Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Nazisme

Nazisme

Nazistisk tankegang og litt fakta om hvordan det oppsto. Vil gjerne ha tilbake melding.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.12.2009

Nazisme var det som startet hele 2. verdenskrig og fortsatt fins det overalt i verden. Hva var tankegangen som får dem til å drepe så mange millioner?

 

Den grunnleggende nasjonalistiske tankegangen er bygget på behovet for et eget land, der man kunne identifisere seg med de andre innbyggerne, kulturelt, og at alle hadde samme relgion, tradisjon og lover. De ville ha tygghet og respekt. Det er denne ideen nazisme bygger på, bare at de utfører den mye mer brutalt og ser på det som en levemåte.

 

Nazismen oppstod i kjølvannet av første verdenskrig. Det Nationalsozialistische Deutsche

Arbeiterpartei kom til makten med Hitler som leder. Det var finanskrise og det var frykten for å miste arbeid og for å bli utsatt for en kommunistisk revolusjon som fikk folk til å stemme. I 1921 ble partiet omdøpt til Nazipartei, det er forfor tilhengerne blir kalt Nazister. Hitler fikk innført diktatur i 1933 så nå fikk han all makten.

 

Tankegangen går ut på at noen mennesker er mer verdt enn andre. For dem var det "germanere" som sto høyeste og hadde derfor rett til å herse med andre mennesker som sigøynere og jøder. Jødene og komunistene var hovedfienden og fikk skylden for finanskrisen og det store tallet arbeidsledighet. Nazistene hatet svakhet og drepte derfor homofile, sinnsyke, mentalt tilbakestående og mennesker med handikap. De kalte dette "medlidenhetsdrap". Så etter at 2 verdenskrig startet i 1939 ble flere millioner jøder drept sammen med andre grupper av "svake" mennesker i store konsentrasjons leirer.

 

Nazismen la seg fa krigen var slutt. Men i 1970 begynte det å vokse frem flere nynazistiske grupper. Med kriminelle ledere som holdt hat fester og spredde motivasjon. De fleste nynazistene var unge og ofte uintligente, ikke skoleflinke og slet med dårlig selvtilitt. Ved å bli nazister følte de styrke, tilhørighet og overlegenhet. De fleste ser ikke alvoret av det som skjedde i tyskland, og vet veldig lite om nazismen. De liker å vekke oppsikt med Hitler-slagord og nazisymboler og retter alt sitt hat mot mørkhudeteinnvandrere eller folk med annen kultur.

 

”Vi må ta avstand fra de svarte og andre ikke-hvite og holde oss atskilt, uansett hva som må til for å fullføre dette. Vi må gjøre dette ikke fordi vi hater svarte, men fordi vi ikke kan overleve hvis vi forblir blandet med dem. Og vi kan ikke overleve hvis vi godtar jødene. Vi må til slutt jage dem og kvitte oss med dem.”
William Pierce

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil