Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Jehovas Vitner

Jehovas Vitner

Temaoppgave om JV basert på en video.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.01.2001
Sekten Jehovas Vitner ble grunnlagt av amerikaneren Charles Taze Russell i 1876.
Russell mente han var utvalgt av Gud til å fortelle om den kommende dommedag. Sekten begynte med at Russell gav ut bladet Vakttårnet og en del traktater. I tidsskriftene kom Russell bl.a. med mange profetier om dommedag som alle har vist seg å ikke være mer enn fantasi. De mest kjente tidspunktene for dommedag er året 1875, 1914, 1918 og 1975. Til tross for overveldende bevis nekter mange Vitner spådommene om dommedag.

Jehovas Vitner hevder å være den eneste sanne religion. De hevder også å være kristne, men avviker fra kristne grunnpunkter som treenigheten. De har også et spesielt syn på Jesus. I følge Jehovas Vitner er Jesus egentlig erkeengelen Mikael. Han ble født av jomfru Maria, men levde som et vanlig menneske helt til han døpte seg; da ble han Kristus. Jehovas Vitner hevder Jesus døde på en påle og ser med forakt på et kors som et hedensk symbol. I graven ble Jesus oppløst for alltid, men Gud gjenskapte Jesus. Han returnerte til himmelen for å igjen bli erkeengelen Mikael som skal dømme og ødelegge jorden ved Harmageddon. Han er usynlig for alle på jorden utenom de 144 000 utvalgte .
Det sosiale livet blant Jehovas Vitner er preget av et klasseskille. På den ene siden har vi de 144 000 som er en slags overklasse, på den andre siden de som blir kalt ”det Andre Lam”. Disse er ikke gitt plass i himmelen og må bli på jorden etter Harmageddon.

Det er mange motsetninger innen Jehovas Vitner. ”the Watchtower Society”( organisasjonen Jehovas Vitner) har flere ganger måtte justere troen sin. F.eks. så tror Jehovas Vitner at mennesket er frelst ved nåde, men de må allikevel gjøre seg fortjent til himmelen gjennom gjerninger. Dette ved å gå på møter, ”evangelisere” fra dør til dør, delta i konferanser osv. Jehovas Vitner tror ikke på et personlig forhold til Jesus eller tungetale, men de praktiserer dåp i Faderen, Sønnen og den åndelig styrte organisasjonens (the Watchtower Society) navn.

Livet innenfor Jehovas Vitner

Jehovas vitner lever i et strengt ”du- må- ikke- miljø”. De har ikke lov til å:
- Stemme ved valg eller engasjere seg politisk.
- Feire helligdager, hilse flagget( mest i USA), synge nasjonalsanger eller være medlem i f.eks. KFUM/KFUK.
- Ikke tjene i militæret.
- Ikke få blodoverføringer
- Ikke lese kritikk mot Vakttårnet eller omgåes ”frafalne” Jehovas Vitner .
- Feire dager som bursdager, påske, jul, mors/farsdag eller St. Valentines dag.

I et samfunn som Jehovas Vitner har er ofte barna ofre. Mange barn blir mobbet og de lever isolert. Jehovas Vitner ser helst at barna deres ikke leker med barn som ikke er Jehovas Vitner.
Jehovas Vitner hevder at de har gode familieforhold, men ofte er sannheten en helt annen. Mange sliter med psykiske problemer pga. ting som f.eks. en vanskelig barndom eller redsel for å bli kastet ut av menigheten . Troen deres nekter medlemmer å besøke profesjonell hjelp. I stedet blir de henvendt til et eldsteråd som fungerer som dommer og jury.

1) Det finnes ingen ærefull måte å gå ut av sekten. Utmeldelse er det samme som å bli utstøtt med den samme effekten og den ultimate dødssynd er å skifte kirkesamfunn.


2) De 144 000 er de som er garantert plass i himmelen. Alle andre er ikke sikret plass. Hentet fra Åp. 14:1
Ved en utkastelse vil den som blir kastet ut miste all kontakt med JV medlemmer. Det er nemlig synd å omgåes ”frafalne”. Dette sitter så dypt at til og med den nærmeste familien vil unngå kontakt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil