Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kim Karlsen i Saabye Christensens "Beatles"

Kim Karlsen i Saabye Christensens "Beatles"

Analyse av Kim Karlsen, hovedperson i boken Beatles skrevet av Lars Saabye Christensen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.12.2009
Tema
Beatles

Kim Karlsen (Paul McCartny)

Født: 1951

Bosted: Middelklassehjem på Oslo Vest. I Svoldergate. Senere i Sebs hybel i Munchsgate.

 

Familie

Far

Faren til Kim Karlsen er bankmann. Han blir i løpet av boken forfremmet til filialsjef. Herr Karlsen er til tider streng, men det virker ikke som om han har noe dårlig forhold til sønnen. Når banken blir ranet blir han innesluttet, mer eller mindre gal og sykelig opptatt av kanarifuglen Pym.

 

Mor

Moren til Kim Karlsen er hjemmeværende. Hun er en typisk husmor; støtter seg mye på mannen og forsøker å få hjemmet sitt til å fremstå som perfekt for omverdenen. Hun arrangerer også familiemiddager og forsøker å gjøre mannens liv enklere. En av de få episodene vi får se Kim og moren sammen alene er når de er på hytten på Nesodden og moren foreslår at de skal kle seg ut. Dette virker som et krampeaktig forsøk på å gjøre noe hyggelig sammen med sønnen. Kanskje savner hun den lille ungen sin.

 

Onkel Hubert

Onkel Hubert er wannabekunstner, han tegner for ukeblader, men hans store drøm er å dra til Paris og være kunstner der. Men han har ikke nok penger. Onkel Hubert er en smule sprø. Han er broren til faren til Kim, og blir derfor invitert til familiesammenkomster som julaften. Vi får ikke vite helt hva som er galt med ham, men Kim snakker stadig om knuter. Onkel Hubert gjentar gjerne mer eller mindre unødvendige bevegelser, pakker for eksempel julegavene inn og ut mange ganger. Det virker som om Kim er den som forstår ham best i familien. Kim og onkel Hubert har et ganske godt forhold, de blir nesten som kamerater når Kim blir eldre. Kim har også evnen til å se hvordan det står til med onkel Hubert, om det er mye eller lite ”knuter”. Senere i boken flytter onkel Hubert til Frankrike og lever et ensomt og stille liv der, noe det virker som om han har godt av.

 

Henny

Henny er kjæresten til onkel Hubert. Hun er mye yngre enn ham, derfor blir faren til Kim ganske opprørt når onkel Hubert presenterer henne for familien. Kim er mer eller mindre forelsket i Henny til tider, særlig i sin tidlige pubertet. Hun er ganske grei mot ham. Henny er hakket mer vellykket som kunstner enn onkel Hubert. Hun flytter til Paris og er kunstner der. Kim opplever det som om Henny er bra for onkel Hubert, men i blant virker det som om forholdet deres ikke er så godt. Senere finner vi ut at Henny er lesbisk.

 

Farfar

Farfar var i sin ungdom togfører. Nå sitter ham på et gamlehjem og venter på å dø. Kim er ganske glad i ham, og gruer seg til han skal dø. At farfaren skal dø tvinger også Kim til å tenke på døden.

 

Mormor

Vi hører ikke så mye om mormor. Mye tyder på at hun er ganske lik moren til Kim, at hun liker glatte overflater og vil at familien skal se vellykket ut. Det er hun som opprinnelig eier kanarifuglen Pym, men når hun dør arver familien den.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil