Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sannheten om Jesus

Sannheten om Jesus

Konstantins innvirkning på den historiske skildringen av Jesus.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.08.2009
Tema
Jesus

Bibelen slik vi kjenner den kom ikke med telefax fra himmelen. Bibelen slik vi kjenner den i dag ble i sin helhet kontrollert av den hedenske keiser Konstatin. Han var hedning hele livet men ble døpt på sitt dødsleie fordi han var for svak til å protestere. Konstatin var Romas ypperste hellige mann. På hans tid var Romerrikets offisielle religion soldyrkelse. Romas folk hadde i umminelige tider dyrket balansen mellom naturens mannlige guder og gudinnen som symboliserte den hellige kvinnelighet.

 

Men Roma var blitt preget av økende religiøs vold. Tre århundrer tidligere hadde en ung  jøde ved navn Jesus preket om en sann Gud og hans kjærlighet. Jesu tilhengerskare hadde økt voldsomt og de hadde startet en religøs krig mot hedningene. Konflikten mellom hedningene og de kristne truet med å splitte Romerriket i to. Kom til at noe måtte gjøres, og i år 325 etter Kristus bestemte han å samle riket under en religion, nemlig kristendommen. Konstatin var kanskje en livslang hedning men han ville ikke risikere å splitte riket.

 

For å styrke den kristne tradisjonen og omvende de mest standhaftige soldyrkende hendninger til kristendommen holdt Konstatin et møte som senere er blitt kjent som kirkemøtet i Nicæa. Ved møtetholdthan diskusjoner og avtemninger om alt fra godkjenning og forkastelse evangelier, tildelingen av sakramenter og Jesu dødlighet.

 

Inntil det punktet i historien hadde flere tilhengere ansett ham som en stor profet, en stor og mektig mann men likefullt en dødelig mann. Ikke Guds sønn. Ved offentlig å fastslå Jesus som Guds sønn gjorde Konstatin Jesus til en guddommelig helt, men innen den menneskelige verden. Dermed satte han ikke bare en stopper for hedenske innsigelser mot kristendommen han sørget også for at den eneste veien til frelse gikk gjennom den romersk-katolske kirke.

 

Men ettersom Konstatin opphøyet Jesu status flere århundrer etter hans død fantes det allerede tusenvis av dokumenter som fortalte om Kristi som menneske. Dette førte til ett av demest avgjørende punkt i kristendommens historie. Konstatin fikk lagd en ny bibel der han unnlot de evangeliene som beskrev Kristi menneskelige trekk. De tidligere evangeliene ble forbudt, samlet inn og brent. Alle som foretrakk de forbudte evangeliene ble fordømt som kjettere.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil