Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Pappa driter penger

Pappa driter penger

Et kåseri om betydningen av penger.

Karakter: 6

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.11.2008
Tema
Økonomi


- Det er lett å se, at mennesker i verden i dag har et utrolig pengeforbruk. Se bare på oss unge folk som flakser med pengene som om vi eier verden. Vi skal BARE kjøpe. Kjøpe. Kjøpe. Klær, sko, sko, klær, elektronikk, klær, sko. Og hvis kjæresten har slått opp, så kjøper vi for sikkerhets skyld et par sko til.

 

Pengene flyr av gårde til alle slags dikkedarier som er å få på markedet. Det er ikke måte på hva vi trenger for å overleve i MMVIII, rottens – og jordens år! En fresh mobil, der touchscreen og Prada er en selvfølge. En hipp MP3 som har plass til mange tusen sanger, en RÅstilig pc som skal være så liten som mulig, og med så mange funksjoner som det i det hele tatt går an å trykke inn i en ”plastboks”. I tillegg er det utallige merker, innen klær, sko, treningsutstyr, elektronikk, sminke eller tannpasta for den sakens skyld. Gant, Ralph Lauren, Nike (air), Peak (performance), Solidox (hvite tenner), Colgate (et smil som varer) osv, osv, osv. Her kan man nevne i fleng! Og pengene, nei de, de tar aldri slutt.


 

Også Landet som er stolt produsent av ostehøvelen og ikke minst brunosten har funnet ut at, nei, det nytter ikke å stoppe med bare denne produksjonen, nå må vi satse på noe nytt! Med merkevarer til lave priser. Noe vi har blitt eksperter på er turutstyr og vann! Bergans og Imsdal – kilden til et sunnere liv, har fått enorm suksess. Det idylliske Norge, med fjell og vide fjorder, får turinteresserte fra hele verden til å strømme oppover fjellknattene med dyre jakker, bukser, sekker og gamasjer fra Bergans (of Norway), mens de på veien opp, heller nedpå med vann som er tappet i Imsdalen, som for øvrig ligger i Rondane. BRA for Rondane, fjellområdet har vel aldri hatt så stor oppmerksomhet noen gang!

 

Hadde vi enda gjort som turistene, og tatt en fottur i ny og ne. Nordmenn er ikke bare ekstrembrukere av penger, for det vi faktisk bruker penger på er ofte luksuriøse ting, som vi føler oss mer vel med. Se for eksempel på kleskjeden Cubus. For et kun et par år siden handlet alle på Cubus, der var det fine klær til en rimelig penge. Nå derimot gir vi butikker som Neoz, Burre, Carlings og Urban den tredoble prisen for en bukse, fordi den sitter finere eller har et penere utseende. Cubus er fortsatt billige de, man kan se det på tv, nye SUPERgode tilbud hver eneste uke, man ser vel stort sett ikke annet enn de trøtte Cubusreklamene nå for tiden. Likevel velger vi å handle på de andre butikkene rett og slett fordi det er IN!  

 

Det er som sagt ikke bare klær som det blir brukt penger på, nei for elektronikk henger hakk i hæl. Mens vi sitter og stapper i oss hurtigmat og potetgull, så det omtrent tyter ut av nesen på oss, sitter vi og ser på en gedigen skjerm av en tv. Tv’en tar omtrent en hel vegg, og jeg spør meg selv om vi kanskje er i gang med å lage en tradisjon med å gjøre kino til tabu, og heller bygge hvert vårt auditorium i huset. Hvert medlem av familien skal dessuten ha sin egen datamaskin og det holder ikke å se en serie på TV2 en sen torsdags kveld, nei for vi vil ha serien på DVD, eller kanskje til og med Blue Ray disk som er det nyeste innen dette emnet. Seriene kan vi se om og om igjen uten at det bryr oss.

 

Noen tragedier som kan ramme samfunnet etter hvert, er at fasiliteter som kino og bibliotek kanskje dør ut? Vil vi ikke heller sitte hjemme i kosedressen og stirre inn i nok en plastkasse? OG ikke minst, vil vi ikke heller bare ha hele bokregisteret på LCD skjermen hjemme i stuen? Det tror jeg nok helt sikkert. Bra for oss, da slipper vi enda en anstrengelse med å spasere opp til busstoppet, sette oss på bussen hvor det flommer over av bakterier, og den biten med og GÅ ned til kino eller bibliotek! Alt på ett sted! Enkelt og meget greit!

 

I tillegg til alt jeg har sagt, er også hjelpemidler, som forenkler hverdagen vår, om mulig, enda litt mer også hyppig brukt. Redskaper som for eksempel kuttemaskiner, som hjelper oss med å kutte de umulige grønnsakene og alle anstrengelser det fører med seg, miksmastere som rører sammen kakerøren kun ved å vri på en bryter, i stedet for å stå og bruke muskelkraft på å røre den sammen for hånd, og også diverse ”fett på boks” i stedet for å smøre formen, og ikke minst brødbakemaskiner som gjør hele jobben fiks ferdig kun ved å tilsette riktig mengde + riktige ingredienser i formen. Hurtigrettprodusenter som Fjordland – så godt, så enkelt! Bruker vi også en mengde penger på, det er spesielt de eldre menneskene som har problemer med å lage seg sin egen middag og unge mennesker som ikke klarer å lage seg sin egen middag som er hyppige kjøpere av disse produktene. Det lønner seg i midlertid ikke å være en slags VinglePetter, for det er SÅ mange forskjellige retter du kan velge mellom, nok igjen til en rimelig penge!

 

Ja, tid er mangelvare, og penger er absolutt ikke det, i alle fall virker det ikke slik!

 

Jeg velger å tro på søta brors gamle popband, ABBA, som synger at penger, penger, penger, må være morsomt, i den rikes verden!

 

- Alle de tingene jeg kan gjøre hvis jeg har nok penger.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil