Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Lava, sjokolade, brød eller tyggis?

Lava, sjokolade, brød eller tyggis?

Et essay om hevn og tilgivelse.

Karakter: 5

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.11.2008
Tema
Verdier


Hevn og tilgivelse, hva er vel det? Det er to enkeltord. De kan høre sammen, og de kan også helt fint stå hver for seg. ”Jeg hevner meg på deg!”, ”Det er klart at jeg tilgir deg!” Ordene brukes konstant, kanskje ikke selve ordet forresten, men handlingene eller betydningen av det. Hver eneste dag brukes de verden over, selvklart ikke de norske ordene, siden norsk er forholdsvis vanskelig å forstå blant folk utenfor de norske grenser, men selve omfanget av ordene blir brukt.

 

Hvis en skal prøve å tolke ordene må en gå grundig til verks, gå under overflaten av de trykte bokstavene og trykket på stemmebåndet. Hevn er et svart ord og tilgivelse er et hvitt ord. Svart-hvitt. Ingen farger. Enten eller. Både og.

 

Det mørke, onde ordet hevn kommer fra avgrunnen fra bunnen av et menneske. Ordet blir født når en føler seg tråkket ned i jorden av et annet individ, ned i den svarte og møkkete jorden, jorden som kan ha innslag av grus, grusen som biter seg inn i huden og blod som renner utenfor eller innenfor epitelveven på kroppen. Vondt? Ja, visst er det vondt å bli tråkket på, det sier seg selv. Uansett om en blir bokstavlig talt tråkket på, slik at den nye blå jeansen blir skitten og kroppen bli blå, eller om en følelsesmessig blir tråkket på er det vondt. Vemmelig og sårt. Personen ligger der urørlig, ligger der som et menneske som skal henrettes, ligger der som et slakt. Hører et indre sus, en indre stemme i hodet, en djevelsk stemme på sin høyre skulder ”come to the dark side, we have cookies”, og siden personen er nede for telling går en under for de ondes makt, for de ondes giftige kjeks. Dermed hevner en seg med å gjøre det samme, ikke det samme som en gjorde sist sommer ved å plukke søte, røde markjordbær på siv, som er helt uten giftstoffer, men det samme som den ondsinnede personen gjorde mot en selv. Denger personen ned i jorden, vannet, asfalten, grusen, undergangen. Gjør det for å hevne seg, gjør det for selv å bli smerteløs, gjør det for å føle seg bedre og tenker kun på en ting, og hva er det? Meg selv, meg og mitt. Blir svekket av trekanten med dødningsskalle, blir svekket av giften som hevnen absorberer. Blir selv et ondskapsfullt menneske, et menneske ribbet for samvittighet og omtanke. Blir selv et uhyre, en djevel.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil