Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Smartere eller dummere?

Smartere eller dummere?

Blir vi mennesker dummere av teknologiske nyvinninger?

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.03.2009

For flere hundre år siden måtte menneskene overleve på å gjøre alt selv. De måtte lage ild for å holde å varme, gå på jakt for å skaffe seg mat og lære seg nye ting ved å utforske og prøve ut selv. De måtte også være oppfinnsomme for å finne løsninger og for å lage redskaper som gjorde hverdagslivet lettere.

 

Idag trenger vi ikke å anstrenge oss sånn for å klare oss. Vi trenger verken å lage ild, gå på jakt, og lære nye ting ved å prøve ut ting selv. Det eneste vi  trenger er å skru opp varmeovnen når vi er kalde, kjøpe mat i dagligsvarebutikker når vi er sultne, og lese i bøker for å lære oss nye ting. Vi trenger ikke lenger å være oppfinnsomme fordi allerede har alt vi trenger.

 

Vi får stadig nye hjelpemidler som gjør hverdagen lettere. Utvalget av transportsmidler har økt, og isteden for hester og kjerrer, bruker vi nå biler, fly og tog. Mobiltelefonen som engang var på størrelse med en gresskar, likner nå på en tjukk linjal.

 

Samtidig som teknologien fortsetter å utvikler seg, blir forventningene høyere. Å være på månen som var engang var en stor sensasjon, er nå gammelt nytt. Den svart-hvite tv’en som alle måtte ha, er nå byttet ut med 42" flatskjerm med stereo og høykvalitetsbilder. Den første husliknende pc’en som var århundres framskritt , har nå de fleste i forminsket og bærbar versjon i hvert hjem i Norge.

 

Folk blir mer og mer avhengige av tekniske hjelpemidler, og bruker mye tid og penger på dem. De fleste ungdommer idag bruker pc’en hver dag, til ulike formål. Bar ser mer på Tv nå enn før, og flere velger å sitte foran pc’en eller tv’en enn å delta på utendørsaktiviteter. Mange bruker mindre tid på lekser og bruker heller tiden på å chatte med andre på nettet, snakke med folk på mobilen eller spille PS og X-box. Og blant annet bruker nå folk kalkulator isteden for hodet for å finne ut svaret på selv det minste, lille regnestykke. Bruken av elektroniske hjelpemidler har nå økt veldig og noe som vi engang synes var vanskelig er nå ikke noen hindring i det hele tatt.

 

Jo smartere vi har blitt, jo mer  har vi funnet opp. Jo mer vi har funnet opp, jo dummere er vi blitt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil