Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Bangladesh

Bangladesh

Fakta om og historien til Bangladesh.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.04.2009

Litt generell fakta om Bangladesh

Bangladesh er et lite land som ligger i Asia. Hovedstaden i bangladesh heter Dhaka, og har et innbyggertall på 9. millioner, dette er bare de menneskene som er registrerte, men man vet i dag at det er over 13 millioner som bor i byen. Det er et av verdens mest tettbodde land med hele 15 354 6896 mennesker. (ca) Bangladesh er ikke et stort land, alt i alt er landet 144000 km2 stort. 83% av befolkningen er muslimer og 16% er hinduer og 1% annet. Mynte enheten i Bangladesh heter taka (BDT), 100 norske = 1000 taka.

 

<bilde>

 

<bilde>

(dette er et bilde av byen Dhaka)

 

I Bangladesh snakker de bengali, dette språket er i dag ganske preget av engelsk ( de har en del engelske ord i språket, som blir brukt rundt om i Bangladesh, i dag er det svært få som snakker flytende (gameldags) bengali.). Nasjonaldagen til Bangladesh er 26. mars og najonalsangen heter 'Amar sonar bangal'.

 

Styreformen de har demokratisk republikk. Presidenten heter Lajuddin Ahmed og statsministeren heter Sheikh Hasina.

<bilde>

 

Økonomi

Bangladesh er et veldig fattig land, og er et av de fattigste landene i verden, og det er stor forskjell mellom rik og fattig. Denne forskjelden er veldig lett å se.

 

Tall

Det er stor spedbarnsdødelighet, 66,1 pr. 1000. antall analfabetere i landet er ganske høy, 57 % av alle menn og 46% av alle kvinner er analfabetiere. Levealderen er mye mindre enn i Norge, gjennomsnittsalderen ligger på ca 62 år for begge kjønn.

 

Eksport

En av de største eksportvarene de lager er te og jute ( det er et tekstilfiber som er et av verdens mest etter spurte matreale, det ble ofte brukt til å lage sekker (striesekker), det har også en seregen lukt fordi det blir tilsatt plante olje før det blir vevet, dette er for å gjøre juten mykere), reker, lær, skinn. Reker, tekstilproduksjon (H&M, KAPPAHL, og det europeiske marked, dette er også det som de ekspoterer mest av). Porselen bl. a. har PORSGRUNN porselen produksjon av sine produkter i Bangladesh. Telenor eier over 50 % av teleselskapet Grameenphone, pr dd har Grameenphone over 20 mill, abonnenter. En vekst fra ca 7 mill i 2005 til ca 20 mill abonnnenter i dag.

 

Landinndeling

Bangladesh er delt inn i 6 provinser, kalt divisjoner. Alle disse 6 stedene har fått sine egne provinshovedstader: Barisal, Chittagong, Dhaka, Rajshahi og Sylhet. Disse provinsene er også delt opp i 26 distrikter.

 

<bilde>

(dette er bilde av jute)

 

<bilde>

 

Jordbruk og dyrking av landet.

Bangladesh kommer fra det gamle Øst-Pakistan. Bangladesh er et relativt fruktbart land som er omringet av to elver, Brahmaputra og Ganges, disse elvene er grunnen til at landet er så fruktbars som det er ( de bruker 80% av jorden til å dyrke ris).

 

<bilde>

 

Historie.

Bangladesh har ikke mye historie ettersom det ikke har vært et land kjempe lenge. Bangladesh ble løsrevet i 26.mars, 1971, ved hjelp av India.

 

<bilde>

 

India ble avviklet som britisk koloni i 1947, og ble da delt i to. Området der muslimene var i flertall, ble Pakistan, mens hinduene fikk India. Bangladesh ble en del av Pakistan, men hadde lite til felles med resten av landet. Blandt annet var morsmalet til 98% av befolkningen bengali. Da urdu ble erklært eneste offisielle språket i Pakistan, brøt det ut opptøyer i det som tidligere ble kalt Øst-Pakistan. Regionen erklærte deretter sin uavhengighet (etter en blodig krig) fra det såkalte vest-pakista i mars 1971, og fikk landet sin selvstendighet.

 

Landets korte historie har vært preget av statskupp og mord på sittende regjeringssjefer. For ikke så lenge siden, var det et stort opptøy, som drepte 80 militære. Grunnen til at dette opptøyet var det at det var konflikter mellom flere steder i en militærleir, der familiene til militærene bor, begynte å krangle, fordi det var forskjell mellom matforskyninger og lønninger.

 

<bilde>


<bilde>

 

 

(dette er bildet av den norske ambassaden i bangladesh)

<bilde>

(dette er bildet av den norske ambassaden i bangladesh)

 

Naturkatastrofer

Bangladesh blir hvert år rammet av mange små øversvømmelser som gjør en del skader på landet. Når Ganges og Brahmaputra blir oversvømt, tar med seg jord og legger det utover andre land områder og gjør da den jorden fruktbar.

 

Mange landområder blir vasket vekk og mange blir tvunget til å flytte. Bangladesh er et lavtliggende land som kan sammenlignes med nederland eller danmark, men ressurser til å takle havstigninen er langt i fra de samme. Frem mot år 2100 kan havstigningen legge 18% av landet under vann og gjøre store områder ubrukelige for jordbruk, fordi saltvann trekker inn i jordenmonnet.

 

Klimaendringene gjør ikke saken noe bedre, forskerne mener at dette kommer til å føre til hyppigere tørkekatastrofer og mer langvarig flommer under sommerhalvåret.

 

OD (opperasjon dagsverk)

I 2008 ble bangladesh valgt ut til å få hjelp av OD og strømmenstiftelsen. Det ble åpnet en del skolen som skulle hjelpe u-gifte jenter i alder 11-18 år, disse skulle få opplæring i forskjellige ting. Mange av de som har deltatt i ''sjangalop'' har lært seg å lese, skrive og til å med skaffet seg arbeid.

 

''sjangalop'' er et ett årig utdanningsprogram, på disse utdanningsprogrammene er det i hovedsak jenter som blir prioritert, men det finnes også noen få skoler det både jenter og gutter får lov å gå.

Dette er noe som hjelper unge jenter, så de ikke blir gift i for ung alder.

 

<bilde>

 

Miljø

Dhaka er en av de mest forurensede byene i verden, pga. Teglverk, som lager murstein, når de skal varmes opp brenner de alt som er tilgjengelig, som bildekk, plast, rester. Restene av det som blir brent blir sluppet rett ut i elvene, noe som gjør at de fleste elvene innholder asjenik og lukter merkelig. Menneskene i Bangladesh drikker dette vannet.

 

<bilde>

 

I søpplehaugene er det ofte mennesker som går igjennom søppla for å resirkulere. Nesten alt som blir kastet blir resirkulert.

 

<bilde>

(parlamentet i Dhaka)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil