Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hunder og båndtvang

Hunder og båndtvang

En artikkel om hvorfor båndtvang er nødvendig for hunder.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.11.2008
Tema
Dyr


Hund er i dag et av de mest vanlige kjæledyrene vi har, og det er ikke for ingenting at den blir kalt ”menneskets beste venn”. Nydelige valper med blanke øyne og myk pels, det er vanskelig å tro noe vondt om disse hjerteknuserne. Du kjenner sikkert noen som har hund, og kanskje du til og med har en selv. Dette er som kjent dyr med mye energi, og de trenger mye aktivitet. Et godt alternativ de fleste ville tenke på ville være å ta med seg hunden sin i marka, og la den løpe fritt til den ble sliten. Men så enkelt er det ikke. Dette står i Hundeloven, kapittel 2, § 6:


”I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.”

Det har sine konsekvenser å bryte hundeloven om båndtvang, som bot eller fengsel. I verste fall kan man også bli fratatt hunden. Kommuner har også begynt å gjennomføre kontroller i parker og utendørsområder for å se at båndtvangen overholdes.

Det finnes mange grunner til båndtvang, og den viktigste av dem i følge loven er at hunder ikke skal skade andre dyr. Uansett hvor snill, trofast og lydig hun den din er, er det ikke å unngå at den faktisk er et naturlig rovdyr, og med rovdyr følger det instinkter. Jaktinstinkter.


 

Grunnen til at båndtvangen gjelder fra 1.april til 20.august er på grunn av drektige dyr og fødsler. Disse nyfødte eller drektige dyrene er svært sårbare, og er lette byttedyr.

 

I Aust Agder Blad, publisert 03.06.06 står det om en nærmest dyretragedie, hvor to løse hunder angrep et drektig rådyr med små barn som vitner. Rådyret måtte avlives. Denne hendelsen kunne lett vært unngått dersom hundene ble holdt i bånd.

 

Men det er ikke bare dyr som blir angrepet av ukontrollerte hunder, dessverre også mennesker. Senest i går leste jeg på dagbladet.no, publisert 24.9.07 om ei 10 år gammel jente som ble drept av en hund i Frankrike. Dette er også en tragedie som kunne vært unngått dersom hunden var kontrollert. I dette tilfellet fikk det store konsekvenser at hunden ikke var det, og en familie mistet barnet sitt.

 

Sist men ikke minst er det mange som synes det er ubehagelig å møte på løse hunder av forskjellige grunner. Dette kan for eksempel være at man er redd for hunder generelt, eller føler det uforutsigbart hva hunden kan gjøre fordi man ikke kjenner den. Og det er ikke alltid hundeeiere er like flinke til å kalle tilbake hundene sine. Hundeeieren kan godt vite at hunden er snill og bare vil hilse, men det burde ikke være så vanskelig å forestille seg at andre mennesker ikke kjenner hunden din, og ikke minst dens reaksjoner. Dette er nok et av de vanligste problemene de aller fleste har opplevd. Det kan være harmløst, men likevel ubehagelig.

 

Jeg synes båndtvangen helt klart er det beste for alle, da det ikke skader noen. At hunder går løse skaper mange unødvendige situasjoner som så enkelt kunne vært unngått. Selv om hunder har masse energi, finnes det nok av gode alternativer til mosjon for å få den ut. Et av kunne være en inngjerdet park hvor hunder lovlig kunne få løpe fritt, eller å ta med hunden på sykkel-, jogge- eller gåturer.

 

Jeg vil avslutte med å fortelle noe som personlig skjedde meg en sommer da jeg var 4 år. Jeg møtte en løs Schäferhund som var ute på tur med eierne sine som kom et stykke bak, og glad i hunder som jeg var satte jeg med ned for å kose med den. Helt uten forvarsel trakk den seg unna og bet meg i ansiktet. Den dag i dag har jeg fortsatt arr i overleppa mi. Dersom hunden hadde vært holdt i bånd, kunne eierne forhindret bittet ved og ikke latt meg sette meg ned med hunden, siden de antagelig visste at den var lite barnevennlig. De kunne også dratt i båndet da den angrep meg, dersom den hadde hatt ett.

 

Slike ting er så enkelt å hindre at det nesten er trist, dersom bare båndtvangen blir holdt.


 

Kilder
http://www.lovdata.no/all/hl-20030704-074.html#6
http://www.hundebitt.no/presse-bandtvang.htm
http://www.austagderblad.no/Meninger/leder/article2130643.ece
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/23/512904.html
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/oslo/article795545.ece
Egne erfaringer

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil