Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ungdom og røyk

Ungdom og røyk

Denne artikkelen handler om ungdom og røyk.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.11.2008
Tema
Tobakk

Mange unge mennesker begynner å røyke i ung alder. Røykeloven sier hva alderen på å kjøpe røyk er og hvor det er lov å røyke i det offentlige.

 

For noen år tilbake var det flest gutter som begynte å røyke i ung alder, selv om begge kjønn prøvde det. Årsakene til det var flere. Men de vanligste årsakene var at guttene syntes det var tøft, og de staret med å røyke for å bli godtatt i vennegjengen. Når de ikke syntes det var tøft lengre og skulle slutte, så har de ikke klart det fordi de allerede har røyket. Så lenge at de har blitt avhengig. Dermed nesten umulig for de som ikke virkelig ville gå inn for å slutte.

 

I de siste årene har dette snudd. Færre gutter begynner å røyke for å tøffe seg. De gjør det heller for å prøve noe nytt. Nå er det heller jentene som begynner å røyke i ung alder. Kanskje pga. press i vennegjengen o.l. Det er selvsagt også andre årsaker til at unge begynner å røyke, men de nevnte er noen av de mest vanlige årsakene. Andre årsaker kan være at de som har dårlig selvtillit begynner røyke. Det gjør de for å roe seg ned å prøve tenke på noe annet. Det er akkurat det samme med de som stresser mye og har en stressende hverdag på jobben. Uansett hva det blir advart om (skremselspropaganda), kommer de unge til å prøve det. De blir ikke så lett skremt. Men kulturen har nå på en måte snudd, det er ikke tøft å røyke lengre. Det er veldig bra at det er blitt sånn og vi får håpe det fortsetter.

 

Når man røyker skader man ikke bare seg selv, men også de andre rundt seg. Det blir kalt for passiv røyking. Det finnes mange bivirkninger når man røyker. Sjansene for kreft øker. Kreft er det som skremmer folk flest og som gjør at veldig mange slutter å røyke eller at de ikke begynner i det hele tatt. Røyken svekker også kondisjonen, man blir latere. Det er en bra bivirkning som hvertfall holder trimentusiastene borte fra røyken.

 

I Norge er all reklamering for tobakk forbudt. Hadde reklamering vært lov, ville det garantert påvirket ungdom til å begynne. Hadde ikke aldersgrensen på å kjøpe tobakk vært 18 år, men f.eks 15 år, ville flere ha røyket pga. at det er enklere å få tak i. Det er laget røykelover i henhold til kjøp av røyk, og lover som sier hvor og når en kan røyke. Dette er gjort for å beskytte de "passive-røykerne". Men også får og få de som røyker til å slutte. I det siste har det vært veldig strengt om hvor det er lov å røyke og enda strengere kommer det bare til og bli.

 

Det har vært en del debatter på tv om røykelover her i Norge. Der har de har diskutert lover og regler i forhold til røyk. De fleste har blitt enige om at lovene og reglene bør være strenge for å forhindre at flere starter å røyke.

 

Konklusjon: Jeg tror røyken er på veg ut for ungdom men flere og flere begynner å snuse istede og det er vell ikke akkurat noe sunnere så. Min endelige konklusjon er at det ikke er lurt å gjøre noen av delene.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil