Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Gamle skikker, eller moderne tider?

Gamle skikker, eller moderne tider?

Historieoppgave om vi burde ha republikk eller monarki.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.11.2008
Tema
Styreform


Hver 17. mai er Norge et eneste stort smil. Glade mennesker vandrer rundt i Oslos gater, smilende med is eller pølse i neven. Korpsmusikken jaller, vi roper «hipp hipp hurra», og vaier det røde, hvite og blå flagget vårt i vinden. Ironisk nok er det få som snakker om det som faktisk skjedde den 16. og 17. mai, da Grunnloven ble skrevet under, og kronprins Christian Frederik ble kronet til konge av Norge. Når kongefamilien trer ut på balkongen, er det ikke hvorfor Norge har et konstitusjonelt monarki som er det interessante, men menneskene i seg selv. Disse tronarvingene som for oss «dødelige» folk, er spennende og høyt respekterte. Smilende og stilfullt kledd opp, gir de noe befolkningen trenger, uten å egentlig gjøre noe av betydning politisk sett.

For hva er egentlig hoved oppgavene til Kronprinsesse Mette Marit, for eksempel? Det skrives lite om hva hun gjør for landet vårt politisk sett, men det skrives på den andre siden mye om hva hun bruker av norsk design, og ikke minst de morsomme «påfugl» - hattene hennes, i den kulørte pressen. Isteden for å være av seriøs karakter, minner de kongelige av og til om eventyrkarakterene fra barnebøker jeg leste da jeg var liten. Tilfeldig? Oppgavene til de royale, som det så pent heter, er representative og seremonielle. Med andre ord er de der for å presentere landet, og sørge for at vi liker dem. For at vi skal syntes godt om dem, ytres det sjeldent eller aldri meninger som kan være støtende for noen. De berømte nyttårstalene til kong Harald, er selvfølgelig innholdsrike og meningsfulle – men de bryter sjeldent med hva de fleste av oss mener. Da prinsesse Martha gikk ut i pressen med engleskolen «Astarte education», ble det heftig debattert. Hun opplevde enorm kritikk, og erklærte seg selv sykemeldt i en periode. Man mente at Martha brøt med sine plikter, og at hun gikk fra å være likegyldig til å ha en sterk mening, var for mange for sterk kost. Kongehuset er bygget opp av kristelige normer, og når Martha tror på engler – en newage religion – holder dette bare ikke mål, eller? De kongelige står som et symbol, de skal ikke ha feil. Hvis de mot formodning kommer til å ha feil, da skriver vi sinte kronikker i Aftenposten.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil