Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Disseksjon av hjerte og lunger av gris

Disseksjon av hjerte og lunger av gris

Gjorde et omfattende forsøk / dissikering av en gris med fokus på hjerte og lunger.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.02.2010


Hensikt:

Vi skulle lære litt om hvordan hjertet og lungene er bygd opp. Vi brukte organer fra en gris, det var spennende, fordi grisens organer er ganske lik våre. På kirurg studie bruker de griser for å øve seg.

 

Utstyr:

Engangshansker

Hjerte, lunge med strupehode og tunge

Kniv

Saks

Pirkenål

Pinsett

Gummislange

Plast til underlag

Linjal

Vekt

 

Fremgangsmåte:

Først fant vi hjerter, lungene, mellomgulvet, strupehode, luftrøret og tungen. Så tok vi rundt strupehodet, som var en hard klump rett under tungen, og løftet hjerte/lunge slaget slik at tungen pekte fra oss.

 

<bilde>

 

På denne måten blir lungene og hjertet hengende slik det gjør inne i dyret, med baksiden mot deg. Vi plasserte hjerte/lunge slaget på bordet med framsiden opp og fant høyre og venstre side av hjertet.


 

<bilde>


Den minste siden er venstre, og den største siden er høyre. Slik lungene ligger nå er det lite luft i dem, vi skulle blåse luft i dem, da måtte vi klippe over luftrøret nedenfor strupehodet og stikke en slange ned i luftrøret. Så tettet vi godt rundt med hånden, så blåste jeg i slangen.

 

<bilde>
 

 

På dette bildet var ikke lungene helt blåst opp, men vi fant ut at når jeg blåste på det maksimale, ble de tre ganger så store.

 

Så skulle vi finne ut om hjertet lå midt i kroppen, nei det gjorde det ikke. Det lå litt mer til venstre. Hjerte/lungeslaget var heller ikke symmetrisk. Aorta leder ned til venstre hjertekammer. Og hulvenen går ned til høyre hjertekammer.

 

Dette er en tegning av et pattedyrhjerte, her skulle vi repetere navn på de forsjellige årene og hvor de leder blodet. Og forsjellige delene av hjertet.

 

Så skulle vi løsne hjertet fra resten av kroppen, få så lange årer med som mulig, og veie hjertet. Vårt hjerte veide 531 gram, et menneskehjerte veier fra 300 – 400 gram.

Så skulle vi måle høyde, bredde og tykkelse.

 

Høyde: ca 15 cm

Bredde: ca 10 cm

Tykkelse: ca 7,5 cm

 

Så skulle vi undersøke arteriene som fører blod ut fra hjertet, og stikke en finger ned for å finne ut hvilke kammer de to arteriene kom fra, den ene største kom fra venstre hjertekammer og den mindre fra høyre hjertekammer. Veggene er 2 – 3 cm. Så skulle vi undersøke venene, som leder blod tilbake fra kroppen og til hjertet. Hvilke kammer ledet årene inn i? de ledet inn i høyre hjertekammer. Så skulle vi åpne hjertet, snitte det i to vertikalt slik at vi så de to forkamrene og de to hjertekamrene. Vi kunne se små klaffer som stengte åpningen mellom for og hjertekamrene. De kalles seilklaffer fordi de ser ut som seil som er festet i barduner.

 

<bilde>

 

Det som holdes med pinsetten er klaffene, vi var litt uheldige og skar av mye av klaffene, men man ser de litt her.

 

Vi skulle finne ut hvor tykke veggene i hjertekamrene va, det venstre hjertekammeret var 3 cm og det høyre var 1 cm.

 

Luftrøret leder luften ned i lungen, deretter fordeles luften i hver lungeblære. Vi skulle repetere navnene på de ulike delene av lungen og luftrøret. Som var;

- strupehode

- luftrøret

- aveoler / luftblærer

 

Så brukte vi en saks og klippet over noen ringer av luftrøret for å finne ut hvordan det var bygd opp. Luftrøret er bygd opp av bruskringer som stiver av røret, slik at det ikke snurper seg sammen. Ganske likt en støvsuger slange. Så klippet vi opp luftrøret og nedover, for å se hvordan det forgrener seg. Luftrøret deler seg i et rør til hver lunge, hvor det forgreiner seg videre i mindre og mindre rør. Mennesker og dyr lager lyder ved at de presser luft gjennom den trange spalten som danner stemmebåndene. Stemmebåndene sitter i strupehodet.

 

<bilde>

 

Ved å stikke en gummislange inn i luftrøret nedenfra skulle vi kunne lage sau og griselyder. Vi klemte rundt røret slik at det ble tett. Jeg blåste, mens helene klemte rundt strupehodet slik at spalten ble trang. Jeg varierte trykket til jeg ble fornøyd med lyden.

 

Så skulle vi finne spiserøret, det er ganske mykt, ikke like stivt som luftrøret. De er rødt utvendig, og lysere inni. Spiserøret ligger rett bak luftrøret. Når dyret spiser, for at maten ikke skal gå i luftrøret legger strupelokket seg over. Vi har også to typer vev i spiserøret, det er muskelvev og bindevev.

 

Nå var vi kommet på slutten, og skulle undersøke tungen. Den var sikkelig ru. Mellomgulvet er en flat muskel som er dekket av bindevev. Det er to typer muskulatur i mellomgulvet, den tverrstripete ( som er viljestyrt.) og den glatte muskulaturen ( som ikke er viljestyrt.)

 

 

Oppgaver etter forsøket.

 

1. Muskler deles i to grupper: tverrstripet muskulatur ( som er viljestyrt) og glatt muskulatur ( som ikke er viljestyrt) . Hvilken type muskulatur består hjertet av?

Dette var et lurespørsmål, fordi hjertet består av hjertemuskulatur. Som er en slags blanding av de to andre muskulaturene. Hjertemuskulaturen er spesiell. Hjertet er en hul muskel av tverrstripet muskulatur, men med en forskjell fra skjelettmuskulaturen. De enkelte hjertemuskelcellene har i tillegg tverrforbindelser til andre muskulaturer, slik at hjertet kan utvide seg i mange rettinger. Hjertet er altså tverrstripet muskulatur, men man kan ikke bestemme over den.

 

2. Hvorfor er veggene i forkammeret tynnere enn veggene i hjertekammeret?

Det er fordi forkammerene presser blodet gjennom lungene, de trenger ikke presse så hardt. Mens hjertekammerene skal presse ut blod til hele resten av kroppen.

 

4. Hva skjer når dere blåser opp lungene?

Volumet øker, og lungene blir større.

 

5. forklar det som skjer i alveolene

Røde blodceller binder O2 og det skjer en gassutveksling.

 

6. Hvilken oppgave har kransearteriene, hvilke sykdommer forbinder vi med disse sykdommene og hva slags kosthold og livsstil framskynder disse sykdommene?

Kransearteriene har som hovedoppgave å gi blod til hjertet. Sykdommer slik som

Hjerteinfarkt – deler av hjertet dør

Hjerteslag – Hjertet stopper, blodpropp i kransearteriene


Disse to sykdommene er de man hører oftest om. Det er livsstiler som inneholder mye mettet fett og lite mosjon som gjør at disse sykdommene ofte kommer.

 

7. Vi har sett at det er stor forskjell på vener og arterier, hvilken betydning har det at arteriene er elastiske?

Arteriene går ut fra hjertet, derfor tåler de stort trykk.

Mens venene går tilbake, og trenger ikke jobbe med så stort trykk.

 

8. Hvordan virker klaffene i og rundt hjertet?

Klaff er noe som bare går en vei, det hindrer tilbakestrømming.

 

Konklusjon av hele forsøket

Vi ble litt kjente med hjertet og lungene. Det var kjempespennende!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil