Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Et dukkehjem

Et dukkehjem

Om "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.11.2000


Et dukkehjem, fra Ibsens samlede verker1877-99.
Utgitt av Gyldendal, Norsk Forlag, i Oslo.
Første gang utgitt som Fakkel-serie i 1962.

 

Temaet i Et dukkehjem er, slik jeg tolket det, hvor dårlig kvinnenes stilling i samfunnet er. Kvinneidealet fremstilles som ikke tenkende individer som kun er til for å glede mannen og å ta vare på barna. særlig i borgerskapet. I borgerskapet var kvinnene tilsidesatt, umyndiggjort og hemmet av vaner og vedtekter. I Ibsens stykke kommer det til en konflikt mellom kvinnen og det bestående mannssamfunn.

 

Hovedpersonen i Et dukkehjem er Nora, som er gift med Advokat Helmer. Sammen har Advokat Helmer og Nora tre små barn. Til å passe på disse barna har Nora og Helmer en barnepike som heter Anne Marie. Advokat Helmers gode venn er Doktor Rank, som forøvrig også er god bekjent av Nora. En annen god bekjent av Nora er Fru Linde, som hun ikke har møtt på flere år og som nylig har blitt enke. Fru Linde har i fortiden hatt en beundrer ved navnet Krogstad. I tillegg får vi høre om et bybud og husets stuepike.

 

Settingen til et dukkehjem er satt til en storby i Norge sent på 1800 tallet, i et høyborgerlig strøk. Selvom det er denne settingen en klart kan lese ut fra teksten, så er den like gjenkjennelig i dagens samfunn. Noe som får Et dukkehjem til å bli et tidløst stykke.

 

Et dukkehjem begynner med at Nora, som er hovedpersonen, kommer hjem fra byen etter en heftig julehandel. Hjemme møter hun Helmer som irettesetter henne for hennes høye forbruk av penger. Vi ser også det første tegnet på hennes opprør mot mannssamfunnet, nemlig makronene hun nyter i smug. Noe Helmer strengt forbyr henne fra å gjøre.

 

Etter en stund introduseres to nye personer. Det er Doktor Rank og Fru Linde. Doktor Rank går inn for å møte Helmer på kontoret og Fru Linde går inn til Nora i stuen. Vi får nå vite at Fru Linde som er en gammel bekjent av Nora. De sitter lenge og prater om hva som har skjedd de siste årene, nemlig at Fru Linde er enke og har kommet til byen for a søke seg embete som kontorist. Vi får også vite at Nora har reddet livet til Helmer, noe vi kommer tilbake til.

 

Etter en lang stund kommer Sakfører Krogstad på besøk ti Helmer og Doktor Rank forflytter seg fra Kontoret og over til stuen. Nå blir Doktor Rank introdusert og vi får vite at Sakfører Krogstad har en bedervet sjel..

 

Nå som vi har blitt skikkelig introdusert for alle personene blir det høyere driv i historien. Vi får vite at Helmer en gang i tiden var dødelig syk og at det eneste i verden som kunne redde ham var et opphold i syden. Nora som var fra seg av frykt for å miste sin elskede henvender seg til Sakfører Krogstad for å låne penger til oppholdet. Han går med på å låne henne penger mot at hun skaffer til veie en underskrift fra en myndig mann i hennes slekt. Dette for å sikre investeringen sin.

 

Nora henvender forsøker å henvende seg til både Helmer og sin far, men Helmer vil ikke høre på "slikt sprøyt" og hennes far ligger selv for døden. Så i en desperat handling underskriver hun lånekontrakten med sin fars, slik at hun kan få pengene hun trenger for å redde Helmer.

 

Uheldigvis for Nora tar Helmer over Aksjebanken og bestemmer seg for å gi sakfører Krogstad sparken. Aksjebanken er nemlig Krogstad sin første hederlige Arbeidsplass, men Helmer er vel klar over Krogstads skitne fortid og vil ikke ha noe med slike "bedervede sjeler å gjøre."

 

Problemet er at sakfører Krogstad akter å holde på sin arbeidsplass med alle mulige midler. Så han opplyser Nora om hvilke konsekvenser hennes dokumentforfalskning er og tvinger henne dermed til å sikre hans stilling i Aksjebanken. Ting tårner seg opp når Nora finner ut at Helmer aldri, uansett grunn, vil gi sakfører Krogstad stillingen tilbake. Folk som Krogstad gjør han nemlig kvalm. Dermed er stormen løs.

 

Krogstad bestemmer seg for å sende et brev til mediene og domstolene og et brev til Helmer der det står alt om Noras dokumentforfalskning. Noe som er akkurat det samme som Krogstad selv er kjent for å ha gjort. Noe som også gjør Nora til en bedervet sjel "som kun vimser omkring for å oppsnuse moralsk råttenskap."

 

Med dette tumler hele verden rundt for Nora. Hun skaper seg en fantasi om at hennes mann, Thorvald Helmer som hun har reddet livet til, kommer til å forstå henne og ta hennes side når saken kommer ut til mediene. Hun kaller denne drømmen "Det vidunderlige".

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil