Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den norske skolen

Den norske skolen

Oppgave om den norske skolen. Inneholder noen små feil.

Karakter: 5- (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.03.2009


Jeg mener den norske skolen svikter på en del viktige punkter, på grunnlag av dette mener jeg at den norske skolen trenger en reformasjon. En reformasjon som gjør at Norge som nasjon ikke lenger skal være en masseprodusent av giddeløse folk. Her er ett par synspunkter som jeg har opparbeidet gjennom egne erfaringer:

 

Mange mener at jenter er mer lærevillige når det gjelder skolefag enn det gutter er, noe som stort sett er sant. På grunnlag av denne meningen har det kommet forslag om å skille gutter og jenter klassevis, dette mener jeg er helt feil! Jeg er helt enig at det mest essensielle for at den norske skolen skal forbedres er klasse inndelingen. Derfor ser jeg det som den beste løsningen at de som har lyst til å lære, for det er faktisk en del av dem, skal kunne få muligheten til å gå i en separat klasse. Og til disse klassene skal skolen være pliktige til å gi den læreren de føler har mest kompetanse og erfaring til å lede en slik gjeng. Tiltaket vill først og fremst finne sted på ungdomsskoler, for det er her vi finner de største skillene mellom lærevillige og ikke lærevillige. På VGS velger ofte de mest lærevillige studentene studiespesialisering, og de mindre lærevillige en såkalt lettere utdanning på yrkesfaglige utdanningsprogram, så dermed blir ikke behovet like stort for ordningen her.


 

Jeg mener også at gratis varm mat er en viktig del av en ny norsk skole. Her forleden leste jeg at 6 av 10 elver ikke spiser sunn nokk, eller i verste fall ikke nokk mat til å holde konsentrasjonen oppe gjennom en hel skoledag, dette er i min mening hårreisende. Derfor mener jeg styrtrike Norge burde ha råd til å gi norske ungdomsskolelever 2-3 gratis varme måltider i uken. Denne ordningen vil gjøre at flere spiser mat på skolen, noe som igjen øker konsentrasjonen. Gratis varm mat på ungdomsskolene var jo faktisk en del av det Stoltenberg regjeringen lovet før stortingsvalget i 2005, så dette er en strek i regningen for den Rød-grønne regjeringen.

 

Å øke skoledagen er noe jeg gjerne ønsker, men da må man også kutte ned på lekser. Når man er ferdig med skoledagen blir man oppfordret til å sitte 1 til 2 timer hjemme med lekser hver dag, hvorfor skulle man da ikke kunne øke skoledagen med 2 timer? Da blir det sånn at når man er ferdig med skoledagen, er man ferdig, dette syntes i vertfall jeg hadde vært deilig! Jeg ville gjerne sett at 1 av disse 2 timene skulle gått til en gymnastikk time dagelig. Dette vil gjøre hver elev til en sunnere og friskere person, det er også bevist at trening gir økt konsentrasjon noe som igjen gagner eleven selv. Så en treningsøkt som en del av skolehverdagen ville vært yppelig.

 

Valgfriheten når det gjelder fag i skolen er ikke direkte stor, økt valgfrihet tror jeg ville gi økt lærevilje. Valgfrihet til eksempel å velge samfunnsfag kontra spansk/fransk, å lære det man interesserer seg for er en viktig del av opplæringen i mine øyne. Jeg foreslår at elevene skal kunne få 2-3 timer i uken der de selv kan velge fritt fra skolens teoretiske fag.

 

Noe jeg har lagt merke til er at eldre lærere ofte får større respekt blant elevene, og dermed blir klassen mer rolig og jobber mer intens. Lærere som ikke har vært i yrket så lenge, eller er nyutdannet får i mange tilfeller ikke den respekten det kreves for å lykkes. Dette er selvfølgelig noe som kommer med årene, men jeg føler økt lederutdannelse burde vært satt mer i sentrum på lærerhøyskolene. For det er tross alt det som er det aller viktigste for en lærer, det hjelper ikke å være ekstremt kunnskapsrik hvis man ikke vet hvordan man skal formidle det.

 

Læreryrket er kanskje ikke så attraktivt som det var for 20-30 år tilbake, man har riktignokk de lange feriene og tidligere pensjonsalder, men dette virker ikke som appellerer nokk til at dette blir et attraktivt levebrød. Her mener jeg regjeringen må gjøre et skippertak, de må øke lønningene til lærerne, de flinke må få mer, man må lage konkurranse i miljøet. Lærer er faktisk et av de viktigste yrkene i et samfunn, og derfor er det galskap å ikke satse mer på dem!

 

Utseende på mange skoler er veldig 60-70 talls preget, mye gule og rød vegger, deprimerende gulv, ødelagte sko hyller, og gamle skitne doer. Skolen skulle vært fylt med lyse farger, glede, skolens ytre skulle inspirert! Men i mine øyne er det mer et deprimerende høl!

 

Alt i alt føler jeg den norske skolen kan bli et mye bedre sted å være elev på vis noen av disse punktene blir oppfylt. Den norske skolen er en ballong fylt med så mange problemer at den snart sprekker, noen må gjøre noe snart!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil