Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Eg står her og skal slå opp med ei jente" av Rune Belsvik

"Eg står her og skal slå opp med ei jente" av Rune Belsvik

Sammendrag og analyse av ei novelle skrevet av Rune Belsvik.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.11.2008


”Eg står her og skal slå opp med ei jente” er en novelle fra Rune Belsviks samling ”Kram snø” som ble utgitt i 1981. Novella handler om en gutt som skal slå opp med kjæresten sin, og forfatteren tar opp en problemstilling som er kjent for de aller fleste med sitt tema om ungdom og kjærlighet. Novella starter med ”in medias res”, med setningen ”ho som kjem gående der borte, skal eg slå opp med”. Vi blir kastet inn i handlingen som foregår i nåtid. Gutten står tydeligvis og venter på ei jente. Hendelsene i novella blir kronologisk fortalt med tilbakeblikk i fortiden. Det er kun to personer med i novellen, noe som gjør at det blir lett å følge med på hendelsene. Vi får vite allerede i overskriften hva som skal skje, men blir allikevel overrasket av slutten.

 

Hele fortellingen blir fortalt i jeg-person, og leseren blir en slags usynelig tilskuer som får innsyn i Sveins tanker, følelser og meninger. ”Og når eg svarer det, lyg eg” er et eksempel på dette. Ingen andre enn Svein selv kunne visst at han løy, og vi får vite det fordi vi har innsyn i Sveins tanker, følelser og meninger. Men siden vi kun ser alt fra Sveins øyne, får vi hans meninger om alt, spesielt Lise. Og siden Svein er lei av henne, fremstilles hun urettferdig negativt. Novella har to vendepunkter og et høydepunkt. Det første vendepunktet er da Svein begynner å ombestemme seg, ”brått er eg litt trist. Faen. ”sier han. Deretter kommer høydepunktet, nemlig stunden hele novellen har bygget opp til, Svein og Lise møter hverandre. Men i stedet for det vi tror skal skje, som er at Svein slår opp, så overrasker høydepunktet oss. Da kommer vendepunkt nummer to, nemlig at Lise slår opp med Svein før han rekker å åpne munnen.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil