Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vold som underholdning

Vold som underholdning

Beskriver hvordan vold brukes i underholdningsbransjen for å tjene penger. Drøfter både for å imot.

Karakter: 5/6

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.03.2009
Tema
Vold


Disposisjon

1) Innledning – kort utgreining av hva saken gjelder (vold som underholdning)

2) Hvorfor brukes vold som underholdning?

- Gjør filmer/blader mer spennende

- Mange som ser ellers leser artikler eller filmer med vold

- Penger

3) Hvilke konsekvenser? (for individ og samfunn) 

 Positive:

- Viser hva som kan skje i virkeligheten

- Vekker folks vitenhet om vold

- Mange filmer basert på hvordan enkelte fattige land bruker vold for å få folk til å arbeide  

     (komme med eksempel)

 Negative:

- Dårlig inntrykk for yngre personer

- Brukes for å trekke til seg flere personer

- Brukes istedenfor andre ting som er viktige

4) Egen mening:

For:

- Kan være greit å ha for å gjøre filmer mer spennende

- Viser hva som skjer i verden

  I mot:

- Brukes mye kun for å tjene penger, ikke for å vekke folks interesser mot at det er mye vold i verden


- Viser bilder/scener som er voldelige og kan virke inn negativt på yngre personer

 - Påvirke personer som har vært utsatt for det eller kjenner noen som har blitt utsatt for det

 5) Avslutning:

 - Viktig for underholdningsbransjen

 - Brukes mye tid og penger

 

Vold som underholdning

Hvorfor skrives det så mye om vold? Personer som ser en del på tv og leser aviser, går nesten ikke en dag uten å lese om vold. Det kan være vold mot politimenn, gjengmedlemmer, tilfeldige personer en møter, og til og med mot barn. Det skrives om vold i alle aviser, alle ukeblader og lages tusenvis av filmer som inneholder volds scener, og folk betaler for det. Gang etter gang. Vi leser på forsider om vold og synes det er spennende så vi kjøper avisen. Vold er sannsynligvis det temaet som brukes mest i underholdningsbransjen og det folk betaler mest for å se og lese om.

            

Vold er attraktivt. Det er ingen tvil om det. Når jeg leser aviser, blar jeg raskt opp på utenrikssidene, hvor det alltid har skjedd noe voldelig. Det er alltid noe der: ”Terrorister skyter vilt i Mumbai”. ”Politi skyter ung gutt i Hellas”. ”Gjengmedlemmer slår ned ungdom i Oslo”. Hver dag betaler millioner av mennesker for å lese om vold. Alle synes det er forferdelig, men vi gir oss ikke med å kjøpe aviser og ukeblader. Det er for spennende. Aviser og ukeblader skuffer oss heller ikke. De vet at vold er mye lest, så de smører på med store overskrifter på forsidene og mange artikler inni avisene. Aviser og ukeblader tjener flere millioner kroner i året på å skrive om vold. Det samme gjelder ved film. Mange som skal se film, velger en film med action og voldelige scener istedenfor en litt roligere film med dramatikk. Selv komediefilmer blir overkjørt av de beste actionfilmene. Millioner av mennesker liker voldelige ting og underholdningsbransjen levere det til dem.

          

Det meste av volden som vises, spesielt i aviser, er hendelser fra virkeligheten. Det er hendelser fra andre land og kontinenter, men også fra vårt eget land. I gjennomsnitt utsettes 1 av 10 personer i Norge for vold. Så det kan godt være at det i morgendagens avis er en artikkel om et familiemedlem, en nær venn eller kanskje deg, som har vært utsatt for vold. All volden som skrives om i aviser, bør vise at det kanskje er på tide å gjøre litt mer for å redusere antall volds episoder. Noen filmer er også basert på hvordan vold brukes for å tjene penger. En film kalt ”Blood Diamond” viser hvordan rike folk i et fattige afrikansk land gjør seg rike, ved å ta slaver og få de til å jobbe for seg. Slavene som ikke klarer å jobbe skikkelig på grunn av skader eller folk som prøver å rømme blir drept. Filmen bruker ikke vold for å tjene penger, men for å vise hvordan noen personer har det og hvordan vold brukes i virkeligheten for å bli rik. Dessverre er de fleste filmene med vold i laget for å tjene penger.

 

Personer som lager filmer tar ingen hensyn til hvilke scener de bruker. De gjør bare filmene så voldelige som det trengs for å trekke flest folk til å se den. Blodige scener med kniver, pistoler og andre våpen gir et dårlig inntrykk på unge personer. Filmer som vises på tv inneholder alltid en viss mengde med vold og det er mange yngre personer som ser de. Noen foreldre lar ungene se på voldelige filmer, mens andre vet kanskje ikke at barna ser på, fordi de sitter i et annet rom. Det er når en er små at en tar til seg mest kunnskap, og da er det kanskje ikke så smart at unge personer sitter seg ned hver helg og ser en action film, med mye skyting og blod. Kanskje skulle det blitt viste en komedie litt oftere, men det selger jo ikke like mye. Å tjene mest mulig er det viktigste for de som lager og viser filmer. Vold er jo selvfølgelig et viktig tema, og det er bra at det skrives mye om vold i aviser, slik at folk forstår at volds episoder må reduseres. Det skjer mye vold, men det tas opp litt for mye. For det skjer mye annet i verden. Et annet stort problem er jo fattigdom i mange land, men slike ting kommer bare opp en brøkdel i forhold til vold.          

 

Vold er jo en negativ ting som vi gjerne skulle vært foruten. Det påfører mange skader eller dårlige minner for livet, men det jo greit å ha vold når det kommer til filmer. Det er jo volden som gjør en film gøy. Hva hadde for eksempel Ringenes Herre triologien vært uten alle de voldelige scenene? Bare tre lange filmer på til sammen over 9 timer med trasking, før de hadde kommet frem til vulkanen. Der hadde de hevet ringen i vulkanen å gått tilbake igjen. Poenget er at det er volden som skaper filmene. Volden er ikke budskapet eller temaet, men det er grunnen til at folk ser alle slags filmer som har med noe voldelig. Underholdningsbransjen trenger vold for å tjene penger, og folk som ser filmer trenger vold for ikke å kjede seg i hjel.

            

Voldelige filmer er alltid greit å ha, men noen ganger blir det dratt litt langt. Når det brukes voldelige scener fra hendelser som har skjedd med personer i virkeligheten er det kanskje litt drøyt. Det er noen som vil lage film om Nokas ranet. I filmen vil de ha med en scene når en politimann blir skutt, siden det skjedde i virkeligheten. Datteren til politimannen vil ikke at den scenen skal tas med i filmen, med regissørene tenkte ikke på datteren når de bestemte seg for å ta den med. Regissørene vil tjene mye penger, mens datteren til politimannen vil sitte igjen med en film som viser faren dø. Etter hvert som det skjer slike volds hendelser jobber flere frivillige som natteravner. Problemet er bare at mange gjør det etter at noe har skjedd. Da hjelper det ikke så mye. Når en leser om vold daglig i aviser, burde en innse det at noe må gjøres overalt med en gang og ikke etter hver gang det skjer noe. Volds artikler i aviser står der ikke for at vi skal ha noe å lese om før vi går på skolen, eller på jobben. Det står der fordi vi skal innse at voldelige handlinger skjer rundt oss hele tiden og at noe må gjøres med det.

 

Voldsfilmer er underholdende, men skadelig. En ser ofte små unger løper rundt med lekepistoler og plastkniver og ”dreper” hverandre. Det er også barn i 10 – 12 års alderen som har shotgun som skyter plastkuler i høy hastighet. Kulene kan skade hverandre, og når en 10 – 12 åring går rundt med et skadelig våpen, har den personen sett for mye på tv. Unge personer skal selvfølgelig ikke isoleres helt fra vold heller, for det kan være sunt, men ikke med den mengde som en ser nå. En må bedre passe på at unger ikke ser for mye på tv, spesielt sent om kvelden. Mindre vold på tv, hadde ikke gjort noe, for noen. 

          

Det er ingen tvil om at vold er positivt for underholdningsbransjen. Voldelige handlinger har nesten en utømmelig kilde. Journalister og regissører bruker mye tid på å finne nye voldshendelser og på å finne opp nye voldelige scener. Vi kjøper det og leser det, uten å tenke så mye over at alle artikler som inneholder vold, har skjedd med personer, som kanskje har fått livet sitt ødelagt.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil