Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Typisk norsk

Typisk norsk

Kåseri om hva som er typisk norsk. Med utgangspunkt fra Ivar Aasen og Peder Balke.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.11.2009


Oppgave 4. Ta utgangspunkt i Ivar Aasens dikt ”Nordmannen” og Peder Balkes maleri ”Nordkapp”. Skriv et essay, kåseri eller en artikkel med tittelen ”Typisk norsk”.

 

Norges kanskje mest forhatte mann gjennom tidene, kan du tenke deg hvem det er? Nei, han er ikke massemorder, eller slavedriver eller noe annet forferdelig som du kanskje kan tenke deg til. Det er selveste Ivar Aasen, mannen som lagde Nynorsk, og som har fått skoleungdommer igjennom flere tiår til å sitte med klump i halsen og tårene i øyekroken samtidig som de river seg i håret av fortvilelse, fordi de akkurat har fått i oppgave å skrive noen få ord på nynorsk. Men hvis vi ser bort ifra dette, så var han kanskje en bra mann, fordi han var med på å lage et eget språk til Norge, og diktet hans ”Nordmanden” er et typisk eksempel på hvorfor han gjorde det, vi trengte jo vårt eget språk. Og i diktet hans står det at vi har den vakreste naturen, vi er hardt arbeidene, vi er entreprenører, vi har det vakreste landet i verden, og vi er rett og slett de beste. Men er vi egentlig alt dette?


 

”Mellom bakkar og berg ut med havet…”. De fleste i dag, kjenner sikkert til dette diktet i sammenheng med den norske reklamen for Aker Solutions som ruller og går for full pupp på norske tv kanaler for tiden. I denne 3 minutters lange reklamen, ser du hardt arbeidende, sterke norske menn og kvinner som jobber og sliter for landet sitt. Og det er kanskje litt rart å tenke på, med tanke på at trygde utbetalinger har steget mer de siste 5 årene, enn noensinne. Men det er jo ikke noe å være flau over, for alle de som mottar penger fra staten er jo ordentlige sjuke, det er ingen som klarer å lure seg unna og svindle penger av den norske stat? Å nei langt ifra! Og det er litt rart at Aker skal bruke akkurat dette nasjonalistiske diktet for å få opp populariteten igjen etter flere tabber som er helt ulikt det perfekte Norge. Og ja, jeg snakker om at Aker forsynte fangeleieren ”Guantanamo” med forskjellige goder på nesten hele nittitallet, men det dette flotte firmaet fikk oversett, var at det foregikk massiv tortur, ydmykelse, dreping og sulting på dette stedet over lang tid.

 

Men dette kunne jo selvfølgelig ikke de vite noe om, selv om de støttet de. Rein uflaks vil vi nok kalle det. Typisk norsk? Og hva med lederen av firmaet, selveste maskoten for Norge, Kjell Inge Røkke, Norges rikeste mann som vi alle er så stolte av! Han satt jo 120 dager i fengsel han, for og hatt bestukket en skipsinspektør for å få lov til å kjøre en stor skipsbåt litt rundt omkring. Herregud, hva er så farlig med det da? Det er jo selvfølgelig en liten sjanse for at han kunne drept noen, kjørt på noe eller skadet seg selv og mannskapet på båten, men han er jo norsk, så det hadde sikkert ikke skjedd! Røkke har jo kjørt racerbåt før han. Dette var også bare uflaks, at Norges maskot ble tatt altså. Men reklamen og diktet er i hvert fall så moralsk, norsk og vakker som det går an å bli! 

 

”Det er typisk norsk å være god”, det er ikke bare Ivar Aasen som mener dette, fordi Gro Harlem Brundtland sa dette under OL i 1994. Og ja Gro, dette har du helt rett i. Det norske fotballandslaget for eksempel, vi ligger jo som de beste i verden. Er bare uflaks at vi ikke har kommet med til EM eller VM de siste 10 årene. Og når vi er inne på sport kan vi jo ta med noen av de andre store idrettes grenene vi er så gode i. Amerikansk fotball er vi utrolig gode i, vi har jo 1 lag i bare vestfold som er heldige hvis de kan stille lag til femti prosent av kampene. Vi har baseball som er en av de største idrettene i verden, og der jeg er sikker på at hvis du spør hvilken som helst Nordmann så kan alle forklare deg mer eller mindre hva denne sporten går utpå. Eller hva med golf? Der har vi jo den store stjernen Susann Pettersen som alle sikkert vet hvem er, og som vi nordmenn er utrolig stolte av. Hennes beste plassering i den største golfturneringen noensinne er delt 3 plass over en 10 års lang proff karriere. Jeg må si for meg selv, og sikkert alle nordmenn, at jeg er utrolig stolt av våre idrettslige prestasjoner verden over. Men nå skal jeg ikke bare fokusere på det negative heller, vi må huske på at Norge FAKTISK har vunnet noen VM og EM opp igjennom årene, da snakker jeg selvfølgelig om vinter sporten, som kanskje ikke er så utrolig stort nå lenger, men som var et høydepunkt for norsk historie under OL på lillehammer i 1994. Etter dette var vi konger, best i verden, ingen kunne slå oss på noen ting. Vi var rikest, vakrest, og best i alle typer forskjellige idretter verden over, og det var en ære og være en ekte nordmann.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil