Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Healing

Healing

Artikkel om healing. Beskrivelse av hva healing er, type healinger og snåsamannen.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.05.2009
Tema
Helse


I denne oppgaven skulle vi velge en aktivitet innenfor ny-religiøsitet. Aktiviteten som jeg har valgt  er healing. Jeg vil i denne oppgaven fortelle litt historikk om healing, deretter vil jeg ta for meg hva denne terapien kan brukes til,  og hva slag typer healinger som finnes.

 

Men først – hva er egentlig healing? Healing kommer fra det engelske ordet ”to heal” og oversatt til norsk betyr ”to heal” å gjøre noe helt igjen. Altså reparere noe som er ødelagt. En healer er en person som overfører ”usynlig” energi fra seg selv til andre. Denne personen bruker energi du ikke kan se, men som mange kan føle. . Healere i Norge definerer vanligvis sine evner som et naturlig anlegg eller evne, og mener at religiøs tro ikke er nødvendig for at healing skal hjelpe. Den helbreende livskraften representerer kjærlighet, intelligens, sannhet og visdom. (http://www.altomhealing.no/healing.htm)


 

Historikk

Den største healeren som noensinne har levd var Jesus. Han helbredet de syke, blinde og de spedalske. Siden da har helbredelse ved håndspåleggelse vært praktisert i alle kjente kulturer, og den har blitt brukt som en del av tidligere vestlig medisinsk praksis. Denne evnen ble tidligere betraktet som en av de mest kostbare evner som var gitt til gave til menneskeheten.

 

Fra middelalderen av ble håndspåleggelse forbudt praktisert av lekfolk. Håndspåleggene og lekfolk utenfor kirken ble forfulgt som kjettere og hekser. Healing ble i mange land forbudt spesielt i de fleste vestlige land. De ”heksene” som ble funnet ble brent på bålet levende. Hvor mange mennesker som ble drept er ikke telt opp. England var et av de siste landene som opphevet sin hekselovgivning. Det var i 1951 de opphevet den.  

 

Healerbegrepet ble tatt i bruk i Norge på 1980-tallet og siden da har det vært en av de mest brukte alternative behandlingsformene i Norge. Healere i Norge definerer vanligvis sine evner som et naturlig anlegg eller evner, og mener at religiøs tro ikke er nødvendig for at healing skal hjelpe.

 

Det finnes fremdeles håndspåleggene og helbredere i de fleste byer og bygder i landet. De fleste har praktisert i det stille. Noen har og er vært kjent over hele landet, også utover landets grenser. (http://www.lillianshealing.no/artikkel_om_healing.htm)

 

Et eksempel på dette er den mye berykta Snåsamannen, Joralf Gjerstad. Han har holdt på i det stille i mange år uten å ta seg betalt for dette. Han hevder å være synsk og helbreder med ”varme hender”. Gjerstad forteller at han alt som barn skjønte at han hadde evner utenom det vanlige. Han påstår at det er mye synskhet i slekten hans og evnen til å se var sterk hos ham allerede da han var en liten kar.

 

I Norge ble det norske healerforbundet stiftet i 1994 og har 140 medlemmer. (telt opp i 2006). http://www.snl.no/.sml_artikkel/healing (store norske leksikon). I dag er det mange som oppsøker healere og er åpen for at dette kan helbrede mennesker. Det er mer akseptert å utøve healing og å oppsøke healere. Helseministeren Bjarne Håkon Hanssen har selv gått ut i media med en påstand om at ”Snåsamannen” helbredet hans egen sønn. På den andre siden er det fortsatt mange som mener at healing er ”kvakksalveri”, og at healere lurer mennesker i nød trill rundt.

 

Hva kan healing brukes til?

Healere tar imot mennesker med alle typer problemer. De fleste som oppsøker healere søker hjelp for spesifikke problemer og sykdommer. Healing antas å stimulere menneskets naturlige helbredelsesprosesser og kan dermed også bidra til helbredelse av spesifikke tilstander. Mange mennesker søker også healere for å få mer energi og overskudd, noen søker bedre livskvalitet og andre søker healere for å få mer kontakt med følelser og som støtte i personlig utvikling.

 

Under healing kan klienten oppleve varme, kulde, energistrømninger, spontane bevegelser i kroppen og kontakt med følelser og minner. Enkelte blir svært avslappet og tung i kroppen under og etter en slik behandling, andre blir full av energi og vitalitet. Dette er en positiv og naturlig respons som viser personens egne helbredelseprosesser er virksomme.

 

Forskjellig type healinger

Healing omfatter mange ulike metoder. Den meste vanlige metoden er håndspåleggelse som blir kalt kontakthealing. Under denne metoden forgår det berøring på eller nær kroppen og bønn/ konsentrasjon hvor terapeut og klient er i samme rom.

 

En annen metode kan for healing er fjernhealing. Da befinner ikke klienten og healeren seg i samme rom eller på samme sted. Tanken er at fysisk avstand ikke har noen betydning for overføring av healende energi.

 

I Norge er en av de mest kjente formene for healing kalt Reiki – healing. Reiki healing kan gi deg mer livsenergi og balansere energien i kroppen. En annen kjent form for healing er kalt ”lesing”. Innenfor denne finner vi samisk folkemedisin og sjamanisme. ”Lesing” brukes også i andre deler av befolkningen som ikke har tilknytning til samisk behandlertradisjon.

 

Naturmedisin

Naturmedisin eller såkalt alternativ medisin er naturprodukter som er anvendt til medisinsk behandling. Mennesker har gjennom mange hundre år benyttet seg av tilgjengelige mineralske og animalske produkter til å behandle sykdommer hos mennesker og dyr (http://no.wikipedia.org/wiki/Naturnedisin). Et eksempel på naturmedisin er digitalis  som opprinnelig ble laget av revebjelleplanten, og er den eldste hjertemedisinen man kjenner til. I dag fremstilles digitalis syntetisk og brukes først og fremst for å regulere hjerterytmen ved atrieflimmer og for å styrke hjertets pumpekraft. (http://www.nasjonalforeningen.no/filestore/hjerte-_og_kar/Hjerte-_og_kar_-_Sykdommer/Hjerteinfarkt.pdf).

 

Bruken av naturmedisin stoppet med veksten av kjemiske industri som syntetiserte nye virksomme stoffer. I tillegg holder sykehusvesenet seg fortrinnsvis til kjemisk fremstilte legemidler som har dokumentert effekt. Allikevel ser en at naturmedisin  siden 1970-tallet har gjenvunnet en vesentlig interesse utenfor det etablert sykehusvesenet. Homøpati, fotsoneterapi, akupunktur og blomsterbehandling er eksempler på alternative behandlingsformer som fortsatt bruker naturmedisin (http://www.doktoronline.no/sect/alternative)

 

Likheten mellom healing og naturmedisin/alternativ behandlingsformer

Både healing og naturmedisin hører innunder alternative behandlingsformer. Alternative behandlingsformer kritiseres for at de ofte mangler vitenskapelig belegg for at behandlingen har noen virkning, og verken healing eller naturmedisin brukes i dag i den vanlige skolemedisinen. Leger og annet behandlingspersonell er svært kritiske til effekten av denne typen behandling og mange ser på dette som ”kvakksalveri” og en måte å tjene penger på.

 

I både healing og alternativ behandling med naturmedisin tenker en seg at mennesket skal ha en helhetlig behandling, de mener at sykdom og lidelse oppstår i en kombinasjon av levemåte, adferd og genetisk svakhet. Naturmedisin og healing har det til felles at de begge er en  terapiform som aktiviserer og balanserer kroppens egne selvhelbredende krefter via metoder, terapiformer og samtidig løser opp blokkeringer og spenninger på det fysiske eller psykiske plan som hindrer den naturlige livskraften å flyte fritt. Begge behandlingsformene brukes til å hjelpe og redde mennesker. (http://no.wikipedia.org/wiki/Naturmedisin)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil