Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Scientologi

Scientologi

En fagartikkel ment for RLE-innlevering.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.02.2010
Tema
New age


I 1953 sendte science-ficton forfatteren Ron Hubbard en søknad til de amerikanske myndighetene. Han ville starte en nyreligiøs bevegelse som han kalte for scientologien. Denne ideologien er i dag den som vokser raskest i antall medlemmer, kirker og tilholdssteder. Scientologien lover å vise alle medlemmene veien til lykke i livet. Ideologien deres er basert på en science–ficton roman som ble gitt ut av Ron Hubbard tidlig på 50-tallet. Scientologi er også den mest medieomtalte nyreligiøse gruppen på jorda.

 

Ron Hubbard var blant de store science-fiction forfatterne som levde på 50-tallet, han skrev mange bøker, men de har senere blitt overskygget på grunn av at han startet Scientologikirken. Det hele startet med at han ga ut en bok som kom til å få masse oppmerksomhet, tilhengere og omtale, nemlig Dianetics and Scientology. Denne boka går ut på at det for ca 75 millioner år siden hersket en ond diktator i melkeveien som er vår galakse. Denne diktatoren gikk under navnet Xenu. Han hersket over hele universet og siden han var som diktatorer flest(kyndige, onde og egoistiske) hadde han mange fiender og motstandere. Disse motstanderne og fiendene tok han til fange og førte dem til jorden. Han må ha vært en veldig kyndig, ond og egoistisk ”man” for han hadde flere milliarder fiender og motstandere som jobbet for å styrte ham. Disse folkene ble bundet fast og drept, og det er dette som er det viktigste elementet innenfor scientologien. De dødes sjeler eller thatanene som scientologene kaller dem vandrer jorden i dag og det er derfor vi mennesker føler smerte, sorg, savn og hat. For oss som ikke er medlemmer av scientologikirken kan det høres veldig rart ut og dette kommer jeg tilbake til senere.


 

Etter at boka hadde komet ut, startet Ron L Hubbart en psykisk gruppe som kalte seg for scientologene. Boka han hadde gitt ut omhandlet nemlig masse om hvordan man skulle leve for å bli lykkelig og lignende. For en sum på ca 100 dollar kan man ta en lykkelighetstest for å se hvor lykkelig man egentlig er. Etter det tar man en slags test for å sjekke hvor mange ”poeng” man har. Jo flere poeng du har jo lettere blir det for deg å bli en fullverdig scientolog. To år etter at denne gruppen var stiftet, stemte USAs folketing om religiøse grupper bør slippe å betale skatt. De endte på et ja.

 

Ron Hubbart trodde at dette kom til å føre til et skatteløft for vanelige grupper slik som scientologene og valgte derfor å sende en søknad til USAs myndigheter for å gjøre scientologien til en kirke. De fikk et ja og endte opp med samme rettigheter som kristendommen. Dette har ført til at mange har trodd(med god grunn) at Ron Hubbart bare var ute etter penger og alle testene og produktene som en scientolog må kjøpe peker ikke akkurat mot det motsatte. Scientologien er som mange andre sekter litt lette å kritisere og si imot på grunn av visse ting.

 

Jeg har tidligere forklart det mest grunnlegende av det de tror på, men nå skal jeg ta deg med litt ned i dybden av scientologiens lære. Xenu myrdet flere milliarder intergalaktiske vesener. Ved å gjøre dette fanget han thatanene deres her på jorda. En thata er på mange måter lik en sjel, den representerer det overnaturlige i et vesen og er udødelig. Det som skiller en thata fra en sjel er at den kan leve i andre vesener etter at kroppen er død. Scientologene mener at i starten av vår menneskelige tilværelse visste vi om disse vesenene, men at vi mistet kontakten underveis. For å få vite hvordan og mer om dette (og veldig mye annet innenfor dette temaet) så man bli scientolog. Dette får meg til å lure på om noen har meldt seg inn bare for å få høre en god historie. Uansett så mener de nå at thataene skaper det som vi opplever som vondt, skummelt osv ved å på en måte angripe sjela vår. Xenu som er den som skapte all den forferdelsen sitter nå i fengsel, han ble styrtet og soner nå en lang straff. Det virker usannsynelig at han fortsatt lever, han er mer enn 100 millioner år. Jeg vet ikke med deg, men jeg kan ikke tenke meg å bruke 50 millioner år i fengsel. Xenu har forøverig også blitt brukt i flere sammenhenger utenom scientologien, men da som skurk i tegnefilm.

 

Jeg nevnte tidligere noe om en test man må ta for å bli medlem. Scientologene tvinger alle medlemmene til å ta denne testen på grunn av at de tror at thataen til Ron Hubbart vil bli en del av et nytt menneske som skal bli deres nye leder og profet. Tahataen til Ron Hubbart finns et sted her på jorda(du husker kanskje at jeg har fortalt at thataene ikke kan dø). Denne testen bruker de til å måle thataens ”kraft”. De leter praktisk talt etter Ron Hubbart.

 

Scientologi er en religion som skaper mye oppstyr, de bruker holdningsreklamer, kjendiser og vanlige folks opplevelser til å oppfordre andre til å begynne med det. Scientologi er en religion som lover et bedre liv i form av lykke, forståelse av din indre sjel. Scientologi er en religion som koster veldig mye og som veldig ofte ikke gir mening for oss andre. Scientologi er en religion som vokser raskt, man kan ikke vite nøyaktig hvorfor, men mange vil nok tro at det er en blanding av mye. For eksempel kjendisenes innblanding eller vanlige folks opplevelser eller løftene om frelse. Folk melder seg inn uten å tenke på hvem pengene ender hos. De rike lederne, men det de fleste ikke vet er at da Ron Hubbart uttalte seg om Scientologien som religion for første gang sa han ”religion er den beste måten å tjene penger på og hvem som helst kan lage en.

 

Kilder

www.wikipedia.org/wiki/scientology

http://no.wikipedia.org/wiki/Scientologi

www.scientology.org

http://www.whyweprotest.net/


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil