Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Twilight" av Stephenie Meyer

"Twilight" av Stephenie Meyer

Til jul skrev jeg mitt første særemne, da hadde jeg nettopp begynt å lese bøkene i Twilight-sagaen. Twilight er en bokserie som er skrevet av den amerikanske forfatteren Stephenie Meyer.

Karakter: 5

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.02.2009
Tema
Twilight


Det er i alt skrevet fire bøker fra serien; Twilight, New Moon, Eclipse og Breaking Dawn. Bare de to første bøkene er kommet ut på Norsk og er oversatt til “Evighetens kyss” (Twilight) og “Under en ny måne” (New Moon). Eclipse kommer ut på norsk 9.April 2009. Bøkene har solgt rundt 17 millioner eksemplarer verden over. Den første boken har det nettopp blitt laget en film av og de to neste bøkene blir spilt inn til neste år.

 

<bilde>

 

Bøkene

 

TWILIGHT/EVIGHETENS KYSS

Twilight er en spennende historie om kjærlighet mellom em vampyr og et menneske. Vi møter Isabella Swan, eller Bella som hun liker å kalle seg, en annerledes jente, med et stort tallent ved å tiltrekke seg uhell. Da moren til Bella gifter seg på nytt, bestemmer hun seg for å flytte til faren sin, som bor i dem lille regnfylte byen Forks, i Washington.


 

Hun begynner på sitt andre skoleår på High School, og forventer ikke at noe skulle forandre seg, men det gjorde det da hun møtte dem mystiske Edward Cullen, en vakker gutt som ikke er lik noen annen gutt hun har møtt før. Men det hun ikke ver er at Edward har en mørk hemmelighet, som kun familien hans vet om. Han er nemmelig er vampyr og har ikke forandret seg noe særlig siden 1918, ,men Edward og resten av familien Cullen er ikke som andre vampyrer, de missliker sterkt hva slags mønstre de er, og har funnet en måte de kan leve uten menneskeblod, og heller leve på dyreblod. Så de kaller seg selv for "vegitarianere". Men til tross for forskjellene forelsker Edward og Bella seg i hverandre, vel vitende om hvor farlig der er.

 

Edward prøver så godt han kan med å advare Bella og gi henne sjangsen til å trekke seg tilbake, men uansett hvor mye han prøver endrer hun ikke mening og til slutt finner hun ut sannheten om Edward. Begge innser at de ikke kan leve uten hverandre. Vi følger dem imens forholdet utvikler seg, og alle problemene som medføres av deres kompliserte forhold.

 

Det skjer en drastisk forandring, når en gruppe med andre vampyrer kommer til den lille byen Forks, og Bella med sitt talent med å tiltrekke seg uhell, vekker oppmerksomheten til den ene vampyren, James. Han er som vampyrer skal være, de drikker menneskeblod, og han vil ikke gi seg før han har drept Bella.

 

<bilde>

 

NEW MOON/UNDER EN NY MÅNE

New Moon er bok nr to i twilight-serien. I den første boken ser vi hvor hardt Edward prøver å skille seg fra Bella, til hennes eget beste, men misslykkes stadig. I begynnelsen av bok to er det Bellas bursdag og det hele starter som en vilken som helst dag i den lille byen Forks, men ting forandrer seg senere da Edward tar med seg Bella hjem, der de andre vampyrene har gjort i stand et lite bursdagsselskap for Bellas 18 års dag. Når Bella greier å skjære seg på gavepapiret, går alt fort, Jasper det nyeste medlemmet av familien, mister kontrollen over seg selv og Edward er igjen nødt til å redde Bella fra nok en blodtørstig vampyr. Det ene fører til den andre og til slutt sitter Bella igjen med ett stort kutt på armen.

 

Den lille hendelsen skal tydeligvis forandre alt for Bella og Edward. Edward som hittil ikke har greid å skille seg fra Bella, etter alle forsøkene på å skremme henne og advare henne mot hvor farlig har virkelig er, eller å samle nok krefter til å gjøre det selv, tar en ny vending.

 

Edward og familien reiser vekk, og han lover Bella at alt skal bli som om han ikke eksisterte, men innerst inne er han nok klar over at det aldri vil gå. Så gjennom mesteparten av boka må vi lide oss igjennom månedene uten Edward sammen med Bella. Bella er helt knust, men en dag får faren Charlie nok, og truer med å sende henne hjem til moren Renée, men dette vil ikke Bella. Dette vekker henne opp fra den stille dvalen full av smerte og sorg over tapet av Edward, og hun skjønner at selv om han er borte må hun på en eller annen måte leve videre.

 

Før Edward dro lovte Bella han at hun ikke skulle gjøre noe dumt eller idiotisk, men en kveld ute med venninnen Jessica, bryter hun dette ene løftet hun lovte han. Bella finner ut at når hun gjør dette, bryter løftet, hører hun stemmen til Edward like klart som om han skulle stått rett ved siden av henne og kjeftet og advare henne. Bella bestemmer seg for å teste dette mer ut, og senere begynner hun å henge med vennen Jacob Black, og de gjør en rekke ting, som å kjøre motorsykkel. Men det Jacob ikke vet er at grunnen i Bellas nye interesse for «ekstrem sport» er for at hun vil høre Edwards vakre stemme igjen.

 

Iløpet av boka lærer Bella en ny og stor hemmelighet, bestevennen Jacob er en varulv, vampyrenes eneste fiende, ifølge de gamle historiene Jacob fortalte Bella før hun oppdaget hemmeligheten om Edward og vampyr familien. Og igjen har hun blitt dratt opp i enda ett komplisert forhold, og setter livet på spill flere ganger.

 

Gamle fiender kommet tilbake for å hevne seg, Bella må gjennomgå måneder alene og såret uten Edward og for en gangs skyld er det Bella som må ut for å redde det hun elsker mest.

 

<bilde>

 

ECLIPSE/FORMØRKELSEN

Eclipse er da den tredje boken i twilight-serien. I denne boken kan vi trøste oss med at Edward ikke reiser vekk, men andre ting prøver å skille dem denne gangen.

 

Eclipse fortsetter der New Moon slapp, og Bella og Edward diskuterer stadig om hva som skjedde i Italia i den andre boka, om Bella skal bli en vampyr eller dø som er hennes eneste valg ifølge Volturienes dom, etter hva som skjedde i Italia, og Edward gjør som vanlig alt han kan for å forhindre denne skjebnen for Bella, han mener at hun skal leve ett vanlig liv og bli gammel, og når hun dør vil han være like etter så fort han kan. Men de fleste vet at det ikke kan ende sånn, ikke etter hva som skjedde i Italia, men Edward står på sitt og nekter å gi opp.

 

Inni mellom all diskusjonen om å bli vampyr, Bellas husarrest, og Charlie som stadig prøver å bli kvitt Edward, er det noe annet som skjer. Det er nemmelig veldig vanskelig å være sammen med en vampyr og samtidig ha en bestevenn som er varulv, spesielt når de hater hverandre over alt på jord. Og på toppen av det hele så har ikke unge Jacob gitt opp håpet om at Bella en dag vil elske han på den samme måten han elsker henne.

 

Så Bella er igjen satt inn i vanskelige situasjoner, men denne gangen i kjærlighetslivet. Og ikke nok med dette, så lusker fortsatt en annen og farlig fiende av dem alle rundt, og samler en stor hær av nyskapte vampyrer for å utslette Bella. Victoria er fortsatt fri, og besatt av å hevne døden over hennes makker James, som viste seg å være mer enn bare en vandringsvenn. Og hun gir seg ikke før hun er kvitt Bella, det Edward elsker mest av alt, slik at han skal føle det samme som hun føler.

 

<bilde>

 

BREAKING DAWN

I den siste boken i serien Twilight. Edward og Bella er midt oppi bryllups forberedelser, og Jacob, varulv vennen til Bella, er helt knust over at det er Edward Bella ikke kan leve uten og ikke han.

 

Jacob overrasker Bella med å dukke opp på festen etter bryllupet, og det ender ikke slik Bella skulle ønske, da Bella og Jacob havner i en situasjon, om hvordan hun kan ha en helt vanlig bryllupsreise akkurat som et hvilket som helst nygift par. Til tross for hvordan diskusjonen ender, reiser Bella og Edward på sin bryllupsreise, ikke klar over hva som kommer til å skje.

 

Edward har lovet Bella en ting i gjengjeld for at hun gikk med på å gifte seg med han, med det de ikke tenker på er hva som kunne skje etter på. Ting forandrer seg, Bella begynner å få rare mareritt om natten, spiser mye, sover lenge og er som en tikkende hormonbombe. Og ril slutt finner de ut at hun er gravid, til alles overraskelse vil hun beholde barnet, selv om det kan drepe henne, og Rosalie har lovet å støtte Bella, noe som også overrasker alle de andre.


 

Imens alt dette foregår møter vi igjen Jacob, og vi må se ting fra hans perspektiv, som som er helt annerledes enn Bellas perspektiv på ting. Han har kommet tilbake og sjekker opp hvordan det går med Bella. Og bestemmer seg for å bli med vampyrgjengen, når hans egen flokk bestemmer seg for at de må ødelegge det som vokser inne i Bella. Leah og Seth bestemmer seg også for å skille lag med Sam sin flokk og følge Jacob heller.

 

Når Bella endelig føder babyen Renesmée på en litt annerledes måte, er Edward nødt til å gjøre henne til en vampyr, ellers vil hun dø etter alt blodtapet og skadene som kom av de uvanlige fødselen. Jacob er fast bestemt på å ødelegge monstre som har gjort dette mot Bella, men i det øyeblikket han ser Renesmée, forandrer alt seg.

 

Når det endelig er som det skal dukker det opp enda mer drama for Cullen familien og Jacobs flokk, og igjen må de møte en gjeng farlige vampyrer for å beskytte den lille Renesmée. Men denne gangen møter de ikke hvilke som helst vampyrer, de møter Volturiene, det nærmeste man kan komme en kongefamilie i vampyrverdenen, de kommer ikke for å lytte, men kun for å fjerne det de ser på som en trussel.

 

Det har lenge vært spekulasjoner om det skal komme en femte bok i Twilight-serien, og denne gangen er det fra første boka fra Edwards perspektiv. Stephenie Meyer har lagt ut de 12 første kapittlene på hjemmesiden sin, så fans kan lese dem.

 

<bilde>
Stephenie Meyer

Stephenie (Morgan) Meyer er født 24.desember 1973. Hun har skrevet den populære bok-serien Twilight og i tillegg har hun skrevet The host. Nå bor hun i Arizona, USA. Hun er gift med Christian Meyer og de har tre sønner sammen: Gabe, Seth og Eli. Hun sier at hennes idè om Twilight kom fra ut av en drøm.

 

Filmen

Etter den store suksessen med bøkene ble det bestemt at det skulle lages en film av dem. Og den 21.11.08 var det premiere i USA, men i Norge blir det ikke premiere før den 9. Januar 2009, ville fans har fikk førpremiere på filmen mange steder i landet 12 og 14. Desember.

 

Filmen har spilt inn over 1215 millioner kroner bare i USA så langt. Filmen hadde bare et budsjett på over 260 millioner kroner.

 

Filmen er regisert av Catherine Hardwicke, som ikke kommer til å regissere de neste filmene for at hun vil være loljal med novellen og få den bra isteden for å holde tidsfristen. Derfor ble hun byttet ut med regissøren Chris Weitz som blant annet har regisert «American Pie», «About a boy» og «The Golden Compass».

 

Personlig tror jeg ikke Chris er den rette til å regissere New moon. Jeg synes han ødela «det gylne kompasset» for filmen var ikke like god som boken.

 

Skuespillerne

<bilde>
<bilde>

 

<bilde>

<bilde>

 

<bilde>
<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Jeg valgte å skrive om Twilight som særemne for at det er utrolig gode bøker + filmen, og jeg som er en Harry Potter fan synes at Twilight slår Harry Potter lett.

 

Twilight er noe som man blir opphengt i, bøkene er vanskelig å legge fra seg, så for mange er det ikke vanskelig å lese ferdig bøkene på en dag.

 

Bøkene er ikke tynne, men er på omtrent 500 sider.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil