Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Det gode liv

Det gode liv

Hva det gode liv handler om, og hva man må gjøre for å få et godt liv.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.04.2009
Tema
Verdier


Det første mange tenker på nå noen nevner ”Det gode liv” er vel å kunne få alt man ønsker seg. Men hvis man tenker litt forbi det, skjønner de fleste at det gode liv er noe mer enn det.  Den russisk –amerikanske psykologen Abraham Maslow utviklet en grafisk framstilling av de menneskelige behov i form av en pyramide. I bunnen ligger våre grunnleggende behov som luft, mat, varme og et sted å bo.  Det har nesten alle i den vestlige verden. Deretter kommer familie og venner som også de fleste har. På toppen av pyramiden er selvrealisering og det å virkelig finne meningen med livet. Det er kanskje de største utfordringene i vår del av verden. Men om vi har oppfylt alle våre behov i henhold til Maslows teori, har vi oppnådd det gode liv da? Er vi lykkelige?

 

<bilde>

 

Jeg har nok mat, varme, klær og en familie som er glad i meg.  Når jeg spiller håndball og jeg scorer føler jeg at jeg har oppnådd noe bra, og jeg blir lykkelig. Jeg blir også fornøyd med meg selv når jeg får til ting på skolen.


 

<bilde>
Jeg må vel også innrømme at de materielle godene, som f. eks. mobil, tv og data er med å gjøre livet mitt bedre. Disse ”dingsene” har gjort slik at jeg kan holde kontakten med venner og jeg har hatt mange koselige stunder foran Tv-en om kveldene. Min generasjon har vokst opp med disse godene og lært å bruke det til noe positivt, noe som gjør livet enklere og ofte koseligere. Men noen ganger er det å slå av alt av mobiler og PC-er og dra opp på fjellet med familien, det aller beste. Vi kan spise god mat og ha det trygt og godt. Man trenger å koble av noen ganger, og bare slappe av og slippe å stresse med venner, kjærester og skole. Jeg tror derfor ikke det gode liv kan måles i om man har oppfylt alle behov i pyramiden til Maslow, jeg tror det handler mer om at man selv er lykkelig. Følelsen av å være til nytte eller å kunne være til hjelp er en utrolig god følelse. Det å høre fuglene synge om morgenen og å se hestehoven springe ut om våren er opplevelser som ikke kan puttes i en boks. Det gode liv handler om mye mer enn å tilfredsstille spesielle behov. Det finnes sikkert mange ulike definisjoner på det gode liv, men for meg er ”Det gode liv” å ha gode opplevelser, å alltid kunne være fornøyd med den jeg er, og alltid tørre å stå for mine egne meninger.

 

For å oppnå det gode liv, mener jeg det er ett ord som er spesielt viktig, å gi.

«Det eg leggjar mest i det gode liv er å ikkje ha det godt heila tida, du må yte ikkje bare nyte!»

Ole Karlsen

 

For å få et godt liv mener jeg at du må gi kjærlighet, gi av deg selv, ofre tid og kanskje penger og noen ganger gjøre ting du egentlig ikke har lyst til. For når man gir, får man tilbake og da får man den gode følelsen av å ha gjort noe riktig.

 

Kanskje det er en god ting å ikke ha det bra hele tiden. For hvis du alltid har det lett, takler du ikke de vanskelige tidene så bra, og det blir kanskje vanskeligere å forstå andre i vanskelige situasjoner. Uansett må du alltid gjøre det du mener er rett. For hvis du ikke gjør det, kan du ikke se deg tilbake og være fornøyd med den du er.

 

<bilde>
Når vi er babyer er vi lykkelige når vi har mat og vi er tørre og varme. Så blir vi større og vi drømmer om kjendisstatus og rikdom. Kjærligheten tar vi rett og slett for gitt. Mens vi vokser og nærmer oss tenårene, begynner vi å skjønne viktigheten av vennskap og kjærlighet.  Når vi kommer i tenårene blir venner og kjærester det viktigste temaet i hele verden. Antallet venner blir en slags måleenhet for popularitet. Og det å få en kjæreste kan noen ganger bety alt. Drømmen om å bli superkjendis og bli rik står fortsatt høyt, men vi begynner etter hvert å skjønne at det ikke er SÅ fantastisk.

 

Når vi blir voksne skjønner vi at verdien av å være flink til noe og å finne en jobb man trives i og kanskje et menneske man trives sammen med, er veldig viktig. Og så, når vi nærmer oss slutten på livet tror jeg det blir viktig å kunne føle at man har oppnådd noe, og av å etterlate seg barn eller andre synlige spor av sitt liv blir veldig viktig. For de eldste tror jeg gode minner og en å kunne dele disse minnene med, en del av ”Det gode liv”.

 

Selv om religion og livssyn skaper mye krig og uenighet, tror jeg det hjelper mange til å leve et godt liv. Religionene og livssynene har rettledende bud, som kristendommens kjærlighetsbud og den gylne regel som på en eller annen måte eksisterer i alle religioner og livssyn. Et livssynsfellesskap kan trøste deg i vanskelige situasjoner og hjelpe deg gjennom tunge tider. Et slikt fellesskap kan også gi glede, som for eksempel ved høytidene.

 

Hva vi oppfatter som det gode liv handler nok derfor mye om hvor vi er i livet, hvilken del av verden vi kommer fra og hvilket livssyn vi har.

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil