Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Språklig rasisme

Språklig rasisme

Kåseri om Henning Rivedals innlegg ”Språklig rasisme i Noreg”.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.12.2008


Akkurat nå sitter jeg og skal skrive et kåseri om språklig rasisme… hva nå det er. Striden er mellom vårt kjære skriftspråk bokmål versus det gamle språket til Ivar Aasen, nynorsk… Jeg har fått utdelt et innlegg av en nynorsk journalist med navn Henning Rivedal, som mener at vi driver med rasisme mot det nynorske skriftspråket.

 

Han sier at folk som mener at ”hundre år med nynorsk er nok” kan sammenlignes med Ku Klux Klan bare på et språklig nivå. Men hva var det Ku Klux Klan gjorde igjen?! Jo, de brant og drepte negre fordi de har en annen hudfarge enn oss. Hadde det vært språklig rasisme i dette landet hadde nok vi tatt på oss de hvite kappene, dannet et massivt tog og hatt verdens største bokbål mens vi danset rundt og sang ”ja vi elsker”. Og ja, Rivedal vi kunne gjort det i åpent dagslys. Nei, det er bra det ikke er så ille som jeg nå skrev, men man kan ikke rope ut rasisme i en hver sammenheng. Tenk om alle som skulle ha nynorsk tentamen skulle begynt å rope ut ”rasisme, rasisme” bare fordi de ikke får skrive på bokmål. Jeg hadde likt å se ansiktet på den læreren som fikk denne opplevelsen. Min mening er at det er ca 70 % av befolkningen som skriver bokmål til vanlig, kanskje mer. Så hvorfor ”tvinge” oss til noe vi ikke liker? Det var en kveld jeg satt med mange kompiser og skulle se James Bond film på NRK. Vi gledet oss for det var en av de beste med selveste Sean Connery. Da filmen begynte var alt som de skulle være. Lyden på full guffe og det samme gjaldt bassen, ny poppet poppcorn på fanget og en kald øl i hånden. Men så skjedde det noe… det var som et slag i hjerte. Da de snakket var det nynorsk tekst som var på skjermen, noe vi ikke var forberedt på og det resulterte i at vi ikke så filmen…


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil