Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvordan kan vi påvise ulike typer sukker?

Hvordan kan vi påvise ulike typer sukker?

Rapport fra forsøk hvor vi påviste ulike typer sukker.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.01.2009

Hensikt:

Klare å påvise og skille forskjellige typer sukker ved hjelp av Fehlings væske.

 

Utstyrsliste:

- Druesukker (glukose)

- Fruktsukker (fruktose)

- Rørsukker (sukrose)

- Sprit (brus)

- Fehlings væske

- Vernebriller

- Begerglass 500 cm3

- Gassbrenner

- Reagensglass

- Trefot/stativ med trådnett

 

Teori:

Vi trodde at spriten og fruktsukkeret kom til å forandre farge. At det kom til å bli rød eller noe i den dur, kanskje lilla, pga. blåfargen til Fehlings væske.

 

Tegning:

(Mangler)

 

Framgangsmåte:

Først måtte vi merke av reagensglassene så vi ikke blandet dem. Så vi satte forbokstavene på glassene og plasserte dem i et stativ. Deretter tok vi en spiseskje med hver av de; druesukker, fruktsukker og rørsukker. Så tok vi vann i glassene, ca. halv fult glass og ristet dem slik at stoffene løste seg opp. Vi helte også et glass halv fult med sprit. Deretter helte vi Fehlings væske i alle glassene. For at de skulle reagere måtte det bli varmet opp så vi fylte begerglasset med vann og puttet reagensglassene nedi når temperaturen var blitt 90 oC. Der lot vi det stå i 5 min, men i mellomtiden begynte enkelte å reagere. Fruktosen og glukosen fikk en sterk oransje farge. Etter å stått i vannbadet for lenge ble de brune og grønne.

 

Resultat:

Monosakkarid var det stoffet som reagerte. Siden fruktsukker og druesukker er monosakkarid reagerte de med Fehlings væske og ble oransje. Det er fordi i reaksjonen farges Fehlings væske oransje. Den får en reaksjonsligning som er slik:

 

Cu2+ -> Cu+ + e-

Blå           Oransje

 

Fehlings væske inneholder Cu2+ - ioner og det er derfor den er blå. Så Cu2+  er blå farge og så blir løsningen oransje.

 

Konklusjon:

Dette viser at monosakkarid reagerer med Fehlings væske og at Fehlings væske kan brukes til å skille monosakkarid (fruktose og glukose) fra de andre sukkertypene.

 

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil