Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Likestilling i samfunnet

Likestilling i samfunnet

Oppgaven greier ut om likestilling i samfunnet.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.02.2001


Likestilling er en samfunnsnorm vi møter hver dag i skole, jobb og fritid. Likestillingsloven fra 1979 stadfester at menn og kvinner har like rettigheter på alle samfunnsområder. Mange setter tvil på om denne loven virkelig praktiseres ute på skoler og i arbeidsplasser. Det er ikke til å skjule at det er grunn til tvil. Norge er et land som ligger langt framme innen likestilling i forhold til resten av verden, men det er fortsatt noe som ikke stemmer.
De fleste kvinner og menn har ulike verdier og interesser, men dette skal ikke sette stopper for likestilling innen jobb, skole og fritid. Yrkesmessig er samfunnet fortsatt preget av kulturen som har dominert siden tidenes morgen. Kvinner jobber hovedsaklig i omsorgsyrker som er ofte dårlig betalt, men fortsatt livsviktige. Menn dominerer yrker som innebærer ledelse, økonomi og praktisk arbeid. Selvfølgelig har interessen og verdigrunnlaget mye å si for yrkesvalget.

Personlig tror jeg at menn og kvinner velger så forskjellig fordi noe av kvinnens natur innebærer omsorg for andre mennesker. Ta som eksempel min mor. Hun har ca like mye utdanning som min far. I dag jobber hun som sykepleier og har 17 lønnstrinn mindre enn min far. Dette er en vanlig tendens i samfunnet, kvinner er ofte flinkere på skolen enn menn, men har likevel dårlige betalte yrker. Mange vil nok si, ”Hvorfor valgte hun ikke annerledes da?” Kanskje de har rett, men er det ikke slik at man skal jobbe med det man interesserer seg for? Sykepleier, førskolelærer, lærer og omsorgsarbeider er alle yrker som er svært viktige for samfunnet. Den oppvoksende generasjon har oppdaget at disse yrkene er dårlig betalte lavstatusyrker, derfor er helsenorge i krise. Som et utslag av dårlig likestilling mellom manns- og kvinneyrker rømmer i dag tusenvis av sykepleiere fra arbeidsplassene sine. Mange begynner som flyvertinner, et yrke som ofte har bedre betalt enn sykepleieryrke. Som flyvertinne stilles det få krav til utdanning.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil