Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Arbeidsoppgaver til Lars Saabye Christensens

Arbeidsoppgaver til Lars Saabye Christensens

Arbeidsoppgaver til boken 'Beatles'.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Tema
Beatles

Oppgave 1.

 

I begynnelsen av boka møter vi guttene i full gang med å rappe bilmerker fra forskjellige biler rundt omkring i Oslo’s gater. Når man har lest boka og leser de første sidene på nytt, får man en følelse av at guttene er barnslige og driver med rampestreker som gutter flest gjør når de går på barneskolen. Men på den andre siden ligger nysgjerrigheten og lurer. Det blir stor ståhei når John (Gunnar) forteller at broren hans, Stig, hadde med et pornoblad fra København. Respekten ovenfor foreldrene ser ut til å avta. En måte guttene viser dette på er at de etter anmodninger fra foreldrene har avstått fra å klippe seg. Når Kim kommer hjem denne første kvelden finner han en pakke kondomer i postkassa, som han har bestillt i Nordahl Rolfsen’s navn, til seg selv. Allikevell blir Kim flau og forbanna på mora når hun spør om han hadde vært sammen med ei jente den kvelden. Denne tiden som det er fortalt om først i boken, ser ut til å være en epoke i livene deres hvor ting begynner å forandre seg. Kim, Gunnar, Sebastian (Seb) og Ola begynner å bli voksne. Man aner snart at det er The Beatles som er deres store idoler. De bruker de samme navnene på hverandre som The Beatles gjør; Paul (Kim), Ringo (Ola), John (Gunnar) og George (Seb). De fire guttene spiller fotball for Frigg. Noe de ikke ser ut til å ta altfor seriøst. 17. mail ble overstått med kinaputter, softis og Craven i Urraparken. Uten andre tegn til granatmannen enn at Dragen sprengte av seg brødboksen med en knallert. Denne våren bestemte guttene seg for å danne band; The Snaufs, som betydde ”Situation Normal All Fouled Up.” - ”Vi tok framtida på forskudd, og den så sabla bra ut” Nåja ...

 

Oppgave 2.

 

Kim møter vi høsten 65 som en litt forvirra gutt som verken er barn, ungdom eller voksen. Han hadde da såvidt begynt kappløpet mot det å bli voksen. Et viktig element i Kims liv er jentene. I den første konfrontasjonen med det andre kjønn, som vi leser om, virker Kim som om at han ikke bryr seg, men det er bare utad. Innad er han usikker og egentlig så liker han jentene. Det boka egentlig handler om er disse guttenes oppvekst, om det å bli voksen. Kim gjennomgår alle stadiene fra rampestreker og nysgjerrighet til fyll og utprøving. Håret vokser og Stig, Gunnars boror, er Kim’s politiske forbilde. Sammen kaster de seg ut i 60 tallets politiske begivenheter, med rødt arbind og Mao og Stalin på hjernen. Men det som ser ut til å virke inn på livet hans mest er altså jentene. Gjennom hele boka er han enten sammen med ei jente eller så er han uvenner med ei. De sistnevnte periodene er aller tyngst. Han gjør nesten alt for å få oppmerksomhet. Etter konfirmasjonen blir Kim for aller første gang kalt ”voksen”. Et stort øyeblikk i Kim Karlsens liv. Han er ikke helt enig men fortsetter i den vanlige tralten i Realskolen. Gymnasiet er neste steg i utviklingen til Kim. Her begynner livet hans virkelig å gå på skeise. Kim’s store forbruk av alkohol og andre rusmidler fører til at han kommer delvis på kjøret. Mot slutten på boka ser det imidlertid ut som om Kim klarer seg bra. Han henger godt med i studiene og ser ut til å trives. Det gode liv ender med at han glemmer til slutt å melde seg opp til eksamen. Deretter bestemmer Kim seg for å dra til Trondheim for å besøke Cecilie. Når Kim kommer tilbake fra Trondheim sammen med Sebastian, raser verden sammen for han. Han får et mentalt sammenbrudd i Oslos gater den kvelden. Neste dag våkner han på Gaustad. Kim har utviklet seg normalt fra barneskolen og fram til den dagen boka slutter. Bortsett fra en ting; Alkoholen og andre rusmidler har ført til at han ikke har fått orden på livet sitt igjenn etter de krumspring han har gjort, og som delvis er normalt for en ungdom i den alderen. Han brøyt delvis forholdet til foreldrene og flyttet på hybel sammen med Seb mot slutten av boka.

 

Seb blir vi egentlig ikke så godt kjent med som vi blir med Kim. Dette kommer vel av at Kim har synsvinkelen i boka, og hans eksakte tanker komer frem. Også Sebastian utvikler seg fra å være et barn i begynnelsen av boka til å bli noenlunde voksen i slutten. Sebs lodd gjennom boka er hans evne til å finne på krumspring. Det første sådan er når han unnlater å konfirmere seg. Han hadde da tatt et oppgjør med seg selv om det var rett av han å konfirmere seg uten å være kristen. Seb ser ut til å ligge et steg foran de andre når det gjelder slike ting. Han ser også ut til å klare seg bra helt til Realskolen nermer seg slutten. Skilsmissen mellom foreldrene er et faktum. Nå rakner livet til Seb for alvor. Han flytter på hybel idet moras kjæreste flytter inn. Urolighetene i Seb’s liv sammenbundet med overforbruk av alkohol og rusmidler er grunnen til at han ikke klarer å holde styr på livet sitt mer. Utviklinga liksom stopper opp for Seb, og han havner på kjøret. Seb kommer så i kontakt med faren og avtaler at de skal møtes i Paris. Under reisen nedover kommer han på kjøret sammen med ei jente i København. En morgen vokner han og merker at hun er borte. Han drar så videre til Paris. Men båten er gått og han får ikke møte faren sin. Igjen havner Seb på kjøret, denne gangen på sprøyta. Omsider kommer Seb hjem til Oslo igjen. Han har faktisk lært av denne bomturen til København og Paris. Seb er blitt delvis relegiøs og leter etter en mening og et mål med livet. Religiøsiteten varer helt til den dagen Gåsen mener er dommedag. Da dommedag uteble, sluttet Seb å tro på de høyere makter.

 

Oppgave 3.

 

Gjengen vi møter i boka er fra middelklasse-strøkene i Olso, eller Arbeidermiljøene som de også kalles. Alle guttene kommer fra nokså liberale hjem. Vi får allikevell et innblikk i overklassens familie – og boforhold gjennom Kims kjæreste, Cecilie. Foreldrene hennes bor i en stor villa på Bygdøy, og hun har en fryktet far som Kim kaller Aleksander den Store.

 

Oppgave 4.

 

Vi får høre om en rekke politiske begivenheter som virker inn på gjengens liv. Den mest fremtredende er Vietnam-Krigen. Ungdomsopprøret eller Hippie-bevegelsen ute i Europa satt også sine spor i Norge på denne tiden. EEC-avstemningen (EF/EU) og innvandrer-diskusjonen er også nevnt. Dessuten diskuterer guttene politiske ”synspunkter” som anarkisme, kapitalisme og kommunisme.

 

Oppgave 5.

 

Store deler av boka handler om hovedpersonen Kim sitt kjærlighetsliv. Det er altså en viktig del av det å bli voksen. Kim’s første (og største) kjærlighet heter Nina. Helt først i boka synes Kim at jenter er noe herk. Men det varer ikek lenge før jenter er det store taleemnet. Kim ble forelska i Nina under en utflukt i forbindelse med skolen. Men gleden er kortvarig, for plutselig en dag flytter Nina til København, og det sterkeste minnet Kim har igjenn etter Nina er eplesmaken i munnen etter det kysset ved fontenen. Under en fotballturnering i Danmark besøker Kim Nina, men han kommer uanmeldt og finner Nina på rommet sitt sammen med en som heter Jesper. Kim blir lei seg og svarer ikke lengre på brevene fra Nina. Kim kan ikke få Nina ut av hodet, men begynner allikevell sammen med Cecilie. Ei rikmannsdatter av Aleksander den Store som bor på Bygdøy. Forholdet mellom Kim og Cecilie kan beskrives som turbulent, med hyppige pauser hver gang Kim dummer seg ut. Etterhvert oppdager Kim at han er underlagt Cecilie, han klarer ikke si imot henne i frykt for at hun skal gjøre det slutt igjenn. Hun tror at hun kan får han til å gjøre hva som helst. Iallefall opfatter Kim det slik og raser opp i et vanvidd etter et besøk i en mørk kjeller med grevlinger i. Han klarer ikke å la være å tenke på Nina. En dag han og Cecilie kommer ut av porten fra huset til Kim, står plutselig Nina der. Cecilie tror Kim er sammen med Nina ennå og begge jentene forlater han. Man kan mildt sagt si at kjærlighetslivet til Kim er turbulent. En annen kvinne i Kim’s liv er Henny. Han har ikke et kjærlighetsforhold til henne. Men hun er en god venn som Kim får god kontakt med.

 

En annen i Beatles-gjengen som har et turbulent kjærlighetsliv er Ola. Hans første kjærlighet var Klara. Ei jente som framtilles som stor og mektig og som legger myke Ola under sin kommando. De andre guttene ser ikke så mye til Ola den perioden. Ola og Klara traver opp og ned gatelangs som to spøkelser. Den dagen det blir slutt mellom Klara og Ola, er Ola knekt og lei seg.

 

Det blir en lang pause i kjærlighetslivet til Ola etter bruddet med Klara. Olas neste erobring er Kirsten fra Trondheim. Han møter henne under en sommerferie i Trondheim. Ola s luttet å stamme da han var i Trondheim den sommeren. Han våkna ved siden av Kirsten og var helt frisk. Så kom sjokkmeldingen; Kirsten er gravid. Ola så seg nødt til å flytte til Trondheim og bli familiefar. Atter en gang ble guttene spredt for alle vinder, og ungkarslivet til Ola så meget dystert ut.

 

Oppgave 6.

 

Hubert er onkelen til Kim, og en merkelig skikkelse som faren til Kim tydeligvis er flau over å være i slekt med. Kim synes Hubert er en snill Onkel og har ingenting i mot han, og synet på faren blir ikke bedre når han ikke kan holde av broren sin. Det som allikevell betyr mest for Kim og hans familie angående Hubert. Er at Hubert en dag raner banken til fattern til Kim. Dette satte livet til foreldrene til Kim på hodet. Faren til Kim (som man irriterende nok ikke får vite navnet på) vet altså at Hubert rana banken. Men på grunn av familiære forhold vil han ikke ”tyste” på broren sin. Under dette ”dilemmaet” lever faren til Kim et innesluttet og merkelig liv. Når mormora til Kim dør etterlater hun seg en undulat. Denne får faren til Kim etterhvert et nært og kjært forhold til. Det virker som om undulaten. Pym, er det eneste som faren til Kim har å leve for, og tiden går med til å lære Pym forskjellige triks/kunster.

 

Oppgave 7.

 

Vil helst ikke peke på noen i gjengen som en utpreget lederskikkelse. Men hvis man nå en gang skulle bestemme seg for en, måtte det bli Kim. Det at jeg opfatter Kim som en slags leder er at hans ideér og meninger får mye å si for gjengen. Det er jo egentlig ikke noen som bestemmer innad i gjengen, men altså en som opfattes som den som holder sammen guttene.

 

Oppgave 8.

 

The Snaufs har gjennom hele grunnskolen kjent Gåsen. Gåsen møter vi i 7. klasse som en forsiktig og snill gutt. Han skriver i stilen til lærer Lue at han vil bli prest. Plutselig etter barneskolen ber Gåsen gjengen om å kaller han for Christian, som er hans egentlige navn, og ikke gåsen. Han er blitt lei av at jentene mobber han. Her ser vi et slags vendepunkt i Christians liv. Like etter sommerferien møter gjengen Christian sent en kveld etter konfirmasjonsundervisninga. Han ser helt forandra ut og er ikke seg selv. Han kommer helt uventet med en ide om å stjele et blad.

 

Men akkurat idet Christian stapper bladet i lomma kommer butikkeieren forbi vinduet. Han flipper ut og truer Christian med å ringe skolen og foreldrene. Christian går i mange måneder nervøs og med dårlig samvittighet. Han er livredd for at butikkeieren skal ringe å sette livet han spå hodet. Kim ser seg lei på at Christian skal være nervevrak og gir seg ut for å være butikkeieren og ringte til foreldrene. Etter denne telfonen er Christian helt normal igjen. Bare enda mere kristen og enda mere andektig. Det siste vi hører om Christian er at han venter på dommedag. Teller ned datoene. Endelig er dagen kommet og Christian kikke over vinduskarmen, livredd, selvfølgelig var alt helt normal og han fyrte seg opp i et venvidd, pakket kofferten og dro. Siden har ingen sett han.

 

Oppgave 9.

 

Stig har et spesielt forhold til guttene på den måten at han prøver å utnytte dem til å fremme sin sak. Beatles-gjengen er lett påvirkelig på den måten at de ”trenger” er forbile. Kim opptrer som et og er snill med guttene, samtidig som han påvirker dem til å foreksempel å være mot USA’s opptreden i Vietnam. Det eneste politiske ståsynet guttene får innsyn i kommer gjennom Stig. Karnskje ikke så vanskelig at de henger seg på de samme meningene da. Stig avslører på en måte sin hensikt når han tvinger Gunnar til å dele ut flygeblader med kommunistiske slagord på. Stig inntar plutselig en dag en helt annen politisk holdning. Noe som guttene ikke følger etter på. Man kan vel karnskje si at de er blitt moden nok til å bestemme selv. Seb er ikke spesielt aktiv i det politiske liv, noe Kim egentlig heller ikke er. Han føler et slags press fra Gunnar, som er meget ivrig, og blir med på diverse opptog mot slutten av boka. Noe han imidlertid ikke rekker da klokka stopper.

 

Oppgave 10.

 

Bakgrunnen til turen til Paris var at Seb var blitt borte da han skulle dra til Paris for å treffe faren sin. Ingen hadde hørt fra han siden han dro. Ola, Gunnar og Kim ble urolige og arbeidet nesten en hel sommer fo å dra å leite etter Seb. Etter å ha trålt hele paris opp og ned fant de han ikke. Men akkurat idet de var ved å gi opp, kom de tilfeldigvis over Seb som stod å spillte munnspill for å tjene penger til livets opphvold. Etter et rømningsforsøk fikk de den skakkjørte Sebastian med seg hjem. Han hadde noe som lignet en tatovering av sprøytestikk oppetter armen.

 

Oppgave 11.

 

Gjengens politiske ståsted er mye påvirket av Stig’s politiske holdinger til en hver tid. De praktiserer alle en slags ”mote-politikk,” som er sterkt påvirket av kommunismen. Spesielt Gunnar, som forsøker å leve etter Mao, Stalin og Marx’s sine regler. De er nok også typisk norsk på mange områder; Redd for det nye. 5-dagersuken er foreksempel en skummel ide. Oppgave 12. Gaustad er en psykiatrisk instutisjon, som vi møter tidlig i boka. Gaustad var deres største skrekk som grunnskoleelver. Kim havnet på Gaustad etter at han hadde et sammenbrudd i Oslo’s gater. Han klarte ikke lenger å passe på seg selv, verden datt sammen foran øynene hans. Jeg synes hele moralen i boka kommer godt frem her. Det viser hvor lett det er at hele livet går i dass og ikke slik man hadde planlagt.

 

Oppgave 13.

 

Beatles er en meget lettlest og morsom bok. Det var aldri vanskelig å lese videre, og sidene bare forsvant bakover. Det skjedde noe hele tiden som man måtte få svar på før man la fra seg boka. Jeg synes Christensens sammenligninger, metaforer og sarkastiske syn på verden gjør boka meget bra. Handlingen og moralen i boka sitter i en lenge etter man er ferdig med boka. Den gjør virkelig inntrykk. På den andre siden er handlingen noen ganger så tilslørt av hovedpersonens rotete tankegang at man rett og slett ikke henger helt med. Det fører til at boka er litt vanskelig å forstå noen ganger, men gudbedre meg det var morsomt og inntrykksfull lesning allikevell. Moralen i boka er tydelig. Livet har en merkelig tendens til ikke å gå som man hadde planlagt. Alkohol og narkotika fører aldri til noe godt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil