Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Måten å ende en krig

Måten å ende en krig

Oppgaven var skrive om en ting som irriterer meg.

Karakter: 6 (2. termin, 10. klasse)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.02.2010


Jeg satt lenge og googlet for å finne ut hvordan jeg skulle få farger fra den hersens pc’n og over på tv’n. Jeg visste at det skulle gå, andre hadde jo tross alt gjort det før og da burde jo jeg også få det til. Etter mange timer og enda flere dødskjedelige timer klarte jeg endelig og finne ut at det ikke var verre enn å åpne scart-kontakta, fjerne isoleringen på to av noen av de hundre ledningene som lå sammenkveilet for så å få de til å ligge inntil hverandre. Selv brukte jeg teip noe som fungerte usannsynlig dårlig, jeg vil altså fraråde alle fra å bruke teip bare så det er helt klart. Det var så ille at viss noen gikk gjennom rommet så kunne jeg miste fargene og da måtte jeg reise meg opp fra senga, gå bort til tv’en for så å prøve å få ledningene sammen igjen. Og hvem er det som er så idiotiske at dem konstruerer en kontakt som lett kan takle farger, men som finner ut at dem heller vil ha svart-hvitt og at de som vil ha farger skal gå gjennom denne håpløse prosessen for å få det til. Og når jeg tenker meg om, hvem i hel...sike våkner opp om morra’n og tenker ”nå skal jeg åpne opp scart-kontakta å dytte de to ledningene sammen for da får jeg farger, jaaaaa jeg er smaaaart”? Det er jo ikke akkurat bare å trykke på en knapp og så fungerer det. Nei da, du må ødelegge kontakta for så å avisolere ledningene, og for all del pass på at du har et mikroskop for hånden så du kan lese hvilket nummer ledningene har og tar riktig ledning, for ellers fungerer det jo ikke.  Så mens du avisolerer er det bare å håpe på at du ikke ryker den forbanna lille ledningen for da har du jo ikke bilde da heller. Sist men ikke minst så må du risikere at det ikke tar fyr og at huset ikke brenner ned ved å lage en brannfarlig konstruksjon som du ikke har den minste peiling på om virker, ”ååh som verden er hæli”.


 

Dette er bare en av gangene jeg har irritert meg over ting som ikke har fungert som det skal, tro meg jeg har tilbrakt mange timer med googling for å finne ut av all slags problemer. Hadde ikke verden vært et bedre sted viss ting bare hadde fungert. Sikkert noen som hadde dæva av at en kalashnikova hadde avfyrt det skjebnesvangre skuddet istedenfor at den ikke virket, men det er da ikke en så stor pris å betale for at vi skoleelever skal ha en pc som fungerer som den skal. Når man tenker over det så viss alt hadde fungert så ville det vel ikke vært krig heller? Normalt sett er det jo uenigheter som fører til krig og en uenighet er vel bare en ting som ikke fungerer helt som den skal? Tror kanskje jeg har drømt om dette før eller så kommer jeg nok sikkert til å gjøre det i natt. Bare tenk den herlige følelsen av å vite at det kommer til å fungere strålende, samme hva det er.

 

Bankraner kanskje, det må jo være en ultimat jobb i en verden der alt fungerer? Man kan bare lage en plan og samme hvor dårlig den er så fungerer den jo. Du går rett til banken med planen i hue knuser ruta med en stein, ruta vil nok kanskje ikke knuse siden den fungerer som den skal, men du lar deg ikke stoppe. Man har alltid en plan B, selv en dårlig plan har vel en plan B? så du går over til plan B og bruker bilen din, som selvfølgelig virker, til å kjøre igjennom ruta som ikke er lagd for å være kollisjonssikker. Tror ikke akkurat at noen er så dumme at de lager en kollisjonssikker rute og selger den kommersielt, ingen tror vel noen kan være så dumme at dem kjører inn i banken med en bil i full fart? Så der står du i banken som såklart har en alarm og politiet kommer ganske raskt. Jeg synes kanskje ikke dette helt understreket poenget mitt, men jeg fikk jo vist at ting ikke alltid fungerer i virkeligheten da, det er vel en liten seier?

 

Så har jeg vel kanskje funnet ut at alt ikke kan fungere, men synes egentlig at mer kan fungere, det burde jo gå ganske greit. Bare tenk om Moland og French, hvem kaller egentlig barnet sitt French, det er greit nok at morra hans er indisk, men det gir hun ikke retten til å kalle han opp etter et språk. Har sjekket på wikipedia og det fulle navnet hans er faktisk Joshua Olav Daniel Hodne French. Jeg kan jo si som så at viss jeg hadde vært postbud og kommet til postkassa hans i en liten hybel hadde jeg umiddelbart anmeldt Hodne og Joshua French for å holde stakkars Olav og Daniel innesperret på en liten hybel. Og tenk alle gangene han må ha blitt sendt opp til rektor på skolen fordi læreren hadde fått en dårlig klasseliste og Joshua hadde rekt opp hånda på alle fire navna sine, den er lei dem. Skulle også gjerne sagt til morra at man ikke automatisk får statsborgerskap i Frankrike bare ved å hete French.

 

Saken er jo at viss ting hadde fungert for dem, noe det ikke akkurat gjorde, bare for å påpeke det, så ville de sittet hjemme i Norge og kost seg nå. Kanskje det er like greit at de ikke har kommet hjem likevel, jeg er selv litt usikker på om jeg ville likt å ha et par ustabile ”sjimpanser” løpende rundt i gatene med et våpen, det er vel ikke akkurat det man kaller rettssikkerhet? Visste du forresten at mennesker og sjimpanser har 98,7 % av genene felles? nei, det var det jeg trodde. Kanskje det til syvende og sist er greit at noen ting ikke fungerer?

 

Det er vel greit at vanskelige ting som krig og umoralske ting ikke fungerer da, men hvorfor kan ikke så enkle ting som en vanlig pc fungere. Jeg har flere ganger sittet på skolen og prøvd å logge inn bare for å finne ut at internettet ikke fungerer og at jeg derfor må starte pc’en på nytt. Jo da så gjør vi det og når pc’en da endelig, ikke et sekund fortidlig, har funnet ut at den skal skru seg på og jeg er på vei til og skrive inn passordet hører jeg såklart ringeklokka som forteller at vi må ut, enda en bortkasta time. Det minner meg på enda en ting som ikke fungerer for tida og det kalles global oppvarming. Det er godt mulig at jeg har missforstått, men jeg trodde at global oppvarming skulle føre til at det ble varmere, ikke at det begynte og snø mer, blir kaldere og i tillegg være så mye vind at du finner ut at å ha noe i håret er bortkasta. Hvorfor bruke flere hundre kroner på en renati når vann er mye billigere. Med vann er det jo bare å gå ut uten lue og håret ditt har frysi til is allerede før du får låst døra. Er du litt smart så finner du deg en plass ved et vindu også så du i ny og ne kan stikke hue ut å fryse håret på nytt.

 

Et sted jeg definitivt synes at ting kunne fungert er i Iran. Bare tenk om de faktisk hadde utviklet atomvåpen og verden hadde fått vite om det. La meg se da tror jeg vel kanskje at USA og Israel raskt ville grepet inn og angrepet dem uten å nøle, men dette er vel kanskje et litt stort ønske eller hva?

 

Hva med stekeovner og lignende da, dette fungerte jo alltid før i tida. Da la man en kubbe med ved under komfyren og sakte men sikkert ble den varm. Selvfølgelig hadde man ikke alltid ved tilgjengelig og det var kanskje ikke alltid så fristende å gå ut i snøen for å hogge mer ved, noen var jo såklart heldige og hadde noen stokker borti skjulet, men uansett hvor slitsomt det var visste du at det ville virke til slutt. Før veden virket helt måtte man jo hogge opp stokken, å tenne på såklart, men dette er en liten sak i forhold til hva jeg må gjennom når jeg skal tenne i peisen. Ok, så må kanskje ikke akkurat ut å finne trær å hogge dem om til ved men jeg må tenne noen ”kjempesmarte” økobriketter. Jo da vi fikk beskjed om at de var så gode og varte mye lengre enn vanlig ved, problemet er jo bare at du kan bruke opp et års abonnement av drammens tidene uten å komme i nærheten av antydning til at noe annet enn avisa brenner. Det er jo fyr så lenge avisa er der men det hjelper meg lite når jeg har andre ting å gjøre enn å varme huset med aviser.

 

Men det finnes ingen problemer uten løsninger, er det vel noe som heter det, viss ikke burde det i alle fall være noe som het det. Så jeg tenkte litt og fant ut at jeg skulle bruke lampeolje for å få fyr, så smart som jeg er. Siden jeg ikke er en helt komplett idiot var jeg forsiktig første gangen og helte kun på litt, men jeg brukte litt lang tid så da hadde såklart disse superduber gode økobrikketene allerede sugd til seg alt som heter lampeolje, det skal ikke være lett. Så da var det bare å prøve på nytt igjen da. Jeg bestemte meg for ikke å sitte hele natta så jeg tok likeså greit og helte på en dl eller to, eller kanskje litt mer. Jo da det tok fyr det, begynte et øyeblikk å lure på om helvete hadde flytta inn i peisen vår, men men man lærer jo ikke uten og feile, eller hva? Men ikke tro at det tok fyr da heller, nei det holdt seg brennende så lenge lampeolja varte, noe som egentlig tok en stund, men så slokna det, all good things must come to an end.

 

En annen ting som er verdt å nevne nå som vi snakker om varme er den forbannede stekeovnen vi har på kjøkkenet, den lever bokstavelig talt sitt eget liv. Hver gang vi skal lage kaker går det dårlig, åja vi har hatt flere som har laget kaker så nei det er ikke vi som ikke kan lage kake, det er ovnen som er gal! Det var jo en gang vi skulle lage eplekake så vi satt på ovnen og den ble varm og alt var bra. Kaka skulle stå i 30-40 min så vi lot den stå så lenge og da hadde ikke toppen blitt stiv en gang så vi lot den stå nærmere 2 timer og da var toppen ganske greit stekt, men den var fortsatt ikke begynt og bli stekt inni så den kaka gikk rett i søpla og siden det har vi ikke lagd eplekake. Nå skal jeg ikke bare være slem mot ovnen heller da for er det en kake den klarer så er det pavlova, bedre kjent som marengskake eller pikekyss, og denne kaka klarer den med strålende glans. Ovnen klarer den faktisk bedre enn alle andre ovner jeg har vært borti. Siden ovnen vår er så god til å lage denne kaka har det blitt en tradisjon enten at vi tar med pavlova kake når vi skal i bursdag til tante og onkel eller at tante lager den og servere den med saks. Ja den er faktisk så seig at man må ha saks. Er så ille at det helt bokstavelig talt ikke er fysisk mulig å spise mer enn en bit med skjea, for da er du så utslitt i håndleddet at du ikke orker å gjøre det igjen, så da er det bare å ta henna fatt.


 

Egentlig et ganske morsomt syn når fullt av bursdagsgjester sitter rundt bordet og prater om kaka som må serveres med saks. Men kaka var god den og selv om den var ”litt” seig så var det den første kaka som ble spist opp. Farmora mi har også lagd pavlova noen ganger og etter at to kaker hadde gått i søpla fordi de var seige og det ikke gikk an å få av papiret serverte hun den tredje og sa at det var helt greit å spytte ut papiret, men smakte godt det gjorde den.

 

Så da er det vel kanskje en grunn til at ikke alt bare fungerer, men jeg synes fortsatt at mer kunne fungert. Hadde nok mistet en viktig del av livet viss alt hadde fungert, er jo litt gøy å ta en utfordring å kjenne følelsen av å lykkes etterpå. Dessuten er det jo ofte sosialt at ikke alt fungerer fordi du ber andre om hjelp, kanskje man heller burde tenke at flere ting ikke skal fungere.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil