Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kautokeino-opprøret

Kautokeino-opprøret

Anmeldelse av den norske filmen "Kautokeino-opprøret".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.01.2009
Tema
Filmer

Originaltittel: Kautokeino-opprøret
Nasjonalitet: Norsk
Sjanger: Drama
Sensur: 11 år. Ungdom/voksen
Produksjonsår: 2007
Spilletid: 1 time 40 minutter
Premiere: 18. januar 2008
Regi: Nils Gaup
Med: Mikkel Gaup, Mikael Persbrandt, Sverre Porsanger, Anni-Kristiina Juuso

 

Følelsesfull, utrolig sterk, klok og handler om noe som har virkelig skjedd i virkeligheten. Jeg er imponert!

 

Handler om:

Det hele tar sted i den lille bygda Kautokeino, i Finmark. Handelsmannen der selger brennevin til mennene i og rundt Kautokeino. Dette fører til mye elendighet, hvor mennene ofte er fulle og bygger opp en stor gjeld, en gjeld som måtte betales i rein. Folk ble fattige og hadde så vidt råd til mat.

 

Til tross alt dette fantes det også motkrefter. På den svenske siden av Lappland prediket presten Lars Levi Lestadius et knallhardt og krystallklart budskap om sjelenes frelse - og nødvendigheten av et rent liv, altså: totalt avholdenhet.

 

<bilde>

Bildet fra filmen Kautokeino-opprøret.

 

Budskapet spredes og samene får bedre selvtillitt og styrke. Samene begynner å holde møter og forteller hva Lars Levi Lestadius sa. Dette fører til at de slutter å drikke. Dette liker handelsmannen lite og han tjener så å si ikke et rødt øre. Presten mister sin menighet, og det øverste maktapparatet forstår ikke hva som foregår. Samene blir tvunget opp i et hjørne og bestemmer seg for å gå til angrep på handelsmannen og lensmannen. Begge blir slått i hjel, og de to samene Hætta og Mons Aslaksen Somby blir dømt til halshogging.

 

Konklusjon:

Kautokeino-opprøret er en av de største norske storfilmene, og etter min mening den beste norske filmen som jeg har sett. Måten filmen er satt sammen er utrolig bra. Filmen begynner med slutten, og går tilbake i fortiden og derpå kommer tilbake til slutten hvor Hætta og Aslak blir halshogd. Kort sagt har Nils Gaup brukt (in medias res).

 

Selv om dette er en utrolig bra film er den ikke helt feilfri. Filmen har to feil, den ene feilen i filmen var et synlig snøscooterspor i en scene. Og den andre var at ikke presten ble pisket av opprørerne, noe som han ble ifølge historien. På disse punktene svikter Kautokeino-opprøret litt. Til tross av disse to småfeilene gir jeg Kautokeino-opprøret en saftig femer.

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil