Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jagerflyger i Forsvaret

Jagerflyger i Forsvaret

En artikkel som forteller om utdanningen i forsvaret.

Karakter: 5 (bokmålstentamen)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.02.2010


Liker du fart og spenning? Kunne du tenke deg å ha full kontroll over et fly med en toppfart på 2314 km/t? Velger du utdanning i forsvaret får du gratis utdanning og en helt annerledes hverdag!

 

<bilde>


Utdanning i forsvaret er det mange som velger, det er en annerledes hverdag med nye utfordringer hver dag. Hvert er det omtrent 800 personer som søker seg inn i luftforsvaret hvert år, mange av disse har forksjellige ambisjoner, noen ønsker å bli navigatør, andre ønsker kanskje å fly et flermotorsfly eller et helikopter, mens en god del av de som søker ønsker å bli jagerflypilot.

Høye krav

For å kunne bli jagerflypilot må du oppfylle noen høye krav. Du må være mellom 18 og 24 for å kunne søke, du må være norsk statsborger, rent rulleblad og generell stuidekompetanse. Du kan heller ikke bruke briller, linser eller ha utført laseroperasjon. Helsen din må også være i ”tipp-topp stand,” du kan ikke være høyere enn 193 cm og under 163 cm. De som ønsker å få en såpass spennende jobb må jobbe hardt, elevene som søker må ha gode matematikk kunnskaper, samt engelsk og norsk.


 

Utdanningen

Etter at de akademiske evnene er testet hos søkerne, så tar de ut de 40 beste til Rygge Flystasjon, hvor de blir testet på det fysiske, medisinske, hvordan de takler stress og håndteringen av et fly.

 

De fysiske kravene er de samme som på befalskolen. Det er kun 20 elever som kommer videre etter disse testene, da må du reise opp til befalsskolen på Kjevik. Der lærer man lederskap og militære ferdigheter.

 

Etter 6 måneder på Kjevik skal du videre til Luftforsvarets flygeskole på Bardufoss, her får man opplæring om flyrelaterte fag. Du skal også fly en Saab Safir inntil 45 timer. Saab Safir er forsvarets treningsfly. I denne perioden er det mange som detter ut, det er utrolig mye stress, og teori å lære på kort tid. De som gjør det bra, men ikke godt nok, får tilbud om å bli navigatør.

De som klarer å takle alt presset og teorien, får da utdanningen sin i forsvaret hvis de ønsker. De blir sendt videre til Krigsskolen i Trondheim etter at de har vært på Rygge. I Trondheim lærer man luftmaktskunnskap, sikkerhetspolitikk og videreutvikling.

 

Utdanning i USA

Etter disse tre årene med prøver, teori og tester blir man sendt til Euro-NATO Joint Jet Pilot Training School Texas, hvor resten av utdanningen foregåre. I Texas starter man med å fly jagerfly. Elevene får utdannelsen sin betalt av forsvaret, mens de tjener penger. En pilotutdannelse i forsvaret har en verdi på omtrent 20 millioner kroner.

 

Oppgavene
Jagerflypiloter jobber mye med å passe på grenser, og gi assistanse til bakkestyrkene. De vokter luftrommet dag og natt, de har mest treninger. De bruker Saab Safir som treningsfly og Falcon F-16 som kampfly. I 2008 bestilte forsvaret seg nye kampfly, da stod det mellom JAS Gripen og Joint Strike Fighter, det endte opp med Joint Strike Fighter. Flyene blir levert innen noen år.

 

Mye i utlandet

De som blir jagerflypiloter er ikke bare stasjonert i Norge, Norge deltar årlig på noe som heter Operation Red Flag, som er en krigssimulator som mange NATO-land deltar på utenfor Las Vegas i USA. Norge har også fly i Afghanistan for å hjelpe de Norske bakkestyrkene.

 

Å være jagerflypilot er noe helt annet enn å sitte på et kontor. Du plikter deg til 12 år i tjeneste, og da må du bo på Bardufoss, Bodø eller på Rygge. Det er utrolig vanskelig å bli jagerflypilot, forsvaret ønsker de beste av de beste, fordi man må takle stress, og være villig til å adlyde ordre, uansett hva de skulle være. Men det er en jobb som er godt betalt, og folk jobber utrolig hardt for å bli jagerflyger. De passer på luftrommet dag og natt, så vi kan føle oss trygge her i Norge.


 

Utdanning i forsvaret som flyver
1. År: Luftforsvarets befalskole ½ år + uttaksflyging og teoriprøver ½ år
2. År: Luftkrigsskolen 1 år
3-4 året: Utdanning i USA 1-2 år
Plikttjeneste: 12 år i praksis (inkludert 2 år på luftkrigsskolen)”

- http://www.mil.no/felles/fms/start/artikler/nyhetsbrev/article.jhtml?articleID=190393

 

 

Kilder

http://www.mil.no/felles/fms/start/artikler/nyhetsbrev/article.jhtml?articleID=190393
http://mil.no/felles/fms/utdanning/start/lederutdanning/lfs/

http://www.pilotforum.no/viewtopic.php?f=6&t=7

http://www.mil.no/luft/start/omlf/

http://www.mil.no/fakta/start/org/luft/

Alle historiene faren min har fortalt meg opp gjennom årene
Forsvarets hefter om utdanning i forsvaret

Bilde hadde jeg på minnepinnen min! :-)


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil