Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Spillavhengighet

Spillavhengighet

En artikkel om spillavhengighet.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.12.2009
Tema
Spill

Gjennom de siste årene har datateknologien utviklet seg ekstremt mye, dermed har dataspillene fulgt etter. De fleste gutter fra 13 års alderen og oppover spiller i dag virtuelle spill enten på pc eller konsoll. Enkelte spiller over 70 timer i uka og da går det utover det meste.

 

Da Playstation 3 ble sluppet løs i butikkene i USA i år lå mange mennesker i kø i fem dager, og når maskinene ble revet vekk fra butikkene var det mange som solgte maskinene sine på ebay (verdens største nettside for nett-auksjoner). Her gikk konsollene for alt fra 2000 dollar til over 15000 dollar. Dette sier en hel del når maskinen er verdt rundt 360 dollar.

 

Det er forskjell på spillene

Spillene er konstruert på helt forskjellige måter og det er stor forskjell på hvor fort man blir avhengig. Verstingene her er såkalte online rollespillespillene eller MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) som det heter på ”fagspråket”. Grunnen til at disse spillene er så avhengighetsskapende er at man kan knytte sterke relasjoner med andre spillere. Man får også en følelse av at man blir stolt på av de andre og man får en pliktfølelse til å være der når guildet (klanen) arrangerer forskjellige aktiviteter så man ikke ødelegger for de andre, en slags sosial tvang.

 

Derimot i spill som man spiller alene finner man ikke de samme trendene til avhengighet her kan man nemlig bli ferdig med spillet og verden står stille når man ikke spiller, mens i de online spillene går verden i fra deg når du ikke spiller og du blir hengende etter.

 

Liv blir ødelagt

Det viser seg at de som blir avhengige mister både venner, karakterer og jobb. Etter hvert som man blir avhengig begynner man å skulke både jobb, skole og studier. Og ikke tenk at dette er patetiske mennesker uten noe viljestyrke for neida, dette kan være folk som har kommet langt i livet sitt, har gode karakterer, mange venner og har en svært høy sosial intelligens. Problemet er bare det at et sånt problem er svært vanskelig å innse at man har og etter hvert som månedene foran dataskjermen går minskes den sosiale intelligensen på grunn av lite trening og i og med at man ikke får jobbet med lekser går også karakterene ned og skulkingen av jobb gjør at man ikke klarer å holde en jobb for lang tid om gangen.

 

Hvordan slutte å spille?

Søker du rundt på nettet finner du mange historier om avhengige folk, historiene har mange likhetstegn særlig når det gjelder hvordan de har prøvd å bli kvitt avhengigheten sin. Folk knuser pc-ene sine, knekker cd-er osv. akkurat her er det mye forskjellig. De klarer seg stort sett en måned og kanskje litt mer før pc-en lurer seg inn i livet deres igjen. Men det var en av disse historiene jeg la spesielt merke til, fyren hadde prøvd å slutte å spille og spille WoW ved å knekke cd-n og avinstallere spillet, men spillet lurte seg gradvis tilbake inn i livet. Hans siste løsning var å finne den totale spilletiden sin å skrive den opp på en lapp han hengte opp på maskinene, der sto det: ”101 days, 1/3 of a year”. Dette funket og kan kanskje være løsningen for flere.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil