Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Medias historie, og hvordan jeg tror media vil utvikle seg

Medias historie, og hvordan jeg tror media vil utvikle seg

En artikkel om medias historie.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.11.2008


Først kommer en presentasjon av historien til de største massemediene. Deretter vil jeg komme med min mening om hvordan jeg tror media vil utvikle seg i fremtiden

 

Medias historie

 

Aviser

Avisene var det første massemediet. Faktisk så tidlig som ca 1000 f.kr. kom den første avisen ut i Beijing, Kina. År 763, på samme sted, kom også den første egentlige avisen ut. Med boktrykkerkunsten, som ble oppfunnet på 1600-tallet, kom også moderne avisdrift, og aviser ble masseprodusert. I dagens samfunn har avisene t.o.m. funnet veien til nettet; mange av de største avisene har laget egne nettaviser, sånn at nyhetene kan nå folk raskere enn før.

 

<bilde>

 

Avisene fikk en nedtur da TV ble oppfunnet. De forskjellige avisene representerte forskjellige politiske syn, mens TV lot alle partier komme til orde. På TV kunne folk se ufiltrerte debatter mellom politikere, mens avisene ville kontrollere hvordan politikken ble oppfattet. Avisene gjorde det vanskeligere for fjernsynet, ved å bl.a. presse frem forbud mot reklame på TV for å sikre sine egne annonser.


 

I Norge kom de første avisene på slutten av 1700-tallet. I 1763 kom Norges første avis, Norske Intelligenz-Seddeler, og i 1819 kom Norges første dagsavis, Morgenbladet. De første avisene skulle spre beskjeder og annonser fra folk og forskjellige bedrifter.

 

Radio

Radioen var det første mediet som benyttet seg av lyd for å spre budskap, og var kanskje det mediet som lagde det største gjennombruddet da det kom. Historien begynner sent på 1800-tallet, da Nikola Tesla (født i Kroatia, men med amerikansk statsborgerskap) i 1893 holdt den første demonstrasjonen av en radio. De neste 13 årene ble radioen utviklet kraftig av forskjellige forskere, bl.a. ble selve radiosystemet forbedret og det ble bygd radiostasjoner. Julaften 1906 kom historiens første kringkastingsending, utført av Canadieren Reginald Fessenden.

 

<bilde>

 

I 1920 fikk radioen sitt gjennombrudd i Norge, og 5 år senere startet de første regulære radiosendingene. Norsk rikskringkasting (NRK) ble opprettet i 1933, og dominerte de norske radiosendingene med NRK P1. Fra 1970-tallet ble TV dominerende, og radioen tapte terreng.

 

TV

TV-en ble ikke oppfunnet av en enkelt person, men av en gruppe forskere. I 1926 kom John Logie Baird med den første offisielle demonstrasjonen av et TV-system, og i 1934 kom den første offisielle demonstrasjonen av et helelektronisk TV-system. Regelmessige TV-sendinger startet i 1946 i USA, og ble veldig populært 4 år senere. Etter dette startet TV-industrien for fullt, og mange land tok gledelig imot denne nye teknologien.

 

<bilde>

 

I Norge ble NRK opprettet i 1933, og NRKs første regulære TV-sendinger begynte i 1960. 15 år senere kom NRKs første fargesendinger, noe som utgjorde et gjennombrudd i norsk fjernsynshistorie. I dag, 2008, har TV blitt utviklet kraftig, med bl.a. mange flere kanaler, plasmaskjermer og det digitale bakkenettet som nylig har blitt innført i Norge.

 

Filmer og bøker

Bøkenes opprinnelse er ukjent, men noen hevder at Julius Cæsar var den første til å brette skrifter til bokform, istedenfor som ruller. Trykking av bøker er nødvendig for masse-produksjon, og ble først oppfunnet av kineseren Pi Sheng i 1045.

 

<bilde>

 

Den første filmen ble faktisk laget så tidlig som i 1895, av de franske brødrene Lumière. Filmen har selvfølgelig utviklet seg kraftig siden den gang. Forskjellige filmtyper (f.eks. action og animasjon) og virkemidler (f.eks. lyd og lys) er noe av det nyere filmer har dratt med seg, og som skiller ulike filmer fra hverandre.

 

Internett

Internettets historie begynte i USA på 60-tallet. Det amerikanske forsvarsdepartementet gav de største forskningsinstitusjonene og universitetene i oppgave å utvikle et datanettverk som kunne motstå ettervirkningene av et eventuelt atomangrep. Det første gjennombruddet kom i 1964 av forskeren Paul Baran, Men selv om den grunnleggende ideen med internettet var å motstå ettervirkningene av atomangrep, ble nettet utviklet til noe mer lignende et elektronisk postkontor.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil