Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den kalde krig

Den kalde krig

Den kalde krigen , litt fakta litt spenning

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål


Hvis noen vil benytte seg av teksten under, vil Zaheer gjerne at du tar kontakt med ham på mail først.

 

Pål tittet ut av vinduet , og så på bladene som falt av trærne, vinden blåste sterkt og spredde dem utover hele skolegården . Inne i klasserommet var elevne helt stille , men læreren snakket i sin krftige stemme."Øst mot Vest konflikten , Cuba krisen , midtøsten , viatnamkrigen, henger litt sammen , her er det to stormakter som står i mot hverandre , USA og Sovjetunionen…I hele denne timen skal vi se litt på historien etter andre verdens krig." Pål som satt helt bakerst ved vinduet var trøtt ,gjespet og så seg litt omkring , før han lente seg bakover og sovnet.

 

Plutselig var han et sted han ikke viste om . Et sted med gamle byggninger og en 3-4 m høy mur som nærmest gikk gjennom hele Berlin. På denne muren stod det soldater med sine våpen klare til å skyte når som helst.Pål var sterkt fortvilet og gjorde alt som var i hans makt for å finne ut om dette stede . Han ropte til en av soldatene "hva for et sted er dette her??"

 

"Kom deg vekk gutt , før jeg blir nødt til å skyte ," brølte soldaten , Pål forstod ingenting men ruslet bort , innover i byen og mot en stor søppel haug .På denne søppel haugen stod det 12 gutter omtrent på hans alder og letet etter noe spiselig, hva som helst , da tok en gutt opp et stykke loff og spiste det med en gang slik at andre ikke skulle få vite om brødstykket. . Et par skritt unna satt det en jente og gråt , hennes lille bror satt ved siden av og prøvde å trøste henne , men hun stoppet ikke å gråte. Pål var lenge usikker men tilslutt bestemte han seg for å gå bort til henne. "Hvorfor gråter du" spute Pål to ganger før hun løftet hodet opp , og tok et hardt tak i jakken til Pål "Kan du ta meg til den andre siden av muren , du må , du må ",skrek hun." Ellers blir jeg nødt til å slege min kropp, for å få råd til brød"

 

Pål var forbauset ,hva var dette ,han løp og løp , men han så ikke et eneste glad ansikt.Nå gikk sannheten opp for han ,den muren han hadde sett var Berlin muren , et stykke av historien de skulle lære om. Men her var denne muren et stykke mellom et folk. Vest-tyskland fikk stor støtte av USA og de prøvde å bygge opp landet men i Øst-tyskland var det veldig harde forhold. Mens Pål stod og så på denne muren ,og tenkte over alt den stod for , ble han litt svimmel og i neste øyeblikk var han et annet sted. Det var storbyen og USA’s hovedstad Washington , hvorfor er jeg her tenkte Pål . Den store hvite byggningen , var full av mennesker , de ventet på noen , men begynte å bli utålmodige. Et øyeblikk seinere kom Presidenten Harry.S.Trueman ut av det hvitehuset ,omringet av vakter. "På vegne av hele landet og staten , har jeg bestemt å beskjempe kommunismen både innenlands og ute i verden. Snart skal utenriksmenisteren George Marshall Sette opp et økonomisk støtte plan for å hjelpe land i vest Europa(Marshall planen) slik at vi ikke for flere kommunistiske land . Jeg har bestemt å dempe kommunismen over hele verden.(Truemandoktrinen).Vi har også bestemt å sikkerhets klarere alle statsansatte slik at vi får vite hvis det befinner seg noen kommunist støttere i landet.Det var alt jeg skulle si ".Presdenten holdt en kort tale men sa så veldig mye , disse setningene skulle snart få en stor betydning for hele verden. Folket jublet når presidenten gikk tilbake inn .

 

Det hadde blitt kveld men Pål var fortsatt i Washington , nå var han virkelig fortvilet og forstod ingen ting , sulten var han også, Pål vandret uten å vite hvor han skulle.Han gikk og gikk og nå var han i de svartes bydel , det var forferdelige dårlig forhold her.USA støttet ikke afro-amerikanerne og mange av dem levde i elendigheten og hadde problemer med å få seg jobb.

 

Tilslutt så han målet sitt , han så tre menn som snakket med hverandre.En av mennene hadde svarte klær og snakket veldig dårlig Engelsk,Pål forstod med engang at dette må være en av de mange russiske agentene i USA. Han gjemte seg bak en kontainer og hørte på hele samtelen. "Ta disse tegningene disse vil hjelpe dere med å gjøre atom bomben klar tidligere enn ventet" sa en av mennene ,han var en amerikaner , "Hvor er pengene vi hadde blitt lovet" Agenten gav dem pengene og alle gikk hver sin vei. Nå hadde Pål virkelig begynt å forstå ting , Dette var den kaldekrigen som læren snakket om , USA og Sovjetunoinen beskjempet hverandre ved å kjøpe seg venner og spionering var allerede i gang.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil