Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mot innstramming av russetid og russens frihet

Mot innstramming av russetid og russens frihet

Argumenter mot innstramming av russetid og russens frihet. Flere gode argumenter for å beholde russetiden slik den er.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.03.2009


Mange mener at russetiden er et sløs av penger, tid og ungdommers hjernekapasitet. De sier den er både dyr og usunn. Det blir for eksempel sagt at den ødelegger for skolearbeidet og at det under den velkjente russetiden blir gjort mye hærverk. Argumenter som dette går mot argumenter som at russetiden er et høydepunkt for mange. De få ukene 18 og 19 åringene fester, drikker og ødelegger det lille de gjør, er noe som vil bli husket lenge. Dette er en periode der ungdommene kan slå seg løs og løsrive seg fra sin ville ungdom og tre inn i en mer voksen verden.

 

Russetiden varer fra slutten av april og ender rundt midten av Mai. Dette er noe russen kan unnes etter min mening. Hva de bruker pengene sine på, er helt opp til dem selv. Så klart- det er jo gruppepress i enkelte situasjoner, men det faktisk unngåelig å blant annet drikke. Det er jo en knuteregel som tillatter deg å være edru under hele russetiden, er ikke det en god unnskyldning for ikke å drikke?


 

Når det kommer til russebilen og det å være en del av det, koster det så klart litt penger. Men det er veldig lett å begrense utgiftene der også. For det første trenger du faktisk ikke være med i en russebil, selv om det er en del av stasen i russetida, i hvert fall for noen. Bilene man kjøper og bruker kan variere ekstremt. Både hva bilen koster og hva den koster i drift. Er man litt rutinert, deler man for eksempel bil med en bortskjemt gutt som har en rik far. Det fins mange muligheter for å spare penger, og uansett vet man om russetiden helt fra man er liten. Dette er noe man kan spare til og gjøre seg klar til, helt avhengig av hvor stor lysten er på de ukene med slit, sex, dop, drikke, vold, kos, mat, bil og det å være på utstilling foran hele byen.

 

Små barn ser opp til russen. Alle har vært en del av de små, yndige barna som løper rundt i gatene og roper «russekort! Russekort!» er det ikke bare fantastisk og se de smilene når de mottar en haug med kule russekort i ymse farger og morsomme vitser og de kortene med vitser på grensen som foreldrene kan få et smil i viken av. De fleste har selv vært en av de ungene. Jeg kan selv huske da jeg sto ved veien, og ventet på bilene som kjørte oppover på vei til russetreffet. De kastet ut russekort i hundretalls og jeg gledet meg like mye over alle sammen.

 

Dagen etter russetreffet var nærmest høydepunktet for meg, fordi det var store penger å tjene, fordi jeg kunne dra opp dit for å samle flaskene de hadde lagt igjen. Noen år kunne retten av å samle flasker gå til de første som møtte opp tidlig på morgenen for å samle de, mens i senere år har foreninger og forbund tatt til seg retten av disse flaskene, og gleden fra de små barna. Dette kan bli sett på som både positivt og negativt, og det har selvsagt sine gode og dårlige sider. Da jeg var mindre, samlet jeg og min bror flasker i tre timer og fikk inn 1200 kr. Da vi var 9 år gamle, var det veldig mye penger for oss. Det er jo selvsagt fortsatt. Som niåring fikk jeg da 200 kr i timen ved å samle flasker, og i de tidene varte pengene jeg tjente, lenge!

 

Andre ting som det såkalte problemet at russen kommer til skoler for å spyle ned noen elever og skape litt moro, er da strengt tatt ikke noe problem. Det er snakk om at de kommer på et fem minutters besøk og kanskje tar med seg en lillebror eller lignende bort fra skolen. At en elev går glipp av de to siste timene en dag i løpet av skolelivet på grunn av dette, er heller ikke noe problem, det nekter jeg å tro at noen mener! Jeg vil heller si at det derimot er stas for en liten gutt og bli hentet av storebror i en kul russebil, og jeg tror mange er enige der.

 

For å få tid til alle disse alskens aktivitetene, tidsfordrivene, pliktene og gjøremålene, trenger russen den tiden de kan få, og slik som det er nå, er alt perfekt lagt opp til at russen skal rekke dette på de ukene de har. For ikke å snakke om alle de utrolig artige påfunnene av russekrav som er. Det er vel en liste på godt over 100 forskjellige aktiviteter og rariteter man må fullføre for å få «pynt» på tråden på russelua si. Disse kravene går etter min mening ikke over noen som helst grense. De som utfører disse kravene er for det første 18 og 19 år gamle og har da ansvar for alle sine handlinger selv, og kravene er så forskjellige at man kan utføre alt, uten at man nødvendigvis må gjøre noe som føles feil eller noe man dummer seg ut på. Selvsagt er det innlagt en del humor i disse kravene, som gjør det artig for både russen og de rundt. Får du ikke bare lyst å smile fra øre til øre når du ser en naken ungdom løpe over vignesbrua? Eller hva tenker du når du ser en gruppe fargerike russ sitte i en rundkjøring og nyte sin søndagsfrokost? Du kan umulig påstå at du ikke kjenner en tåre av latter i tårekroken når du ser en russ sitte i et tre når du drar til jobb, og ser den samme russen når du drar hjem igjen fra jobb? Jeg kan nevne russekrav i fleng som ville fått deg til å ville kaste deg ned i bakken og dø av latter.

 

Jeg personlig, ler nærmest av de fleste kravene jeg ser i den velkjente, tradisjonsrike, årlige russeavisa. De kravene er alt fra uskyldige og kjedelige til dristige, innholdsrike og sinnsykt morsomme! Dette letter på humøret og du kan se all slags syke påfunn norge rundt i den velkjente og høyt elsket russeperioden. En forkorting av denne tiden, vil ødelegge litt av moroa og ødelegge litt av poenget med denne tiden. Det vil bli brukt mye energi og penger på dette, bare for noen ubetydelige regler som noen sure gubber har gravd fram fra de eldste regelbøkene bare for å få orden i samfunnet og tilbakestille samfunnet slik det var da de var unge. De er nok bare misunnelige fordi de gikk glipp av sånn utrolig mulighet til en rask overgang fra ung til voksen.

 

Jeg glemte kanskje å nevne tidligere at for all den forberedelsen de gjør for denne tiden, fortjener de de få ukene med kos. Det er ikke bare å slenge på seg en ensfarget drakt, kjøre bil, drikke øl, høre på høy musikk og gjøre gale ting. Noens synspunkt på russen vil kanskje være sånn, men jeg vil tro at det faktisk er krevende å være russ, og måten de gjør dette på, imponerer meg.

 

Derfor vil en liten konklusjon for dette være at russen bør få beholde russetiden sin, og alle kravene noen har slitt med å lage. De fortjener denne løsrivelsen! Man lever da bare en gang? Derfor vil jeg be alle tenke seg om to ganger før de ser stygt på russen eller det de driver med.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil