Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Plante- og dyreplankton

Plante- og dyreplankton

Naturfagsrapport fra VG1.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.02.2009

Hensikt:
Se på forskjellige plante- og dyreplankton.

 

Utstyr:
Mikroskop
Objektglass
Dekkglass
Dråpeteller
Vannprøver fra skapetjern.

 

Sikkerhet:
Det var ikke noe spesielt vi måtte ta hensyn til under denne øvelsen. Det eneste var å unngå og sprute med dråpetelleren, for det kan ligge syre i den fra tidligere forsøk og du kan da være så uheldig å få dette i øyet.

 

Figur:

<bilde>

 

Fremgangsmåte:
Vi brukte en dråpeteller til å ta opp vann med dyre- og planteplankton i, la det på objektglasset og puttet dekkglasset forsiktig oppå så det ikke skulle bli noen luftbobler. Deretter så vi på dette i mikroskopet med størst forstørrelse, og prøvde å finne ut av hva det var vi så.

 

Observasjon og figur:
Først hadde vi litt problemer med å se noe, for det var så lite plankton i vannet vårt. Derfor gikk vi å hentet noen nye dråper med mer plankton. Da så vi dette:

<bilde>

Rester av en larve. 

 

<bilde>

Linsekreps.

 

<bilde>

Larve og noen alger ved siden av.

 

Konklusjon:
Vi skiller mellom planteplankton (phytoplankton) og dyreplankton (zooplankton). Planteplankton er små mikroskopiske alger som ikke kan ses med det blotte øye, så derfor bruker vi mikroskop for å studere disse. Planteplankton er produsenter. Dyreplankton er forbrukere. De lever hovedsaklig i de store vannmasser og spiser planteplanktonet eller frittsvevende bakterier og humuspartikler. Eksempler på dyreplankton er vannlopper, hoppekreps og hjuldyr. Ved å dra en planktonhov gjennom vannet kan vi samle inn plante- og dyreplankton.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil