Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rånekulturen

Rånekulturen

Kåseri om rånekulturen.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.02.2001


Jeg syntes betegnelsene råning, råner, rånebil osv. fortjente en objektiv beskrivelse, ettersom dette her ute i distriktene er en veldig utbredt hobby. For enkelte også en livsstil.

Men de fleste over 30 har som oftest ikke den ringeste anelse om hva disse ordene betyr. Jeg kan med en gang bekrefte at de har ingenting med griser å gjøre, altså råner, hanngriser, å gjøre. Ordet råning blir mest sannsynligvis brukt fordi en lett kan se for seg utøveren av denne aktiviteten.

Om du fremdeles ikke har forstått hva råning er, eller hvem en råner er, så skal jeg gi deg en lett innførelse i faget nå.

En råner er en person som visst nok er veldig glad i bilen sin. Det blir satt spørsmålstegn ved dette ettersom mange rånebiler har et ukjent antall riper bulker og andre tegn på mishandling. En kan heller si at en råner er en person som liker å vise seg fram, og som bruker bilen sin for å få seg venner. Og det er et faktum at rånere har veldig mange venner. Hvertfall så lenge det er bensin på tanken. Disse vennene er som regel fjortis jenter i beste buffalo sko alder. Hvorfor den klassiske råneren ikke har så mange passasjerer på sin egen alder kan nok enkelt forklares med at veldig mange rånere er sosialt tilbakestående, som sjelden har råd til å gå på skolen med likesinnede.


Nå skal jeg ikke sette rånerene i et dårlig lys her, men jeg har dessverre erfaring med at rånere ikke er blant de glupeste i samfunnet.
98% av rånerene er gutter. Bilen er livet, hobbyen og hjemmet deres. Mens jenter på samme alder går på skole, og kjører bil kun når det er nødvendig.. Jenter har da råd til å bruke pengene sine på andre ting enn bensin, som for for eksempel klær og sminke. Ikke ar det er så mye bedre da.

Men hvis noen rånere er så heldig å få litt skolegang, kan jeg garantere at det er maskin og mekk det går på. Dette er så klart kun for å kunne utbedre imagen på fritida.
"Arbeidsdagen" til en råner er lang. Den starter når folk har fått vippet seg ut av sengene sine om morgenen, og har kommet seg ut i gatene. Rånere kjører nemlig ikke rundt hvis det ikke er noen som kan se eller høre dem. Det er bortkastet.

Lurer du på hvordan en råner ser ut? De er nemlig ganske like, så de kan beskrives under ett:

Rånere har spesielle biler. Du vil alltid kunne gjenkjenne en rånerbil på alt mikk makket som er klistra på av lister, klistermerker og sota film på viduene.

På disse kanter av Vestlandet er det BMW som er mest utbredt. Det har nok sammenheng med at vi har et BMW verksted rett ute på jordet her.
Kjekt å ha ,spør du meg. Det er hvertfall en jevn strøm av angrende BMW førere som fikk lappen i forrige uke, som kommer sigende med knuste spoilere, kræsja støtfangere og bulker og riper både her og der. Rånere liker nemlig bedre å bli sett med mobiltelefonen i hånda og vibrerende bagasjelokk, enn å stoppe for gamle damer og styre unna lyktestolper og lignende som av og til kommer i veien. Det virker hvertfall sånn!

Men en råner er ikke bare ute etter å bli sett, men også hørt. Mange tror (spesielt mamma) at unge bilførere har spesielt dårlig hørsel p.g.a. all musikken som de spiller. Dette kan jeg avkrefte. Det er faktisk ikke så langt fra sannheten at musikken høres bedre utenfor bilen enn inne i den. Anlegget spiller nemlig ut gjennom bagasjerommet. Her pumpes det ut siste absolut mega hit av alle slag ut gjennom to 15" høytalere. Hvis ikke flere da.

Hvis du er så heldig å observere en råner utenfor sitt rette element, bilen, så er han lett gjenkjennelig. På disse kanter av landet er uniformen gjerne sjaskete joggebukser som enten er to størrelser for liten eller for stor. Gjerne med litt malingsflekker. Moccasiner, helst svarte, men hvite er og observert. Dette er behagelig og enkelt fottøy. Ingen skal få beskylde rånere for å være moteløver. På overkroppen er ei t-skjorte med bilde av bilen sin eller dama si, gjengangeren. Varme apparatet i biler som har passert 20 år har nemlig en tendens til i kile seg fast på det varmeste, så her er det tropevarme året rundt!

Inventaret i rånebiler er ikke særlig komplisert. Wonderbaum med lukt av etterbarberingsvann er populært. Da slipper råneren å ha ekstra utgifter på parfyme til seg selv. Dette kalles å tenke praktisk og økonomisk. Wonderbaumens beste venn må nok bli de klassiske terningene. Ingen rånebil uten terninger!

Om du synes rånere er noen skumle typer der de sitter med capsen bretta ned over øra og blikket mysende over rattet, så kan jeg fortelle deg at de er helt ufarlige. De er kanskje ikke så glupe, og vokabularet går fra "kongefelger" til "kongeanlegg". Med andre ord et ikke et så utbredt ordforråd.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil