Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Intervju med Knut Hamsun

Intervju med Knut Hamsun

Kort liksom-intervju med forfatteren.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.11.2000

"Ja, jeg sitter nå her med Knut Hamsun, og først og fremst vil jeg spørre Dem om etternavnet Deres; har det noen sammenheng med navnet på hjemstedet Deres, eller er det rett og slett bare en litt skremmende tilfeldighet?"
Han satte fra seg kaffekoppen. "- Jeg het jo i grunn ikke Knut Hamsun til å begynne med, altså er ikke det mitt døpenavn."
Han tok en kort pause i snakkingen. Jeg kunne se at han var sliten.

 

"- Jeg ble døpt Knud Pedersen, men jeg begynte tidlig å eksperimentere med navnet mitt. Det første jeg gjorde var å forandre Knud til Knut. Senere gjorde jeg om Pedersen til Pederson, men da min første utgivelse kom, "Den Gaadefulde", gikk jeg under navnet Kn. Pedersen. Det var først da jeg forfattet "Et gjensyn" i 1879 at jeg hadde lagt til etternavnet Hamsund, som da var etter hjemstedet mitt. Dette er jo ganske vanlig hvis man er mye ute og reiser. Det var først 11 år etter at jeg ga ut "Et Gjensyn", da boken Sult kom ut, at jeg kun het Knut Hamsun."
Jeg tenkte meg om en liten stund , og skulle akkurat skulle til å si noe om bokstaven d i slutten av etternavnet da han la til at "- Den bokstaven som skulle ha vært i Hamsund forsvant i en trykkfeil en gang for noen år tilbake, og jeg bestemte meg da for bare å hete Knut Hamsun." Der var det mysteriet oppklart tenkte jeg, og han sa at dette var det mange som hadde lurt på, og spurt om.

 

"- Jeg har hørt rykter om at De en gang har hugget Dem selv i benet, stemmer dette?", spurte jeg etter et lite øyeblikk med stillhet da det eneste som lagde lyd var fuglene som sang. "- Å ja, det stemmer nok det. Se her, her er arret etter såret jeg fikk!", sa han og brettet opp buksebeinet.
"- Fortell om hendelsen", spurte jeg ivrig.
"- Det var da jeg bodde hos min onkel Hans Olsen, da min mor og far bodde på Hamarøy i Nordland. Han var slik en fæl tyrann av seg, og drev meg så langt at jeg hugget meg selv i benet i desperasjon for å komme tilbake til mine foreldre. Det var grusomt."
Jeg prøvde å forestille meg hvor ille dette måtte ha vært og spurte ham: "- Var det bare elendighet hos denne onkel Olsen?"
"- Nei da, oppholdet hadde jo sine lyspunkter også, blant annet det flotte biblioteket som han hadde. Der leste jeg verker av Bjørnson, brødrene Grimm og jeg fant også populære skrifter om geografi og historie."
Nå tok han en god slurk av kaffekoppen igjen.
"- De ga ut en ny bok for to år siden, Markens Grøde, hva handler den om?"
"- Ja, det skal jeg fortelle Dem: i Markens Grøde setter jeg Isak Sellanraa opp mot forfallet av det moderne bysamfunn, og Isak, som slår seg ned i Nord-Norge et sted, tar fatt fra begynnelsen, han rydder seg en gård og dyrker jord, stifter familie og lever med kone og barn av det han avler selv." Jeg kunne se at han var veldig ivrig da han fortalte om denne kritikerroste boken. "- Det er mange som synes denne boken er et flott verk, og noen kritikere tror faktisk at De kommer til å få nobelprisen i litteratur for denne, hva tror De om dette?" Jeg så at han så svært smigret ut. "- Jeg kan jo absolutt ikke forvente noe slikt, det er jo nesten usannsynlig, men skulle dette skje, ville det være storslagent for min karriere og det ville selvfølgelig være en stor ære."
Han begynte å bli utålmodig, det kunne jeg se, så jeg prøvde å avslutte intervjuet med et siste spørsmål.
"- Hvordan liker De, Deres kone og Deres fire barn dere her på "Nørholm"?
"- Etter at vi flyttet inn i fjor har vi jo fått det riktig fint her! Jeg må si, jeg liker meg meget godt, og kommer antakelig vis ikke til å flytte mer."

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil