Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Harry Potter og de vises stein" av J. K. Rowling

"Harry Potter og de vises stein" av J. K. Rowling

En bokomtale om den første Harry Potter-boken.

Karakter: 5

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.06.2009

<bilde>
Forfatteren

Navn: Joanne Murray Rowling.

Født: 31. juli 1965 i Chipping Sodbury
Stjernetegn: Løven.
Barn: Jessica.
Sivilstand: Hun er ikke lenger gift, hun skilte seg etter at datteren var født.
Bosted: Edinburgh i Skottland.

 

Joanne Murray Rowling, også kjent som J.K. Rowling, er en britisk skjønnlitteratur forfatter. Hun har skrevet alle de sju bøkene om Harry Potter. Hun er født den 31. juli 1965 i Chipping Sodbury i England. Foreldrene hennes var begge fra London og de møttes på et tog da de begge var 18 år. Hun har en lillesøster som er 23 måneder yngre enn henne selv og som Joanne har god kontakt med.

 

Som liten elsket Joane og skrive og lese om utrolige historier. Fa hun var ni år, flyttet familien til Tushill. Hun likte ikke å gå på skole der, for lærerene mente at de som var dumme skulle sitte på høyre side. Det tok noen år før hun ble flyttet over til venstre side. Da hun ble ni år, flyttet familien til Tutshill i Sør Wales. Der gikk hun på Wyedean School, og senere studerte hun fransk på universitetet i Exter. Hun tok seg jobb som sekretær for et firma, men hun har alltid hatt en drøm om å bli en forfatter.

 

Joanne er blitt kåret til den første personen som har tjent 1 billion dollar bare ved å skrive bøker. I 2006 utnevnte magasinet Forbes henne til den nest rikeste kvinnelige underholderen i verden.

 

Boken

Jeg har lest den første av sju bøker om Harry Potter: Harry Potter og de vises stein. Boken har 281 sider og inneholder 17 kapiteler. Den ble lansert 26. juni 1997 og det er solgt over 17 millioner eksemplarer av den i USA. Den norske boken er skrevet på rent bokmål og den er skrevet med passelig størrelse. Boken handler om Harry Potter, en gutt som finner ut at han ikke er så normal som han tror.

 

Harry er en ganske normal gutt: Han kan ikke trylle, han kan ikke spille rumpeldunk og han har aldri sett en usynlighetskappe før. Han lever sammen med sin tante Petunia og hennes mann, Wiktor, i en normal verden i Hekkveien 4. Sammen med dem lever også Harrys ondskapsfulle fetter, Dudleif. Livet med sin tante, onkel og fetter, synes Harry er meget lite hyggelig. Han er nesten usynlig for dem, og alt han er blitt fortalt om sine foreldre, er at de døde i en bilulykke for mange år siden og at det var slik han fikk arret i pannen.

 

<bilde>

 

Men på dagen da Harry blir 11 år, skjer det noe underlig. En ugle kommer med et brev der det står at han har blitt innkaldt til Galtvort, skolen for hekseri og trolldom, hvor han skal gå i sju år. Det kom som et sjokk for Harry, som ikke hadde noen anelse om at han kunne være en trollmann!

 

På Galtvort får Harry nye venner og møter nye utfordringer. Han lærer seg å bruke en tryllestav og hvordan han utfører magiske formler. Han blir også tatt ut på rumpeldunk-laget, et magisk spill hvor poenget er å fange en flygende ball med vinger. Men det er ikke bare gode ting han finner ut av og opplever på Galtvort. Han finner også ut at hans foreldre ble drept av tidenes slemmeste trollmann, Voldemort, og ikke i en bilulykke slik som sin tante og onkel hadde fortalt. Da han hører om dette, skjønner han hvorfor alle på skolen vet hvem han er; Han er Harry Potter, gutten som overlevde, gutten som fikk Voldemort til å forsvinne.

 

Likevel er det noe som ikke stemmer, og det begynner å skje merkelige ting på skolen. Harry skjønner da at alt ikke er som det skal være.

 

Sammen med sine beste venner, Hermine og Ronny, dreper Harry et troll, drar inn i den forbudte skogen, og overlever et angrep fra et levende sjakkspill. Alt for å hindre Voldemort i å få tak i de vises stein, en stein som kan gjøre Voldemort udødelig for alltid.

 

Hovedpersonene

Harry ligner en prikk på faren sin, den eneste forskjellen er at Harry har  øynene til sin mor. Harry er liten og tynn og han må bruke briller. Men med tiden har han vokst, og han har fått samme høyde som faren hadde. Arret i pannen fikk han da Voldemort prøvde å drepe han.

 

<bilde>

 

Hermine er utrolig skoleflink og hun skriver aldri av noen eller jukser. Likevel får hun alltid beste karakteren i klassen. Det faget hun liker best, er Artimatikk. Hun har brune øyner, og brunt, krøllet hår og litt for store fortenner.

 

<bilde>

 

Ronny er Harrys bestevenn. Ronny heter egentlig Ronald, men alle kaller han for Ronny. Han er det yngste av tre søsken som har gått på Galtvort. Han elsker å spille trollmannsjakk, noe som han er veldig god til, og han er livredd for edderkopper.

 

<bilde>

 

Min mening

Det jeg mener om boken er at den er utrolig bra på alle måter. Jeg anbefaler alle til å lese den – uansett alder. Det er en spennende bok som er godt skrevet. Jeg måtte lese fort for å skjønne hva som skjedde hver gang boken ble spennende. Man kan forestille både hvordan personene- og skolen er, utifra hvordan det var beskrevet i boken.

 

Kilder

 

Tekst:

Bilder:

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil