Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Overspisingslidelse (Binge eating disorder - BED)

Overspisingslidelse (Binge eating disorder - BED)

En del av et prosjekt om overspising og overvekt hos ungdom.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.04.2009


Du kjenner sikkert til spiseforstyrrelsene anoreksi (anorexia nervosa) og bulimi (bulimia nervosa). Det du kanskje ikke vet, er at overspising også er en spiseforstyrrelse. De siste årene har antall overvektige steget enormt, og det er ikke lenger bare i USA det er ekstremt overvektige mennesker.

 

Generelt om spiseforstyrrelser

Personer som lider av overspising eller andre spiseforstyrrelser har et meget utradisjonelt forhold til mat. En anorektiker spiser litt eller ingenting, en bulimiker spiser store mengder, for så å kaste all maten opp igjen. Overspising ligner litt på bulimi, men den store forskjellen er at en som lider av BED ikke kaster opp maten.

 

<bilde>

 

Den største grunnen til at så mange personer har utviklet spiseforstyrrelser de siste årene er trolig det massive slankepresset man møter hver dag rundt seg. Svært mange unge ser opp til kjendiser som Paris Hilton, Lindsay Lohan og Mary Kate Olsen. Alle disse lider av spiseforstyrrelser, og er eller har vært sykelig tynne. Mange unge tror at de må være så tynne for å bli godtatt i samfunnet. Derfor sulter jenter og gutter helt ned i barneskolealder seg for å se ut som idolene sine.


 

En annen grunn er kanskje det enorme fokuset på mat. Hvor enn man går, hører man at man ikke må spise slik, for det er usunt. Man kan ikke åpne en avis eller et blad uten å møte på en artikkel om hvordan man får et bedre liv med sunnere mat. På tv ser man stadig reklamer om en ny og ”supersunn” matvare. Man hører også stadig om personer som gikk ned 15 kilo på fire uker ved hjelp av en mirakelkur.

 

Mange, som kanskje er litt større enn gjennomsnittet, blir sliten og deprimert av det massive slankepresset. Noen starter å slanke seg, mens andre syntes svært synd på seg selv så de begynner å trøstespise. Dette kan føre til overvekt, sykdommer og i verste fall døden. Vi prøver å fange opp disse i ungdomstiden før det går for langt.

 

Overspising

Det medisinske navnet for overspising er ”binge eating disorder” eller BED. Det finnes flere forskjellige former for overspising. Noen spiser svært mye i perioder, for så å faste i mange dager. Disse har ofte en forholdsvis normal vekt, mens noen går opp og ned konstant. En måned kan de ha en ganske normal vekt, mens et par måneder senere har de kanskje gått opp 30 – 40 kilo. Noen spiser store mengder fet og kaloririk mat i korte perioder. Andre spiser litt hele tiden, så kroppen får mer energi enn den kan bruke. Hvis du mistenker at du eller noen andre du kjenner lider av overspising, er det noen tegn du kan se etter:

- En person som lider av BED spiser mye raskere enn normalt. Vedkommende spiser også mye mer enn andre.

- Man spiser helt til man blir ubehagelig mett.

- Vedkommende spiser store mengder mat, men han/hun er egentlig ikke sulten

- Personen spiser ikke til spesielle tider, men når han/hun hadde lyst på mat. Dette er som regel ganske ofte.

- En person med overspising liker ikke å spise sammen med andre, fordi han/hun føler seg brydd. Derfor spiser de som oftest alene.

 

<bilde>

 

Mange personer med overspising føler at det store fettlaget er en slags beskyttende mur de kan gjemme seg bak. De vanskelige følelsene eller sorgen svelger de ned med maten, samtidig som de håper den vonde følelsen vil forsvinner. Når den ikke gjør det, spiser de heller mer. De opplever maten som en trøst, noe de føler at de sårt trenger.

 

<bilde>

 

Noen av de som har hatt anoreksi tidligere, går over til spiseforstyrrelsen overspising. En av grunnene til dette, er kanskje at de føler de mister kontrollen over matinntaket. En person med anoreksi har som oftest en beinhard diett, samtidig som han/hun har et ekstremt treningsopplegg. Når denne personen blir tvunget til å spise normalt, kan personen oppleve at han eller henne mister kontrollen. Dette kan igjen føre til at personen trøstespiser.

 

Hvem rammes?

Som alle andre spiseforstyrrelser, er det flest kvinner som rammes av BED. Selvfølgelig er det også menn, men de er i mindretall. Det er flere menn som rammes av overspising enn bulimi. 10 % av alle bulimikere er menn, mens cirka 25 % av alle overspisere er menn. Det er også en del barn og ungdom som rammes. Disse kan ha blitt utsatt for blant annet omsorgssvikt, traumer, overgrep eller andre dramatiske hendelser.

 

Man regner med at sykelig overspising rammer to til tre prosent av verdens befolkning, mens opptil to prosent kun har en periode hvor de trøster seg med mat. En typisk trøsteperiode kan for eksempel være hvis kjæresten din dumper deg. En av de største forskjellene på BED og andre spiseforstyrrelser, er aldersgruppen den vanligvis rammer. De fleste overspiserne er i førtiårene. En regner med at mellom fem og ti prosent av alle overvektige lider av overspising.

 

Tall og fakta

Man regner med at det er nesten 50 000 kvinner mellom 15 og 44 år som har spiseforstyrrelser til enhver tid i Norge. Ca 2 700 har anoreksi, ca 18 000 har bulimi og rundt 28 000 lider av overspising. Til enhver tid har altså 0,3 prosent av Norges kvinner mellom 15 og 44 år anoreksi, to prosent bulimi og tre prosent overspising.

 

<bilde>


I tillegg er det en del som lider av andre spiseforstyrrelser, som for eksempel ortoreksi (overdreven og tvangsmessig opptatthet av riktig kosthold og sunnhet), patologisk nattspising og megareksi (overdreven trening for å bygge muskler).

 

Årsaker:

Overvekt kan ha mange årsaker:

- Man kan bli overvektig om man ikke beveger seg nok. Dette er en svært vanlig årsak.    Når barn og unge skal på trening eller skolen nå, blir det som oftest kjørt. Når voksne skal i butikken eller på møter, tar de bilen. Folk beveger seg mindre og mindre, samtidig som de spiser mer og mer. Folk sitter også foran TV-apparatet oftere og lenger. Maten vi spiser er usunn og inneholder alt for mye mettet fett og karbohydrater.

- Man kan ha gener som gjør at man er mer utsatt. Hvis en for eksempel har en mor eller far som er svært overvektige, er det mye større sjanse for at en selv får det. Man regner med at halvparten av all fedme i verden er arvelig. Hvis man har foreldre med en usunn livsstil er det stor sannsynlighet for at en selv utvikler en liknende livsstil.

- Man kan gå opp i vekt hvis man er veldig stresset.

- Har man søvnproblemer, kan dette påvirke vekten.

- Har man lavt stoffskifte, kan man gå opp i vekt, men dette er svært sjeldent. Man regner med at 1 % av alle overvektige sliter med dette.

 

Konsekvenser av overspising

Hvis du har mistanke om at du eller noen du kjenner har overspising, er det lurt å søke hjelp før det går galt. Overspising kan nemlig føre til mange mindre hyggelige sykdommer og helseplager. Den vanligste følgen overspising fører med seg er overvekt. En måte å finne ut om du er overvektig på, er å måle din BMI (body mass index). Det finnes mange BMI-kalkulatorer på internett, men pass på at du ikke bruker en kalkulator som er beregnet for voksne på barn. Da er det stor sjanse for at resultatet blir helt feil.

 

 • BMI < 18,5 defineres som undervektig
 • BMI 18,5 – 24,9 defineres som normalvektig
 • BMI > 25 defineres som overvektig
 • BMI > 30 defineres som fedme grad I
 • BMI > 35 defineres som fedme grad II
 • BMI > 40 defineres som fedme grad III

<bilde>


 

Man kan ikke stole helt på en BMI kalkulator. Det er fordi den ikke merker forskjell på fett og muskler. Muskler veier mer enn fett, og en kroppsbygger eller atlet vil derfor kanskje få en høyere BMI enn den egentlig har.

 

Fedme er den nest viktigste årsaken til tidlig død, nest etter røyking. Man dør som regel ikke av overvekt, men av sykdommer som dette kan føre med seg. Disse vil vi komme tilbake til senere. Fedme er et økende problem i dagens samfunn. Én av fem nordmenn lider av overvekt, mens to prosent er sykelige overvektige.  Man blir fort overvektige når man tar opp mer energi enn man bruker, for da blir det fort et overskuddslager. Jo eldre en blir, jo høyere er andelen overvektige. I 1997 hadde gjennomsnittsvekta til Ola Nordmann økt med hele fire prosent på ti år.

 

Overvektige har mye størrer sjanse for å dø tidlig enn normalvektige. Overvektige (pers med BMI på 25 til 30) har 25 % større risiko for å dø tidligere, mens personer som lider av fedme (BMI på over 30) har hele 125 prosent større risiko for å dø ung.

 

Noen andre helseplager / sykdommer som kan komme av overvekt er:

 • Hjerte- og karsykdommer
 • Høyt blodtrykk
 • Diabetes type 2
 • Podagra
 • Depresjon
 • Gallestein
 • Brokk
 • Åreknuter
 • Ryggplager
 • Slitasjegikt
 • Søvnapé

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil