000 sidene var fortæret i èn grådig slurk” Det er faktisk ikke en bedre måte å forklare boken på, og bare tanken på at historien er sann gjør det bare enda bedre. Forfatterens beskrivelser i boken er som en film, og får en til å tenke på de tingene som vi ofte glømmer og som vi ofte ikke er takknemlig for. Det er en bok for alle, enten du liker kjærlighetsromaner, røverfortellinger, historier som skjebnen og gangsterhistorier. Anbefales på det høyeste!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil