Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Cuba-krisen

Cuba-krisen

En temaoppgave om Cuba-krisen på 1960-tallet.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.12.2008


Menneskeheten har aldri vært så nær en atomkrise som i oktober 1962.Grunnen var at Sovjet var i full gang med å sette opp rakettbaser på Cuba. Hvis rakettene ble klare til bruk, kunne de treffe nesten hele Amerika, og Sovjet ville få større kontroll over USA. De to nervepirrende ukene var en del av den kalde krigen, og er blitt kalt Cuba-krisen.

 

I januar 1959 slo styret i Cuba sammen, og Fidel Castro kom til makten. I begynnelsen var USA positive til maktendringen, men da Castro styret innførte nye reformer som påvirket USA, ble innstillingen en annen. Cubas økonomi var avhengig av sukkereksport, og det største sukker markede var i USA. Men på grunn av reformene som Fidel Castro innførte ble handelsforbindelsene mellom USA og Cuba Stoppet. På grunn av dette ble Cuba nødt til å se etter en ny alliansepartner. Sovjet som aldri hadde hatt en alliansepartner i den vestlige delen av verden, var kjappe å melde seg. Egentlig hadde ikke Fidel Castro vært kommunist, men på grunn av omstendighetene ble han tunget til å være ''på lag'' med Sovjet. I februar 1960 inngikk Cuba og Sovjet en omfattende handels-avtale. Forholdet mellom Cuba og Sovjet skapte stor oppmerksomhet i USA, nå hadde kommunismen fått ”fotfeste” i deres egen bakgård.


 

Samtidig som Cuba og Sovjet samarbeidet hadde eksilcubanere, som hadde flyktet til USA, i gang med å planlegge et angrep på Cuba. De fikk støtte fra USA gjennom militære treningsprogram. Den 17. april 1961 fraktet amerikanske skip 1500 eksilcubanere tilbake til sitt gamle land,Cuba. Der gikk de i land på Cubas sør-side. De hadde forventet at angrepet ville gjøre at cubanerne vill gjøre opprør mot Castro-styret. Men det skjedde ikke, Cubas forsvar nedkjempet inntrengerne i løpet av tre dager. Angrepet var en bortkastet for USA, de hadde dummet seg ut for hele verden, og forholdet mellom Sovjet og Cuba ble bare enda bedre.

 

14. oktober 1962 fant et amerikansk spionfly at det ble bygd rakett-baser på Cuba. Dette var en stor trussel for Amerikansk sikkerhet. Hvis rakettene ble klare, var det bare snakk om noen minutter før hvilken som helst by i USA kunne bli et offer.

 

To dager senere, den 16. oktober 1962, ble presidenten i USA, John F. Kennedy informert om rekett-basene på Cuba. Presidenten og rådgiverne hans så flere muligheter for å få kontroll på situasjonen. En av mulighetene som ble vurdert var en stor aksjon mot Cuba.

 

Resultatet ble at USA laget en ”mur” av skip rundt Cuba. I en TV-tale 22. oktober sa Kennedy at hvis rakettene ikke ble fjernet ville USA trappe opp styrkene og hvis en eneste rakett ble avfyrt mot USA ville angrepet mot Sovjet bli enormt.

 

Det var store uenigheter i det sovjetiske styret om hvordan man skulle reagere. De sovjetiske skipene som var på vei til Cuba snudde, og byggingen på rakettbasene på Cuba fortsatte.

 

Når det gikk mot slutten av Cuba-krisen

26. oktober fikk Kennedy et telegram fra den sovjetiske lederen Khrusjtjov. Der sto det,hvis USA garanterte at landet aldri ville angripe Cuba ville rakett-basene bli jevnet med jorda. Kennedy fikk også et nytt telegram der det sto at rakettene ville bli demontert hvis USA fikk bort sine raketter i Tyrkia. Kennedy tenkte, og svarte bare på det første telegrammet. Han latet som at han ikke hade mottatt det andre, og svarte på det første.

 

Den 28. oktober 1962 aksepterte Khrusjtjov svaret fra Kennedy og en mulig katastrofe var ute av verden. I den nærmeste tiden ble rakettene demontert og fraktet tilbake til Sovjet. Derfor skal ikke USA angripe Cuba.

 

Heldigvis fikk Cuba-krisen konsekvenser som skulle hindre nye kriser mellom USA og sovjet. De to landene fikk ordnet en direkte telefon-linje mellom Washington og Moskva sånn at de to statslederne kunne rydde opp i misforståelser og ikke skape farlige situasjoner.

 

Tre måneder etter fjernet USA rakettene sine fra Tyrkia og Italia. En avtale mellom de to landene sa at testing av atombomber i lufta ikke var i strid med avtalen. Sovjet bestemte seg for å få den samme atomvåpen-stabe som USA. Det skjedde i 1972. Det oppstår en splittelse mellom Sovjet og Kina.

 

 

Kilder:

Wikipedia.no/Cuba-krisen

Heftet om Cuba-krisen Av Gunnar Horverak

Skoleforum.no

Bildet hentet jeg på Adressa.no

Har også lest en del om Cuba krisen rundt på nettet.

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil