Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Å være kurder i Tyrkia

Å være kurder i Tyrkia

Her er det fakta om kurderne i Tyrkia, om hvordan de har det.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.03.2009

Det fins kurdere i Midtøsten, i store fjellområder. De fleste av disse bor i et område som skjæres av grensene mellom Tyrkia, Syria, Irak og Iran. Det finnes kurdere i Armenia også. Til sammen er det ca. 20-30 millioner kurdere. Det er indoeuropeisk språk, i slekt med farsi. De to største hovedspråkene er Kirmanji og Sorani, men det finnes andre språk også eller dialekter. Området der kurderne bor blir kalt Kurdistan. Kurdistan er ikke et eget land.

 

Det er et kurdisk arbeidsparti som blir kalt for PKK. I følge tyrkere blir PKK sett som terrororganisasjon. PKK ble stiftet i 1970-tallet og mesteparten av dette arbeidspartiet ligger i Nord-Irak. Det har alltid vært angrep mellom tyrkiske soldater og PKK-soldater. Dette er veldig vanskelig for kurderne som lever i Øst-Tyrkia. Fordi det er der PKK-soldater og tyrkiske soldater angriper hverandre. Mange av soldatene har mistet livet (fra PKK og Tyrkia), men de angriper hverandre for det.

 

Grunnen til dette er at Kurderne i Nord-Irak vil det at Kurdistan skal være et eget stat. Og de mener det at Kurdistan blir ikke et eget stat på grunn av tyrkere. Og derfor er det et stort hat for tyrkere. Dette er en konflikt mellom tyrkere og PKK, og denne konflikten er ikke ny. Det har skjedd mange angriper mellom PKK og tyrkiske soldater i langt tid bakover. Og mange kurdere i Tyrkia blir hata på grunn av PKK. De mener det at vi støtter PKK. Det er det største problemet for kurderne i Tyrkia.

 

Newroz er nasjonaldagen til kurdere. Det er fra 21.- 23. mars. Newroz blir sett som nyttårsaften. Det blir feiret, og folk pleier å brenne bål midt i byen.

 

Historie

Kurderne i Irak har større grad av selvstyre enn kurderne i Tyrkia. Kurderne i Tyrkia hadde ikke engang lov til å snakke kurdisk. Man kunne komme i fengsel om de hadde gjort det. Det var ikke lov for kurdiske forfattere å skrive kurdiske bøker, det var ikke lov å lage kurdiske sanger, kurdiske dikter osv… Mange kurdiske sangere har vært langt tid i fengsel på grunn av at de sang kurdiske sanger. Det var så strenge regler med kurdisk språk.

 

Det var en kurdisk sanger som het Ahmet Kaya. Han var fra Tyrkia og var født i Malatya (i sydøst-Tyrkia). Han hadde veldig fin stemme, og var veldig viktig sanger for tyrkere og kurdere. Han var kjent fra 1980 tallet.

 

Han sang både tyrkiske og kurdiske sanger. Han har i lang tid vært i fengsel. Det var ikke bare for at han sang kurdiske sanger, det var også for at han støttet Kurdistan. Det gjorde han, men han var aldri imot Tyrkia. Det var alltid et spørsmålstegn om han støttet PKK eller ikke. Han sa alltid at han likte Tyrkia, men han mente alltid også at han var kurder og derfor ble han sett som skyldig i hele livet sitt. Ingen vet om han støttet PKK, og han har aldri sagt noe om det.

 

Han ble ikke likt av mange tyrkere. Noen tyrkere mente at han ikke hadde lov å bo i landet, og at han burde flytte til et annet land.

 

Ahmet Kaya hadde det veldig vanskelig i sitt liv. Han fikk ikke lenger lov til å bo i Tyrkia. Det var så stor hat mot ham, og det hatet førte til at han måtte flytte til Frankrike. Det ble sagt masse ting om han som ikke var sant. At han har jobba med PKK og andre ting.

 

Han var så lei seg av alt det som skjedde, og døde tidlig. Han døde da han var 44 år gammel i 2000-tallet. Hans begravelse er i Paris.

 

Det er mange andre artister som har vært i fengsel på grunn av at de støttet Kurdistan som for eksempel Siwan Perwer (kurdisk sanger), Yilmaz Güney (film artist, og han er død nå). Siwan Perwer har vært i fengsel i lang tid, og han ble også sendt til Frankrike.

 

Tyrkia i dag

I Tyrkia i dag har tyrkere enda friere liv enn før. Det skyldes presidenten. Presidenten har gjort masse ting for at kurdere i Tyrkia skal ha det fint. Han har for eksempel åpnet en ny kurdisk kanal som blir kalt for TRT 6. Dette har ført sånn at kurderne kan snakke mer kurdisk, og kan synge kurdiske sanger. De blir bare snakka kurdisk, og aldri tyrkisk.

 

Det var noen tyrkere som ikke ville at det skulle være en kurdisk kanal. De gikk til advokater og det var noe med domstolen osv... Men det var presidenten (Recep Tayyip Erdogan) som bestemte det, og da var det vanskelig å slette TRT 6. Det var flere mennesker som ville ha TRT 6 enn de som ikke ville ha. Recep Tayyip Erdogan var ikke kurder, men han støttet kurdere for det. Han var fra Svartehavet.

 

Det er lov i dag å snakke kurdisk i Tyrkia, men det må bli passa på hva du snakker om. Du kan bli anmeldt til politiet om du støtter Kurdistan, og hater landet.

 

De artistene som ble kasta ut av landet, blir støttet i dag. De som mente at de artistene skulle bli kasta ut har nå i dag sagt unnskyld og at de var lei seg og alt sånt. Men det var for sent, som for eksempel var Ahmet Kaya død. De ville at begravelsen skulle være i Tyrkia, men kona ville ikke det. Hun var redd for at det skulle skje noe med begravelsen. For det finnes fortsatt noen som hater kurdere og Ahmet Kaya.

 

Nå har mange tyrkere skjønt at det ble mye urettferdigheter for kurdere i Tyrkia. Og kurdere blir behandla på samme måte som tyrkere. Vi har samme rettigheter som tyrkere, og det synes vi er bra og at det er et stor forandring.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil