- sukker, stivelse og cellulose
- 50 % energi – karbohydrat
- Kroppen bryter ned til druesukker -> kroppen forbrenner -> energi til bevegelse, arbeid, vokse, beholde kroppstemepraturen konstant…
- Energikilde og kostkilde
- Bygd opp av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O)
Druesukker og Fruktsukker
- druesukker(glukose) lages i fotosyntesen
- druesukker, fruktsukker -> samme molekylformel => C6H12O6
- ulik oppbygning av molekyl:
- druesukker: sekskant
- fruktsukker: femkant
- Blir oransje i blanding med Fehlings løsning
Sukkerrør/sukkerroe/vanlig sukker
- vanlig sukker -> sukkerrør/sukkerroe
- dannet i 3 trinn:
1) druesukker i fotosyntesen
2) noe omdannes til fruktsukker
3) molekyl druesukker + molekyl fruktsukker = vanlig sukker
- molekylformel: dobbelte av druesukker minus én H2O: C12H22O11
Stivelse
- mange planter -> stivelse = energilager
- stivelse: lange kjeder av druesukker koplet sammen (spiralform)
- tar mindre plass enn sukker -> lettere å lagre
- potetplante: ”bankkonto” brukes for å sende en groe over jorda. Når den nye potetplanten starter fotosyntesen er ”bankkontoen” tom for energi og klar til å fylles opp.
- Ca. 50 % daglig energi inntak fra stivelse
- Forandrer farge med jodløsning
Cellulose
- stive cellevegger -> cellulose
- stengel, blad -> rike cellulose kilder
- bygd opp av lange kjeder av druesukker, men er bundet med hverandre på en annen måte enn stivelse.
- Mennesket -> ikke energi fra cellulose, ikke enzymer til å forbrenne
- Cellulose = kostfiber
- Hjelper til med fordøyelsen, hindrer forstoppelse
- Anbefalt dose pr. dag: 25-35 g
- Grovt brød + grønnsaker = rike cellulosekilder
Klassifisering
- karbohydrater kan klassifiseres ut i fra antallet ”byggesteiner”
- druesukker, fruktsukker -> monosakkarider
- mono = én og sakkarider en betegnelse for sukkerstoff
- vanlig sukker/sukkerroe -> disakkarider
- di = to (bygd opp av druesukker + fruktsukker)
- stivelse, cellulose -> polysakkarider
- poly = mange/flere (bygd opp av lange kjeder meg druesukker)
- ikke løselig i vann
- smaker ikke søtt
Energi
- rask energi -> spis druesukker
- rent druesukker går rett fra tynntarmen til blodet
- andre karbohydrater mp omdannes til druesukker før forbrenning
- vanlig sukker omdannes raskere enn stivelse
- hjelpestoffer – enzymer – omdanner sakkarider til druesukker
- raske karbohydrater går raskt til blodet og brukes opp raskt -> man blir raskt sulten
- langsomme karbohydrater bruker lenger tid på prosessen
- raske karbohydrater: kjeks, cornflakes, rosiner…
- langsomme karbohydrater: grovt brød, salat, bønner…
Blodsukkeret
- kroppen ”kontrollerer” blodsukkeret
- blodsukkeret synker -> sulten, sliten, trøtt, ukonsentrert
- blodsukkeret lavt -> besvimer
- blodsukkeret høyt -> masse insulinutslipp i kroppen
- høyt blodsukker over lenger tid -> skader kroppen
- sunt kosthold -> ½ karbohydrat, resten fett og proteiner
Glykogen
- mer energi i mat enn brukes -> energilager i lever og muskler
- glykogen = menneskets energilager
- glykogen til ca. 90 minutters hardt fysisk arbeide
- større energilager -> lenger fysisk hardt arbeid
- lageret kan økes ved spise karbohydratrik mat etter trening
- masse mat, lite aktivitet -> lagring av fettvev -> for mye fettvev -> helseproblem
Verdt å vite om karbohydrater
- godteri/brus + tom mage = jojo-effekt i blodsukkeret
- blodsukkeret stiger raskt og når høyt, kroppen skiller ut mye insulin og blodsukkeret går raskt ned igjen
- slik diett over lenger tid = jojo-effekt = skadelig